Pànxing Pirineus

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Cultura – Pirineus

La Presó-Museu Camí de la Llibertat, a Sort

Pirineus
c8d93923d9feaa981d65daf5adf0961e.jpg

Qui no se sent lliure davant la immensitat que es contempla des dels cims dels Pirineus? És com respirar llibertat. Però la paraula llibertat cobra encara més sentit quan a aquesta sensació s’hi suma la història de milers de persones anònimes que els van utilitzar per a fugir de la persecució de les guerres i, en especial, de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial.

La Presó – Museu Camí de la Llibertat, inaugurada l’any 2007, és un espai històric de 25m2 que havia estat una capella gòtica, presó d’homes des de mitjans del S.XIX fins el 1966, magatzem municipal… fins reconvertir  aquest espai originari en un petit museu, amb un gran contingut, adreçat a donar a conèixer diversos aspectes de la Segona Guerra Mundial: registre de presoners entre 1940 i 1944; objectes relacionats cedits; audiovisuals i panells informatius dels quals es disposa de la traducció en 5 idiomes.. precisament aquests textos ens condueixen per la història des de la Guerra Civil Espanyola i el pas per la frontera, l’esclat de la Segona Guerra Mundial i l’avanç alemany, l’evasió per les Muntanyes, la ruta de “Le chemin de la liberté”, les xarxes d’evasió,  els aviadors aliats, els ciutadans francesos, els jueus, l’arribada a Espanya, el municipi de Sort en aquells temps, fins a la finalitat del Museu de contribuir a la cultura de la pau.
 
L’any 2014 es va renovar l’interior del museu donant lloc a un espai més diàfan i ampliant la informació sobre la història del col·lectiu jueu amb el projecte promogut per la Diputació de Lleida, anomenat “Perseguits i salvats”. Aquesta part ens aporta nova informació provinent de la família Henle, la tasca de l’American Jewish Joint Distribution Committee, la presó de dones (Perla Kapel-man), biografíes (Elias Zomerplaag, Volf Slomovics, Israel Lewiner).
 
Des de la Presó-Museu també s’organitzen diverses activitats relacionades.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.