Pànxing Digital

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Consells –

Fem de la nostra reforma un acte d’ecologisme

giorgio-trovato-mIlvCv21W1s-unsplash
A vegades, la tendència generalitzada quan pensem en una reforma és que es tracta d'un procés poc respectuós amb el medi ambient. Res més lluny de la realitat. Als que ens preocupa la seva fràgil situació i volem iniciar un procés de reforma de la nostra llar, tenim eines per a fer d'aquest procés un projecte d'acord amb el nostre pensament. A continuació us plantegem un seguit de consells perquè la reforma de casa sigui tan respectuosa amb el planeta com sigui possible.

L’elecció de materials és clau

Inevitablement, quan endeguem un procés de reforma a casa, cal pensar en tot el material que necessitarem per dur-lo a terme. On podem aconseguir un efecte més positiu pel que fa a la preservació de la salut del planeta és en l’elecció d’aquests.

Cada vegada més, existeixen opcions que són respectuoses amb el medi ambient, per les seves característiques, però també pel seu procés d’obtenció, manufactura i transport.

Una aposta guanyadora és l’elecció de materials naturals enfront d’altres obtinguts en processos químics llargs i energèticament molt exigents. Fusta natural de coltiu responsable, per millorar el terra o elements decoratius dels sostres; fibres i materials naturals, com poden ser el jute, la cel·lulosa del paper reciclat o el suro per a millorar l’aïllament tèrmic i acústic de les parets; marbres de cuina fets a partir d’argila reciclada, vidres, porcellana o centres vitrificades són només alguns dels exemples de materials que podem escollir.

Pintures més saludables

Un dels elements que són objecte de reforma o millora de manera més freqüent són les parets de casa nostra. Sense entrar en el terreny de modificacions estructurals, una acció molt repetida és la revitalització del color de les parets a través del repintat. Òbviament un material imprescindible per aconseguir-ho és la pintura.

Antigament, no hi havia massa alternatives a l’hora d’escollir aquest material. La gran majoria incorporaven a la seva composició sintètica metalls pesants com poden ser el mercuri o el cadmi, al mateix temps que eren una font considerable de formaldehid, un compost orgànic volàtil que en l’estat líquid de la pintura no representava cap problema, però en assecar-se a temperatura ambient es convertia en gas, poden causar problemes de pell.

Avui en dia hi ha opcions que més enllà de deixar d’incorporar aquest component, s’encarreguen d’eliminar-lo! Hi ha pintures que actuen captant al seu interior el formaldehid, impedint així que les persones el respirin.

Més enllà d’aquestes també en podem trobar de fabricades amb productes d’origen natural com plantes, arrels, resines i minerals, de fonts renovables i biodebradables, que limiten molt l’impacte mediambiental al mateix temps que ens cuiden la salut en no ser tòxiques.

Obrint camí

Malgrat les opcions respectuoses amb el medi ambient són cada vegada més nombroses, no sempre són accessibles a tothom que agradaria emprar-les. Una de les causes d’aquesta situació és la manca de demanda que aquestes alternatives reben.

Que nosaltres, de forma voluntària i convençuda, ens decidim per la utilització d’aquests materials significa ajudar a aquestes empreses perquè el seu producte natural i respectuós s’utilitzi, i que per extensió, continuïn amb la seva tasca d’innovació i d’aportació de solucions eco-friendly.

Buscar la proximitat en els materials també és cabdal per a aconseguir un efecte positiu per al planeta. Encara que no ho sembli, hi ha moltes empreses de material que treballen a casa nostra, i confiar-los la compra del material suposa un estalvi considerable, eliminant del procés moltes tones de CO2 generades durant el transport.

Noves incorporacions ecològiques

En algunes ocasions ens podem trobar en el súposit que s’hagin de fer treballs rellevants que afecten a parts importants de casa nostra. Davant d’aquest supòsit podem aprofitar per millorar o incorporar nou elements domèstics ecològicament favorables.

Ens expliquem: si les obres s’han de fer al teulat per canviar les teules o l’aïllament, per què no aprofitar per instal·lar plaques fotovoltaiques? Si hem de remodelar el soterrani de casa, per què no canviar la vella caldera de gasoil i optar per una de pèl·let o estella, i així aconseguir aigua calenta o calefacció més verda?

Sigui com sigui, la millor recomanació que us podem aportar és que confieu la reforma de casa als vostres professionals de confiança. A ells i elles els podeu transmetre la vostra voluntat que el procés sigui el més respectuós possible, i ben segur que faran tot el que estigui a les seves mans perquè així sigui.

Si t’ha agradat llegir l’article Fem de la nostra reforma un acte d’ecologisme, també et pot interessar llegir la resta d’articles de l’apartat de consells de la nostra pàgina web.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.