https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

18, abril del 2024

Search
Close this search box.

18, abril del 2024

Cultura – Maresme

2015: any de les biblioteques o el secret de la llibertat

Maresme
3914f215a548fddde792ee485522ba8b.jpg

Enguany celebrem que fa un segle la Mancomunitat de Catalunya va començar a estructurar el sistema bibliotecari català.

Les biblioteques van esdevenir, a partir d'aleshores, un element imprescindible en la construcció del país avançat, just i pròsper que es volia forjar. Eren una eina necessària per a la formació de tots els ciutadans i un equipament bàsic pel futur del país. Allò que ara en diríem una “estructura d'estat”.  
 
Desenvolupar aquest pensament, i dur-lo a la pràctica cent anys enrere, fou una demostració de modernitat i una visió de futur, en un estat amb un 52% d'analfabetisme, que encara ara sorprèn. 
 
En només quatre anys es va obrir al públic la Biblioteca de Catalunya, es va crear l'Escola de Bibliotecàries i es van inaugurar les quatre primeres biblioteques públiques a Valls, Olot, Sallent i les Borges Blanques. A l'abril del 2015 Catalunya disposa de 370 biblioteques públiques i 11 bibliobusos que donen servei al 93% de la població, ofereixen 14 milions de documents i n'han prestat més de 16 milions en el darrer any.   
 
Les biblioteques són obertes, l'accés és públic i gratuït, i transversals, hi pot anar qualsevol ciutadà de qualsevol edat i condició. I, segurament, és l'equipament públic on accedim de manera més lliure i voluntària a diferència d'altres on ens empeny l'edat, com als centres d'ensenyament, les circumstàncies, com tots els relacionats amb la salut, o, simplement, la necessitat, com per exemple les infraestructures viàries o els transports públics.  
 
 
A les biblioteques hi anem perquè volem: perquè volem aprendre, perquè volem llegir, perquè ens volem distreure, perquè ens volem informar, perquè volem conèixer el passat i volem preparar-nos pel futur, perquè són un bon refugi, perquè són un recurs inesgotable, perquè són agradables i perquè les tenim molt a l'abast. Acostar-nos a la biblioteca del nostre poble, del nostre barri és un acte de llibertat, de civilització i de maduresa. 
 
Ignorem on serem d'aquí cent anys, pot ser serà l'ocasió de commemorar un altre any de les biblioteques, de celebrar el camí recorregut i de plantejar-nos nous reptes de futur. Però estem segurs que demà tindrem prop de casa una biblioteca oberta, un espai alhora nostre i compartit, d'estudi i de lleure, d'ahir, d'avui i de demà. Un espai de llibertat. Anem a les biblioteques perquè som lliures i perquè estem vius.
 
Feliç Any de les Biblioteques!
Feliç Sant Jordi!

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.