https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, febrer del 2024

Search
Close this search box.

25, febrer del 2024

Cultura – Maresme

La Nau Gaudí acull la darrera exposició de l’art contemporani del segle XX de la Col·lecció Bassat

Maresme
La Nau Gaudí acull la darrera exposició de l'art contemporani del segle XX de la Col·lecció Bassat
La mostra inclou peces de 40 artistes i en destaquen Chillida, Barceló, Saura, Guinovart o Maria Girona

La Nau Gaudí de Mataró inaugura aquest dimecres la segona exposició de la Col·lecció Bassat dedicada a la dècada dels 90, amb obres d’una quarantena d’artistes. Entre els noms destacats hi ha Miquel Barceló, Eduardo Chillida, Juan Genovés, Luis Gordillo, Antonio Saura, Manolo Valdés, Maria Girona o Josep Guinovart. Amb aquesta exposició, la Col·lecció Bassat tanca el seu particular recorregut a través de l’art de la segona meitat del segle XX. Durant els darrers deu anys la Nau Gaudí ha mostrat obra des de 1947 fins a 1999. La directora del Museu d’Art Contemporani de Mataró, Núria Poch, es mostra “especialment satisfeta” de la qualitat de les peces d’aquesta darrera mostra.

La Nau Gaudí acull la darrera exposició de l'art contemporani del segle XX de la Col·lecció Bassat
Exposició de la Col·lecció Bassat sobre els anys 90, a la Nau Gaudí de Mataró.

A més, d’entre totes les mostres que s’han fet fins al moment, aquesta és la primera on hi ha una “fusió important” entre la pintura i l’escultura. De les 83 peces exposades, hi ha una vintena d’escultures, una presència mai vista fins al moment a excepció de la mostra organitzada el 2018, dedicada exclusivament a aquesta disciplina.

Del conjunt d’escultures dels 90 destaquen ‘Ocell’ (1998), de Xavier Corberó; ‘Lotura

XIV’ (1991), d’Eduardo Chillida; ‘La Reina Mariana II’ (1999), de Manolo Valdés;

‘Menina’ (1993), de Perecoll, així com una sèrie de cinc obres de gran format de Miguel Ortiz Berrocal realitzades amb materials de rebuig.

També és significativa la presència de dones i també per primera vegada n’hi ha fins a quatre de representades. Es tracta d’Elvira Fustero, Maria Girona, Regina Giménez, i Eulàlia

Valldosera. Girona és l’artista amb més obres a l’exposició –n’hi ha set en total– i presenta un conjunt de natures mortes, d’abstracció lírica.

D’entre les peces destacades dels artistes de més renom destaca un autoretrat de Miquel Barceló (1996); el ‘Retrat imaginari de Felipe II’ (1990), d’Antonio Saura, o ‘Islotisación’ (1990), de Luis Gordillo. Al costat dels noms amb més internacional hi ha també figures destacades del panorama artístic català com Eduard Arranz Bravo, Francesc Artigau, Perejaume o Zush.

La Nau Gaudí acull la darrera exposició de l'art contemporani del segle XX de la Col·lecció Bassat
La directora del Museu d’Art Contemporani de Mataró, Núria Poch.

Segons la comissària de la mostra i directora del museu, Núria Poch, l’exposició combina una “diversitat d’estils i de llenguatges que funcionen molt bé l’un al costat de l’altre”. En clau mataronina destaca la presència, per primer cop de pintures de Josep Novellas, adquirides recentment per la Col·lecció Bassat. “És història recent de la ciutat”, destaca Poch.

L’exposició, que es pot visitar a partir d’aquest mateix dimecres, obre portes sabent que de moment només podrà rebre visites dels veïns de Mataró, degut al confinament domiciliari. “La situació és complicada per a tots, però sortosament l’art pot continuar generant activitats”, ha valorat Núria Poch.

La directora del museu lamenta que la mostra no pugui ser vista per visitants de fora de Mataró, però valora positivament que les escoles comencin a programar visites i que també gràcies al confinament municipal hagi augmentat el nombre de visitants de Mataró: “A nivell local ve més gent de la que venia anteriorment”.


Si t’ha agradat llegir la notícia La Nau Gaudí acull la darrera exposició de l’art contemporani del segle XX de la Col·lecció Bassat, també et pot interessar “Aleix Clapés, l’enigmàtic pintor de Güell i Gaudí”

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.