Pànxing Digital

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Consells –

Plantes de Cerdanya: Artemisa Vulgaris

IMG_20220712_183139

Nom comú:

Artemisa

Descripció:

És una planta perennifòlia herbàcia que creix entre el metre i els dos metres. Les fulles són d’un verd bastant fosc i peludes al revers. Les flors són petites, de color groguenc o rogenc.

Propietats:

És un tònic digestiu, útil en digestions difícils i per evitar flatulències. Protegeix el fetge, ja que estimula la secreció de bilis i l’eliminació de residus tòxics. Així mateix, afavoreix l’assimilació de nutrients i té propietats vermífugues, això és, que provoca l’expulsió de cucs intestinals. És emmenagoga, regula el cicle menstrual i afavoreix la irrigació sanguínia als ovaris. NO s’ha de prendre durant l’embaràs. Des de l’antiguitat ha estat una planta molt emprada al treball de part, donat que potencia les contraccions uterines i és antihemorràgica.

Usos antics:

Des de l’edat mitjana fins ben entrat el segle XIX era utilitzada com a remei antiepilèptic. A la Medicina Tradicional Xinesa és indispensable en la tècnica de moxibustió, que consisteix a aplicar escalfor en certs punts estratègics del cos. Es diu que afavoreix els somnis visionaris i plàcids, i per aquest motiu era usada com a farciment en coixins de llit. És molt valorada com a planta màgica des de temps antics. Protegeix i neteja llocs i persones, i per aquest motiu és usada en rituals en forma de sahumeri o bé fresca, seca o en infusió.


RECEPTA

Amb la planta fresca fem un lligat amb fil fi.

El posem a assecar cap per avall.

Quan sigui ben sec ja podrem cremar com si fos un encens.

artemisa
Sahumeri per cremar

Olga Domingo – Descendent de trementinaires

622 492 79

Si t’ha agradat llegir l’article Plantes de Cerdanya: Artemisa Vulgaris, també et pot interessar llegir Plantes de Cerdanya: Hypericum Perforatum.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.