La província de Barcelona compta amb 5 denominacions d’origen: DO Catalunya, DO Pla de Bages, DO Cava, DO Penedès i DO Alella. De totes elles la DO Alella és de les més antigues de Catalunya i la més propera a Barcelona, de fet la cultura vinícola a Barcelona s’instaurà gràcies als laietans, un poble íber que vivia a la costa de la província de Barcelona. Posteriorment, a l’edat mitjana, els vins d’Alella assoleixen un gran prestigi entre la burgesia catalana. I actualment són vins amb un gran prestigi en el món de l’enologia.
Amb unes vinyes plantades molt a prop del litoral, alts graus d’humitat, un sòl de fàcil drenatge, constituït per sauló, que obliga als ceps a fer créixer unes arrels profundes, i una doble climatologia, la DO Alella té com a resultat uns vins molt característics. El valor de totes aquestes hectàrees de vinyes és incalculable pel sol fet d’haver aconseguit sobreviure en producció tot i l’enorme pressió urbanística que ha patit el litoral mediterrani des de fa més de 30 anys. Precioses vinyes, ubicades entre pinedes conformen un paisatge característic que marca la personalitat dels seus vins.
Territori de vins blancs, tradicionalment, amb la utilització de moltes varietats autòctones com la pansa blanca, indiscutiblement la varietat reina de la zona, però també de garnatxa blanca, chardonnay i sauvignon blanc…, han acabant irrompent amb força els vins rosats aromàtics produïts amb garnatxa, merlot i pansa rosada i finalment la recuperació de varietats negres tradicionals com la mataró o la sumoll, o la introducció d’altres com el syrah, el merlot o el cabernet sauvignon, ha portat als cellers de la DO Alella a una producció de vins negres de qualitat i de gran elegància i complexitat.
La força i personalitat del territori d’aquesta DO, unides a l’interès turístic i històric de la zona, va comportar la creació, l‘any 2010, del Consorci DO Alella, integrat per set municipis del Vallès Oriental, la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Sant Fost de Campsentelles i Montornès del Vallès i vuit municipis del Maresme, Alella, Cabrils, El Masnou, Òrrius, Teià, Tiana, Premià de Mar i Vilassar de Dalt més el Consell Regulador de la DO Alella, amb l’objectiu de promocionar el territori DO Alella com a destinació d’enoturisme de qualitat. I amb el mes de setembre arriba la punta de l’enoturisme a la zona, tot coincidint amb l’època de verema. Els visitants poden veure les tasques a la vinya, viure el procés d’elaboració de vins i caves i experimentar en primera persona tot el que envolta l’època més important de l’any en terra vitivinícola.
Així la DO es bolca en oferir propostes enoturístiques per viure la verema durant tot el setembre, la possibilitat de tastar el raïm directament del cep i veure la seva maduració, collir raïm, trepitjar el raïm amb els peus o reproduir una verema a l’antiga.
Coincidint amb la celebració de la 42a. Festa de la Verema d’Alella i de la propera estrena d’un nou esdeveniment lligat al món del vi com serà el Vi+ , alguns dels cellers de la zona i botigues especialitzades han volgut oferir als nostres lectors les seves recomanacions específiques, només us queda gaudir d’aquets vins i a nosaltres desitjar-vos: Gaudiu del vi i Salut!
EL CELLER DEL MAR
El Masnou – Tel. 605 011 502
Raventós d’Alella
Pansa Blanca Tina 9 2014100% Chardonnay.
Pansa Blanca procedent de la selecció de la millor tina (tina 9) del Raventós d’Alella. Monovarietal de Pansa Blanca, el raïm és premsat i macerat en fred per extreure al màxim els aromes.
Aspecte: color groc amb tonalitats verdoses.
Aroma: intensa a fruita blanca, molt afruitat i untuós en boca, donant en conjunt un vi fresc, aromàtic i molt elegant.
Gust: sabor voluminós amb un llarg postgust.
Ideal per combinar amb arrossos, peixos o verdures.
DO Alella.