https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Cultura – Maresme

Carnestoltes, rauxa i disbauxa

Maresme
61e8c3e4e3e585cb4f6d6288da2b824f.jpg
Ja tornem a tenir aquí a Sa Majestat Carnestoltes, gran rei dels poca-soltes amb els seus preceptes transgressors i la seva falta de normes. Dies per ballar, per riure, per disfressar-se i emmascarar-se abans de l’arribada del temps de Quaresma amb totes les seves limitacions.

Les festes de Carnaval arrenquen de molt lluny en la història. En els seus inicis, eren la celebració de l’arribada de la primavera; la fi del dur hivern se celebrava amb un seguit d’actes protagonitzats per la disfressa i la rauxa, una barreja d’elements pagans, grecs i romans. Va ser la cultura de tradició cristiana qui, davant de la impossibilitat d’erradicar aquestes festes de gran arrelament popular, la van transformar en l’avantsala del període de Quaresma. Quaranta dies d’abstinència, dejuni i repressió calia que estiguessin precedits d’unes festes on el poble pogués esbravar-se, un parèntesi caracteritzat per tota mena d’excessos i molta, molta diversió.
 
Qui dóna el tret de sortida a les festes de Carnaval és Dijous Llarder, amb la tradicional botifarra d’ou, paradigma dels excessos alimentaris de les festes, juntament amb els llardons i les truites, les menges típiques que donaran el permís per l’inici de la disbauxa de Carnestoltes. L’endemà d’aquesta celebració, d’excés gastronòmic, arribarà Sa Majestat Carnestoltes, qui presidirà unes festes irreverents i arrauxades. Uns dies on es pot viure com es vulgui, gaudir del món del revés i fer escarni dels poders públics amb un seguit de pregons, discursos o versots depenent de les zones. 
 
Tampoc oblidem les mascarades que protagonitzen les rues arreu del país, on es veuran les disfresses més originals, les més provocatives, les més sofisticades…
 
Tanta disbauxa no pot ser bona i, després de cinc dies de festa desenfrenada, Sa Majestat Carnestoltes haurà de morir a la foguera. Un seguici de ploraneres s’encarregaran d’oferir-li un digne acomiadament el Dimecres de Cendra en la celebració de l’Enterrament de la Sardina.
 
Programa de carnetsoltes al Maresme: consulta'l
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.