El valor de totes les hectàrees de vinyes de la DO Alella és incalculable pel sol fet d’haver aconseguit sobreviure en producció, tot i l’enorme pressió urbanística que ha patit el litoral mediterrani des de fa més de 30 anys. Precioses vinyes ubicades entre pinedes conformen un paisatge característic que marca la personalitat dels seus vins.
Tradicionalment territori de vins blancs, amb la utilització de moltes varietats autòctones com la pansa blanca, indiscutiblement és la varietat reina de la zona, però també de garnatxa blanca, chardonnay i sauvignon blanc, entre d’altres, han acabat irrompent amb força els vins rosats aromàtics produïts amb garnatxa, merlot i pansa rosada, i finalment la recuperació de varietats negres tradicionals com el mataró o el sumoll. O la introducció d’altres com el syrah, el merlot o el cabernet sauvignon ha portat els cellers de la DO Alella a una producció de vins negres de qualitat i de gran elegància i complexitat.
La força i personalitat del territori d’aquesta DO, unides a l’interès turístic i històric de la zona, va comportar la creació, l‘any 2010, del Consorci DO Alella, integrat per set municipis del Vallès Oriental (la Roca del Vallès, Santa Maria de Martorelles, Martorelles, Vilanova del Vallès, Vallromanes, Sant Fost de Campsentelles i Montornès del Vallès) i ara ja divuit municipis del Maresme (Alella, Arenys de Mar, Argentona, Badalona, Cabrera de Mar, Cabrils, Calella, El Masnou, Granollers, Mataró, Montgat, Òrrius, Premià de Mar, Premià de Dalt, Sant Cebrià de Vallalta, Sant Pol de Mar, Teià, Tiana, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar, dos en procés de ser inclosos, Llinars del Vallès i Arenys de Munt) i finalment el Consell Regulador de la DO Alella, amb l’objectiu de promocionar el territori DO Alella com a destinació d’enoturisme de qualitat.
Amb el mes de setembre arriba la punta de l’enoturisme a la zona, tot coincidint amb l’època de verema. Els visitants poden veure les tasques a la vinya, viure el procés d’elaboració de vins i caves i experimentar en primera persona tot el que envolta l’època més important de l’any en terra vitivinícola. La DO es bolca en oferir propostes enoturístiques per viure la verema durant tot el setembre, la possibilitat de tastar el raïm directament del cep i veure la seva maduració, collir raïm, trepitjar el raïm amb els peus o reproduir una verema a l’antiga.
Coincidint amb la celebració de la 43a Festa de la Verema d’Alella i de la segona edició del Vi+, alguns dels cellers de la zona i botigues especialitzades han volgut oferir als nostres lectors les seves recomanacions específiques. Només us queda gaudir d’aquests vins i, a nosaltres, desitjar-vos:
Gaudiu del vi i salut!
EL CELLER DEL MAR
El Masnou – Tel. 93 540 29 53
Santa Maria 2015.
Raventós d’Alella. DO Alella
Definició: varietat 100% pansa blanca, amb premsada de raïm sencer, fermentació molt lenta en barrica de roure francès i tina d’acer inoxidable.
Aspecte: de color groc amb reflexos verdosos.
Aroma: intens, franc i afruitat, reflex propi de la varietat, destaquen aromes de fruita blanca i també de flors blanques.
Gust: en boca destaca un punt salí, reflex de la pansa blanca cultivada en sòl de sauló. És un vi delicat però amb molt de potencial.
CAL MAMÀ
Cabrera – Tel. 605 011 502
Xarel·lo vermell 2016. Castell de Pujades. DO Penedès
Definició: xarel·lo vermell collit el dia de la Mercè, 24 de setembre de 2016, i deixat en maceració amb les pròpies pells tota la nit. L’endemà es va deixar fluir el most flor de la primera premsada i es va portar a fermentació. Embotellat per Sant Martí. Certificat ecològic.
Aspecte: xarel·lo vermell de color rogenc, no pas rosat ni pell de ceba.
Aroma: en nas intens, fragant, però amb aromes més complexes.
Gust: en boca és amable, llaminer i fàcil de beure. Fresc, amb bona acidesa i un pèl més llarg en el postgust saborós que ens deixa.