https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

19, maig del 2024

Search
Close this search box.

19, maig del 2024

Cultura – Maresme

Castanyada i Halloween, dues tradicions en paral·lel

Maresme
d3e0f80ed0c034c85f9c34a17503d925.jpg
Amb l’estrena del mes de novembre arriba la festa més popular de la tardor: la Castanyada. Però, a aquesta celebració tan tradicional de la cultura catalana, ja fa uns anys que li ha sorgit un dur competidor: la festa de Halloween, d’origen anglosaxó.

Castanyada o Halloween? Tradició o modernitat? Tradicions catalanes o costums anglosaxons? Com diu la dita “tants homes tants parers”. Aquest és el cas, d’uns anys ençà, del que passa a casa nostra per celebrar l’arribada de la festivitat de Tots Sants. I tot i el que molts poden pensar (que les dues festes no tenen res o molt poc a veure), l’origen de Halloween beu de les mateixes fonts que la de Tot Sants. De fet el seu nom ja dóna una pista; Halloween és l’abreviació dels mots anglesos antics All Hallows Eve (vigília de tot els sants).
 
Davant de la disjuntiva que es presenta hi haurà qui es decantarà per la Castanyada, una tradició catalana, una festa popular de tardor basada fonamentalment en la gastronomia, els grans protagonistes moniatos i castanyes, a poder ser torrats a la llar de foc, però on l’estrella indiscutible és el panellet, aquell petit mos de sucre i ametlla que fa les delícies de grans i petits. 
 
 
Per aquells més “moderns”, una tradició anglosaxona, el Halloween, arribat per fer la competència a la Castanyada. Festa entorn del terror, sarcàstic i divertit, on les grans protagonistes són les disfresses de personatges terrorífics, les carabasses il·luminades des de l’interior, els esquelets i els caramels, element indispensable per evitar els ensurts que intenten provocar durant tota la nit els més petits.
 
I pels més indecisos, aquells als que sempre els hi costa prendre decisions, sempre queda la solució de prendre castanyes i panellets, disfressats de Dràcula i amb una carabassa il·luminada sobre la taula.
 
Bona Castanyada !!!! o….. Bon Halloween!!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.