fbpx

Pànxing Maresme

2, desembre del 2021

2, desembre del 2021

Cultura – Maresme

La Fornaca: una joia arquitectònica a Vilassar de Dalt

Maresme
292beb8c5a17214dd89a121e2f7520aa.jpg

A un museu li demanem que sigui un instrument que ajudi a dinamitzar la vida cultural d’un municipi alhora que, com a edifici que és, esdevingui un instrument de regeneració urbana. El projecte que va elaborar l’estudi d’arquitectura Toni Gironès tenia dues finalitats: protegir els forns romans descoberts en el paratge de “La Fornaca” i convertir-lo en un espai museístic. Els nombrosos premis i les prestigioses publicacions que han fet referència a aquesta obra són testimoni de l’èxit del projecte.

Aquesta intervenció es realitza a la zona del jaciment arqueològic del parc de “la Fornaca”, a Vilassar de Dalt (Barcelona). El jaciment presenta les restes de tres forns industrials romans de cocció de peces ceràmiques del segle II dC que encara conserven les càmeres de combustió originals. L’Ajuntament requeria la protecció i la conservació de les restes així com el desenvolupament d’un programa museístic i la seva incorporació a la nova estructura del parc i del polígon industrial ja existents. És habitual en els temps que vivim que programes diversos hagin de conviure i d’interaccionar.

D’altra banda, ha estat fonamental entendre que aquest equipament acollirà dos tipus de visitants: el passejant que gaudeix del parc, que ha de poder apreciar i entendre les restes arqueològiques sense necessitat d’entrar al museu, però també cal possibilitar l’accés interior a les visites guiades. El projecte pretén donar resposta a totes aquestes variables, en primer lloc, mantenint les restes sota terra, on han estat durant molts segles i, en segon lloc, aconseguint que la translació d’aquests al nostre temps es produeixi utilitzant la llum natural. Això s’ateny mitjançant una coberta foradada, que finalment constitueix la façana principal des del parc. El mateix criteri s’estableix a la zona inferior (-9m).

L’altra façana de l’edifici mostra un tall en el terreny, un estrat geològic a través del qual acudim a un nou espai on s’intentaran mantenir les mínimes referències espacials i temporals a fi de poder contemplar les restes en la seva essència, entrant quasi a cegues per potenciar els altres sentits: les olors, la temperatura, el silenci…

PREMIS

2007 – Triennal Arquitectura del Maresm, 1r premi

2006 – Premi Europeu “Espai Públic Urbà” – finalista

          IV Biennal Europea del paisatge – finalista

2005 – VIII Bienal de Arquitectura Española – finalista

          Premi FAD d’Arquitectura – finalista

PUBLICACIONS

2011 – Llibre (Università IUAV di Venezia) – Luoghi de l’archeologiae usi contemporanei

2009 – Arquitectura Coam n. 357 – Madrid / Hangzhou

2006 – Arquitectura Ibérica, núm. 12 Pasajes, núm. 77 Catàleg (llibre) – “Finalistes Biennal Europea de Paisatge 2006”

2005 – Catàleg (llibre) Finalistas Bienal Arquitectura Española 2005

          On Diseño, núm. 264

          Quaderns, núm. 246

          Dau, núm. 24

          Catàleg premis FAD 2005  

Compartir:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.