Pànxing Digital

24, maig del 2024

Search
Close this search box.

24, maig del 2024

Cultura –

Cultura farà un inventari del llegat judaic i promourà la seva recuperació, dinamització i divulgació

Cultura farà un inventari del llegat judaic
El departament impulsa el programa 'Aljames' al voltant del patrimoni jueu des del segle III aC fins al segle XV

ACN – El Departament de Cultura ha impulsat el programa ‘Aljames’ de promoció del patrimoni jueu de Catalunya, pel qual farà un inventari del llegat judaic i promourà la seva recuperació, dinamització i divulgació al públic en general i acadèmic. La iniciativa, impulsada juntament amb el món local, vol crear coneixement i recuperar la memòria i identitat oblidades de la cultura jueva a Catalunya per tal que es divulguin al públic en general i se’n faciliti la recerca als acadèmics. ‘Aljames’ inventariarà, catalogarà, estudiarà i difondrà llegat material, immaterial, moble i immoble de la societat jueva, que es va desenvolupar a Catalunya des de les darreries de l’època antiga (s. II i III aC) fins al segle XV.

El programa té com a objectius reivindicar la història i la identitat pròpies del judaisme a Catalunya, valorar el seu patrimoni material i monumental, i promoure la cultura i el turisme relacionat amb aquest llegat. En concret, la iniciativa preveu inventariar tot el llegat judaic a Catalunya, integrat per patrimoni arqueològic i arquitectònic (calls, sinagogues i oratoris, banys rituals, forns i cementiris); material (objectes personals, inscripcions hebraiques, objectes rituals i pedres tombals); gràfic (imatges pictòriques, caricatures, cal·ligrafies i detalls artístics); documental (en hebreu, en llatí i en català); intel·lectual (autors i obres) i per patrimoni contemporani (comunitats jueves medievals i modernes i expedients de frontera).

Reunió de la consellera de Cultura amb quinze municipis

La consellera de Cultura, Àngels Ponsa, acompanyada de la directora general del Patrimoni Cultural, Elsa Ibar, s’ha reunit telemàticament amb representants d’una quinzena de municipis per presentar-los el programa. A la trobada hi han assistit alcaldes i representants de l’àrea de cultura dels ajuntaments de Barcelona, Balaguer, Besalú, Castelló d’Empúries, Cervera, Girona, Lleida, Montblanc, Santa Coloma de Queralt, Puigcerdà, Tàrrega, Tarragona, Tortosa, Valls i Vic.

Ponsa ha destacat que Catalunya té un “important patrimoni” lligat a la presència històrica del judaisme que mereix ser valorat i donar-lo a conèixer com a recurs patrimonial, social, educatiu i de desenvolupament econòmic”. La consellera ha reivindicat les aliances establertes per tirar endavant aquest programa i ha subratllat la importància d’una acció decidida i coordinada pel departament amb el món local i l’Institut d’Estudis Nahmànides per protegir, mantenir i difondre aquest patrimoni.


Si t’ha agradat llegir la notícia Cultura farà un inventari del llegat judaic i promourà la seva recuperació, dinamització i divulgació, també et pot interessar La veu de les dones al Museu d’Història de Catalunya

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.