https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

20, maig del 2024

Search
Close this search box.

20, maig del 2024

Cultura – Maresme

Centenari dels gegants Lluís i Maria (1912-2012) a Vilassar de Dalt

Maresme
5045d31d4bcce03d9de4f05976219417.jpg

El Ingénio, acreditada casa barcelonina constructora de gegants i altres elements de gresca i tabola, engendrà aquesta parella de gegants cap a l’any 1910. L’any 1912, el sr. Lluís Vallet, advocat i resident a Vilassar de Dalt, els adquirí per obsequiar la seva esposa, la sra. Maria Armengol, amb motiu de la seva onomàstica.

Aquest obsequi tan extravagant provocaria que, a la llarga, Vilassar de Dalt comptés amb una parella de gegants propis.

 

Ben aviat, els gegants foren dipositats al celler de Can Vallet, a Vilassar de Dalt, per raons de volum i d’espai. Aleshores començaren a ésser vistos pel nostre poble, en comptades ocasions, però i de les quals no ens n’ha quedat cap constància gràfica.

Fou l’estiu de 1923 quan s’estrenaren en la seva presentació en públic als carrers de la nostra vila, joiosament vestida de festa per commemorar el tercer centenari del trasllat de les relíquies dels Sants Màrtirs. Des d’aquelles solemnials festes, sabem que els gegants acudiren normalment a les processons del Corpus i l’Apostolat, ben bé fins el començament dels anys seixanta. Els Srs. Vallet-Armengol els cediren a la Parròquia, però per raons no gaire clares, foren privats de desfilar en aquests actes i restaren en desús. Ben poc faltà perquè els gegants desapareguessin.

Fou l’abril de 1969 que tornaren a participar de la vida local, aquesta vegada animant el cercavila d’anunci de la Festa Major, mercès a la tenacitat d’un vilassarenc que maldà fins l’impossible per obtenir els permisos, recursos i col·laboracions necessàries per poder-los tornar a fer ballar. En Francisco Gordi els encaminà cap a una nova etapa, aquesta vegada vinculada a les nostres festes locals. L’any 1983 es fundà la Colla de Geganters de Vilassar de Dalt, que els custòdia des de llavors. Actualment i des de l’any 2000, els gegants no surten de Vilassar, excepte en alguns esdeveniments en especial.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.