Les varietats més cultivades són el Bufet (blanc i negre), el Kennebec i la Red Pontiac. Totes elles cultivades a més de 1.000 metres d’altitud i amb un procés molt artesanal i sense aplicar cap producte fitosanitari.
L’altre protagonista de la Fira és la tòfona. Gràcies als nostres boscos i al Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ubicat a Solsona, s’ha potenciat el cultiu i l’explotació de la tòfona. Per aquest motiu també comparteix protagonisme amb el trumfo a la fira.
Des de fa cinc anys s’ha incorporat a la Fira, la Festa del Vi, un espai ubicat físicament al centre del recinte firal on hi són presents petits cellers de diferents denominacions d’origen catalanes i vins del Solsonès, així com també elaboradors i entitats promotores de productes alimentaris locals. Amb aquesta incorporació, la Fira del Trumfo i la Tòfona de Catalunya s’ha convertit en un esdeveniment gastronòmic i de promoció del producte local de la comarca.
Els origens
La Unió de Botiguers i Comerciants de Solsona decidí organitzar un certamen firal durant el primer trimestre de l’any, per tal de dinamitzar el comerç local de la ciutat. Per fer-ho, escollí el trumfo i la tòfona. Després d’anys al capdavant de la Fira, la UBIC decidí traspassar la seva titularitat al Consell Comarcal del Solsonès per les dimensions que estava adquirint. Així doncs, des de la sisena edició de la Fira, és el Consell Comarcal qui l’organitza. Amb aquests anys, la Fira ha canviat d’ubicació per l’increment més que considerable d’expositors, activitats i visitants. Enguany la Fira s’adaptarà a la situació excepcional de la pandèmia. Es combinaran els actes presencials amb els telemàtics.
Més informació sobre el procés del cultiu del trumfo:
Si t’ha agradat llegir l’article Fira del trumfo i la tòfona de Catalunya, també et pot interessar Varietats de pomes.