https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

19, setembre del 2024

Search
Close this search box.

19, setembre del 2024

Cultura – Maresme

L’Amistat, un centre cultural amb molta història

Maresme
8df72d732c70276b0ce25f488fb8f3c2.jpg

L’any 1892 un grup de 60 persones crearen una societat de caràcter recreatiu i de mutu auxili: EL CENTRE L’AMISTAT OBRERA. Aquesta entitat nasqué amb la intenció de procurar als socis i als seus familiars la possibilitat de gaudir d’un lloc d’oci, així com de millorar-ne la formació i proporcionar-los una certa cobertura sanitària. Encara avui, transcorreguts cent dinou anys des de la seva fundació, els ciutadans de Premià de Mar, coneixen i anomenen de manera afectuosa el Centre l’Amistat com a “CAN SEIXANTA “.

Amb aquestes inquietuds es va crear i va anar creixent el Centre L’Amistat, que incorporà, poc a poc, noves dependències fusionades amb altres entitats de caire cultural. Fou l’any 1899 que la “Societat Coral l’Harmonia” es va fusionar amb la coral del centre “Els Cors de Clavé”, ja que la música era també una manera de fer cultura i de sentir-se solidari. A l’Amistat, també va integrar-s’hi l’entitat “La Barretina Blava” i el seu patrimoni. Els socis van passar a engrandir un projecte que no parava de créixer. L’edifici actual va ser construït en diverses etapes. L’any 1902 es construí la sala cafè i l’any 1906 s’aprovà la construcció de la sala de ball i el teatre. L’any 1916 es comprà una casa veïna a fi de construir-hi la biblioteca (la primera i única existent a Premià de Mar durant 70 anys) i l’any 1966 es completaren les obres de reforma de la sala gran, dotant-la d’un pendent que correspon als requeriments de sala de cinema i de teatre. Amb el pas dels anys, la societat ha sofert canvis espectaculars i molt ràpids en tots els aspectes, degut a les infinites possibilitats que ens dóna la mobilitat i la tecnologia. L’una ens permet, d’una banda, voltar el món en molt poc temps, i l’altra fa que sense moure’ns de casa tinguem al nostre abast tota la informació que precisem. Això, evidentment, ha estat un cop molt fort per a entitats com l’Amistat i tantes altres que trobem arreu de Catalunya, i ha suposat que entrem d’una manera inevitable en un procés de davallada progressiva en relació a l’activitat i al nombre d’associats. Davant d’aquesta situació, que fins i tot podria posar en perill el futur de l’entitat, es planteja la necessitat imperiosa i urgent de dur a terme una actuació contundent, amb la finalitat de garantir la continuïtat del centre i de recuperar, en la mesura del possible, aquella vitalitat i empenta d’anys anteriors. Per arribar a aquest punt, ha estat necessari, com dèiem, prendre una decisió valenta i ferma per part de tots els socis i negociar uns pactes a nivell d’ajuntament i d’administració que fessin possible arribar a construir una nova Amistat, com l’espai del teatre i les sales per a les entitats, conservant intacte el bar, tal i com es va construir l’any 1902, però dotant-lo de tots els avenços tècnics propis de l’època actual.

Els nostres objectius a partir del proper 2012, moment en què començarà la nova etapa de l’Associació Cultural Centre L’Amistat, són: En primer lloc, promoure la cultura en totes les seves vessants: la música, el teatre, el cant coral, etc.

Pel que fa a l’aspecte lúdic, disposarem d’unes sales de reunions on totes les persones que ho desitgin hi trobaran un lloc agradable i acollidor on conversar amb els amics, passar el seu temps d’esbarjo i, en definitiva, participar de les múltiples activitats que s’hi podran desenvolupar.

També volem cuidar molt el tracte amb les persones grans perquè aquestes puguin sentir-se partícips de l’activitat del dia a dia del centre, intentant recuperar festes tan entranyables com el dia de la “Vellesa”, organitzada conjuntament pel Casal Benèfic i el Centre l’Amistat i que, anys enrere, es celebrava amb gran èxit.

En l’actualitat, comptem amb diverses entitats adherides al Centre des de fa molts anys, com l’Agrupació Coral l’Amistat (Cors de Clavé), la Coral l’Amistat (cor mixta), la secció de la Penya Barcelonista, el club d’Escacs l’Amistat, el grup de Teatre Amateur, que realitza tres o quatre obres l’any col·laborant, de manera molt especial, amb la Marató de TV3, l’Associació Maresme Sud, dedicada a promoure la música clàssica i les noves i joves veus de la Lírica, el Club de Billar l’Amistat (membre de la Federació Catalana ) i la secció d’Amics Caminants de Sant Mateu. Ens agradaria, mica en mica, anar incrementant aquesta llista i estem convençuts que ho aconseguirem.

També volem comptar amb els més petits, iniciant-los en el món del cant coral, impartint cursets perquè aprenguin a ballar sardanes i ensenyar-los a jugar a escacs, entre d’altres activitats, a part d’organitzar festes infantils ben participatives.

En la vessant social, històricament, l’Amistat ha contribuït de manera molt important a la integració de persones vingudes d’arreu dins la nostra població, sense tenir mai en compte la seva procedència ni la seva condició social. Tothom ha trobat sempre les portes obertes per incorporar-se a formar part d’aquesta gran família. Actualment, aquests valors són més vigents que mai i tenim el deure de preservar- los per així mantenir ben viu l’esperit de tots aquells homes i dones que ens han precedit i que ens van inculcar aquest sentit de companyonia i solidaritat.

En l’actual situació de crisi en què ens trobem immersos, amb situacions familiars dramàtiques en molts casos, la nostra entitat el Centre l’Amistat no hauria de restar al marge d’aquesta realitat i voldria, encara que modestament, ajudar a pal·liar d’alguna manera aquesta situació. Per aquest motiu, ens disposem a iniciar una campanya de recollida d’aliments entre tots els nostres socis/es, col·laborem amb l’entitat Càritas de Premià de Mar, que és qui realment coneix les situacions més a fons i qui es cuidarà de repartir-los entre les famílies més necessitades del nostre municipi.

Els mesos de novembre i de desembre posarem en marxa la campanya “cap nen/na sense joguina”. Recollirem totes les joguines que ens lliurin i, a través de Càritas, les farem arribar als més petits. Si aconseguim així dibuixar un somriure en el rostre d’aquests infants, ja haurà valgut la pena.

Aquest és un breu repàs de la història d’aquesta entitat tan emblemàtica i tan lligada a la nostra població, Premià de Mar, a través de les vivències de moltes famílies que, d’una manera o d’una altra, estan o hi han estat vinculades.

El nou espai de l’Amistat: Al centre de l’Amistat s’hi ha dut a terme una reforma integral a través de la qual s’ha construït una sala polivalent, amb una grada retràctil i parquet resistent, pensada per poder acollir obres de teatre, cinema, espectacles musicals, sala de ball, festes i altres esdeveniments.

L’espai compta també amb una petita sala que acull conferències, exposicions, recitals de poesia, etc, amb un espai per a l’entitat de l’Amistat i un hotel d’entitats gestionat per la mateixa.

Pel seu valor, s’ha conservat la façana i les columnes originals de l’edifici, així com el sostre del bar. La resta s’ha fet tot nou: s’han obert finestres als laterals i s’ha realitzat una continuació de les motllures de la part frontal de la façana cap els laterals a fi de mantenir i perllongar-ne l’estètica.

Destaca el contrast entre façana modernista i estètica geomètrica del segle XXI

Parlem de l’equipament cultural més modern i ben equipat del Baix Maresme, ideat per acollir tot tipus d’activitats per a tot tipus de públic, una sala oberta a tota la població.

S’hi han establert uns preus públics per ajudar al seu manteniment.

Es pot llogar a empreses, escoles, centres col·lectius artístics

Ajuntament de Premià de Mar.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.