Pànxing Pirineus

30, abril del 2024

Search
Close this search box.

30, abril del 2024

Turisme Actiu – Pirineus

Explora el Parc Natural de l’Alt Pirineu!

Pirineus
c286e8caa6e8907b4e346281644e874d.jpg

Altes muntanyes, refugi d’espècies amenaçades i uns paisatges modelats per segles d’activitat humana constitueixen el parc natural més gran de Catalunya.  Amb gairebé 70.000 Ha, a cavall de les comarques del Pallars Sobirà i de l’Alt Urgell, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, creat l’any 2003. Es distingeixen 7 zones: Valls d’Àneu, Vall de Baiasca, Vall de Cardós, Vall Ferrera, Vall de Santa Magdalena, Massís de l’Orri i Vall de Siarb.

Ara fa un any, un grup d’autònoms diversos, pares i mares aficionats a passejar per la natura, es van platejar com motivar també els seus fills i com informar i orientar les famílies per a gaudir dels espais naturals protegits, i així van decidir iniciar un projecte que servís per explicar el parc a les famílies i als ecoturistes i, alhora, vincular al màxim la seva visita a l’economia del territori, a l’economia de proximitat. D’aquesta forma va néixer “Explora el Parc”. 
 
El projecte va rebre suport econòmic del Parc Natural de l’Alt Pirineu, a través de l’ordre d’ajuts als espais naturals protegits del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, convertint-se en el nou projecte de turisme familiar al Parc. 
 
Des de fa un any, aproximadament, “els exploradors i les exploradores” del Parc Natural de l’Alt Pirineu poden adquirir un passaport al preu d’1€ a les dues seus del Parc (Llavorsí i Montferrer), i també en algun dels establiments col·laboradors. Juntament amb el passaport, se’ls regala un adhesiu que diu “Jo sóc explorador” amb el logotip del projecte: el mussolet. 
 
 
El passaport consta d’una introducció en la qual s’explica el programa i la forma de funcionar. Els exploradors han d’anar a la recerca de diferents segells. Els segells estan escampats per tot el parc, tant en espais físics, com en establiments de consum responsable i pròxim, o bé, en activitats guiades sobre l’entorn natural del parc. A cada lloc, establiment o activitat el segell és diferent i personalitzat. 
 
La segona part del passaport explica on poder segellar:
 
Als miradors. El Parc Natural de l’Alt Pirineu té una extensa xarxa de miradors ubicats en el seu territori. A la majoria de miradors s’han instal·lat unes xapes amb diferents icones, una per mirador. Aquestes icones tenen un format en relleu i es poden calcar sobre l’espai del passaport reservat pels segells. A hores d’ara hi ha 25 miradors preparats per ser explorats.
 
 
A les activitats. Les empreses amb guies acreditats pel Parc Natural, i que fan activitats d’educació ambiental a l’àmbit de l’espai natural protegit, tenen un segell propi. D’aquesta manera quan una família participa d’una activitat de l’empresa, inclosa dins l’agenda quadrimestral del Parc, rep un segell pel seu passaport.  
 
Als establiments de consum responsable. El passaport també es pot segellar als albergs i refugis que tenen acord de col·laboració amb el Parc Natural, després d’haver-hi fet una consumició o una pernoctació. A canvi de participar del programa Explora el Parc, aquests establiments tenen el compromís d’adaptar la seva oferta a les necessitats de la família, és a dir, tenir espais de joc o seients adaptats, entre d’altres.
 
Als centres d’interpretació. Els espais de comunicació dels valors patrimonials de l’entorn són també llocs per segellar. Així trobareu segells a l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu, al Centre d’Interpretació de l’Aigua de Tavascan, al Museu de les Papallones de Catalunya, al Centre d’Interpretació: Front, exili, búnquers i evasió, a MónNatura Pirineus, a la Presó-Museu “El Camí de la Llibertat”, a la Casa de l’Ós Bru dels Pirineus, al Despoblat medieval de Santa Creu de Llagunes, a la Farinera de Montferrer, a la Serradora d’Àreu…
 
 
A les fires. Amb l’objectiu de donar suport al consum responsable i de proximitat, algunes de les fires que es realitzen al territori del parc són activitats on aconseguir un segell.
 
Finalment, el tercer bloc del passaport és l’espai on segellar (fins a 50 segells).
 
I les recompenses? Doncs els exploradors podran rebre diferents recompenses segons la seva activitat i coneixement del parc. A mesura que van sumant segells en el seu Passaport, el Parc Natural de l’Alt Pirineu els recompensa amb materials del programa Explora el Parc i del propi Parc Natural: gorres amb el mussolet, pòsters de l’ós bru, la guia de flora i fauna del Parc Natural de l’Alt Pirineu, una samarreta d’edició limitada de la campanya Parla Pallarès de l’Associació Cambuleta, un punt de llibre,…, i si arriben als 40 segells, una activitat gratuïta en algun dels centres/establiments col·laboradors.
 
 
A hores d’ara s’han aconseguit més de 400 exploradors, recorrent el territori del Parc Natural de l’Alt Pirineu a la recerca de segells. A més s’ha creat la web www.exploraelparc.cat, amb informació perquè les famílies puguin preparar el seu viatge al Parc Natural de l’Alt Pirineu i descarregar jocs i materials pedagògics per als més petits: materials per jugar els dies de pluja, o per preparar la visita; quaderns de camp per imprimir i portar al bosc durant les excursions… Cada època de l’any té el seu quadern de camp que també es pot segellar, una vegada omplert, a la seu del parc.
 
Aquest proper estiu s’afegeixen al programa nous espais per segellar, noves recompenses i nous materials per jugar. Amb l’arribada de l’estiu, també estarà en funcionament l’APP “Descobreix el Parc Natural de l’Alt Pirineu”, entre d’altres novetats. 
 
RUTES FAMILIARS PER COMENÇAR A SEGELLAR

Una volta d’explorador per l’Alt Àneu – Xavi Ródenas

Una proposta per aconseguir un bon grapat de segells, en una jornada, és “la passejada de l’Alt Àneu”.
 
 
1. La primera de les parades és Llavorsí on està la seu del Parc Natural. Allí podreu recollir el vostre passaport, informació del Parc, visitar el centre de recepció i veure l’extraordinari reportatge del Felipe Valladares sobre el parc (12 minuts) que us atorgarà el 1r dels segells.
2. Tot seguit, agafeu el cotxe i aneu fins a la Guingueta d’Àneu (10 minuts). Allí estacioneu el cotxe i comenceu la vostra excursió cap al mirador del Vinyeta, un itinerari curt i circular. Sortint del poble pel camí vell de Jou, arribareu al magnífic mirador, des d’on gaudireu d’una espectacular vista de la mollera d’Escalarre i de l’embassament de la Torrassa (20 minuts). Allí podreu calcar el vostre 2n segell. La baixada us portarà fins a la mollera i tornareu a la Guingueta seguint un caminet que va vorejant-la (30 minuts).
3. Una vegada al cotxe, i encara abans de dinar, us proposem visitar l’Ecomuseu de les Valls d’Àneu ubicat a Esterri d’Àneu (10 minuts) on tindreu el vostre 3r segell.
4. A continuació us podeu apropar al refugi del Gerdar, al cor d’un dels boscos més espectaculars de Catalunya, la Mata de València (10 minuts). Al refugi podreu obtenir el 4t segell si feu una consumició i feu una passejada curta pel bosc.
5. Ja de tornada amb el cotxe cap a Llavorsí, podreu parar a Escaló (20 minuts), des d’on després d’una passejada de 15 minuts, arribareu a les restes del monestir de Sant Pere de Burgal on, segons l’hora, gaudireu de la posta de sol i us fareu amb el vostre 5è segell. Una jornada complerta per a un explorador del Parc!
 

Segellant pels boscos de l’Alt Urgell – Xavi Ródenas

Si us trobeu a l’Alt Urgell, també trobareu propostes per als exploradors i per a les exploradores que s’animin a recercar el Parc Natural de l’Alt Pirineu. La primera, és acudir a Montferrer on podreu visitar l’antiga farinera i segellar el primer dels vostres segells d’avui. Després en cotxe us recomanem aproximar-vos al santuari de St. Joan de l’Erm Nou, un espai espectacular envoltat de boscos de gran bellesa. Des del refugi de la Basseta, en una agradable passejada, podreu arribar a les restes del Santuari de St. Joan de l’Erm Vell en un temps aproximat d’1h 30’. Allí trobareu un mirador del Parc Natural de l’Alt Pirineu, hi podreu aconseguir el vostre segon segell i conèixer les històries i les llegendes que rodegen aquest espai màgic. Des d’allà, la tornada la podreu fer per un altre camí, seguint la pista forestal que us portarà al punt de sortida en aproximadament 1h 45’. D’aquesta forma fareu un circuit circular i sempre envoltats de boscos.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.