https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

16, setembre del 2024

Search
Close this search box.

16, setembre del 2024

Cultura – Maresme

El Museu de l’Estampació, una joia amb molta història

Maresme
7abb6eaaf5fbbb5e7defc1cc4331b6b4.jpg

El Museu de l’Estampació de Premià de Mar és l’únic museu de l’Estat especialitzat en l’estampació tèxtil. Està concebut per explicar la història de l’estampació a Catalunya, en relació a la qual, Premià de Mar i la comarca del Maresme en general, hi juguen un paper fonamental. Així, el museu recorre els diversos aspectes que intervenen en el desenvolupament d’aquesta indústria; des de la tècnica, la ciència, l’art i el disseny tèxtil, fins els factors que han tingut, i tenen, una clara incidència en la història econòmica i social del país.

Aquesta activitat, iniciada amb força al segle XVIII amb la fabricació de les indianes, és d’una importància cabdal a l’hora de comprendre el procés d’industrialització del país. El Maresme ha estat una comarca on el tèxtil s’ha desenvolupat amb molta força. Premià de Mar, especialment durant el segle XX, mantingué una important activitat fabril en el camp de l’estampació. Destaca la fàbrica “Lyon Barcelona S.A.”, fàbrica  més important de l’Estat en el sector i pionera del sistema d’estampació a la lionesa a Espanya. D’això en resulta que molts premianencs treballessin, de manera directa o indirecta, en el sector; des de dissenyadors d’estampats i dibuixants que preparaven els clixés, fins a gravadors que realitzaven les pantalles o els corrons.

L’exposició reflecteix els primers intents d’estampar a Europa i la ràpida expansió d’aquesta indústria. En el primer àmbit, destaquen el vestit-escultura La Fabricanta, de Mariaelena Roqué, una antiga taula d’estampació tradicional, antigues caixes de viatge folrades amb robes acolorides i una espectacular passarel·la amb el grup escultòric Indianes Despullades.

La segona part de l’exposició està dedicada a la química del color i mostra els processos previs a l’aplicació del color, l’ús dels colorants naturals i la descoberta dels colorants sintètics. El visitant s’endinsa en aquells espais de les fàbriques on el químic i el colorista creen i experimenten. Un laboratori del mil nou-cents capta la instantània d’un químic que investiga; una cuina de colors recrea l’espai on es mesclen els ingredients de la pasta colorant i, finalment, l’estampació d’una motllada desenvolupa un principi bàsic: “per a cada color, un motlle”. En l’apartat sobre el color de la moda es mostren teixits i mostraris de marcat caràcter artístic, emmarcats entre els segles XIX i XX, que reflecteixen el gust de l’època i que posen de manifest la vinculació entre ciència, tècnica i estètica.  

El museu segueix aquest recorregut amb una sèrie d’eines i de màquines relacionades amb l’estampació, com ara les planxes i els cilindres de coure, sistema que va produir els més rics i acolorits teixits a l’Europa dels segles XVIII i XIX. En el mateix àmbit, es pot visionar un film de l’any 1914, document inèdit que mostra la fàbrica barcelonina La España Industrial en ple rendiment.

Així mateix, es mostra la seqüència que cal seguir en el procés de fabricació d’un motlle de lionesa, el qual precisa d’una taula lluminosa per al disseny del dibuix de clixés i d’una màquina d’insolar motlles. D’altra banda, un audiovisual  recull l’experiència de dibuixants i de gravadors, alguns d’ells del Maresme, a dia d’avui, encara en actiu.

Tanquen el recorregut una llarga taula d’estampació manual i l’emblemàtica màquina Buser, inventada a finals de la dècada de 1960, que va incrementar la velocitat d’estampació per mitjà d’una superfície giratòria.

El Museu acull també exposicions vinculades al tèxtil i a la història local. En l’exposició “L’Arqueologia a Premià” es mostren mil anys de la història més antiga de Premià, des de l’època ibèrica fins a l’antiguitat tardana, amb objectes procedents de les excavacions que s’han anat realitzant en els darrers quaranta anys. A través d’aquestes peces s’explica com vivien els antics pobladors de la vall de Premià i es dóna a conèixer el jaciment de Can Ferrerons, les restes del qual són les més importants i singulars de Premià i unes de les més valuoses de tot el país.

Actualment, es pot visitar l’exposició temporal “Despulles il·luminades”, de Mariaelena Roqué. Artista multidisciplinària, creadora de vestuari, escenògrafa, directora artística i cofundadora de la Companyia Carles Santos, és autora del grup de vestuari per a les arts escèniques, escultures i instal·lacions que es mostren al museu fins el desembre de 2012. Els vestits, peces úniques, s’han elaborat amb tècniques de l’alta costura. L’exposició s’ha muntat seguint una dinàmica interactiva amb les peces i el discurs del Museu, i al voltant de l’eix central de la dona com a creadora d’idees i treballadora incansable.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.