https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

29, maig del 2024

Search
Close this search box.

29, maig del 2024

Cultura – Maresme

La Setmana Santa, uns dies entre la fe i l’oci

Maresme
aa8cd4d720c6e553885016499a3a0ca2.jpg
Reflexió o descans; contrició o diversió, introspecció o festa… Tots aquests conceptes defineixen l'actual Setmana Santa. Tot i ser la celebració més important del calendari cristià, molts no coneixen exactament que es celebra i es viu, simplement, com unes vacances de primavera, un període de descans per agafar forces i arribar a l'estiu amb l'esperit renovat.

La Setmana Santa corre en el calendari en funció de la primera lluna plena de l'estació de la primavera, per tant sol ubicar-se entre les darreries de març i els inicis d'abril. Aquesta ubicació en el calendari denota uns antecedents pagans lligats a l'inici d'una nova estació, la primavera, coincident amb la celebració més important del calendari cristià. Es commemora l'entrada de Jesús a Jerusalem, la seva passió, crucifixió i resurrecció i té lloc entre el divendres abans del Diumenge de Rams i Diumenge de Pasqua. D'aquí que, per a molts, siguin uns dies de reflexió, contrició i introspecció. Dies marcats per processons amb figures religioses, representatives del calvari de Jesús, amb legions d'armats, processons silencioses i d'altres amb redoblar de tambors; a escenificacions teatrals de la Passió de Crist o danses de la mort.
 
Però per a una altra part de la societat, cada cop menys creient i més majoritària, la Setmana Santa no conserva pràcticament res del seu esperit religiós i és, simplement, un període de vacances primaverals, l'espai de temps perfecte per visitar alguna capital europea o, per aquells que tenen la sort de gaudir de tota la setmana de vacances, fer un viatge una mica més llarg. Diaris i revistes s'omplen d'ofertes engrescadores, cridaneres i assequibles per a totes les butxaques. També hi ha qui aprofita per fer la primera sortida a la casa d'estiu i qui aprofitarà per tancar la temporada d'esquí amb els darrers descensos. Tots els plans dependran del caprici de la meteorologia.
 
Capítol a part mereix la gastronomia. De fet, pels creients la Setmana Santa està marcada pel dejú i l'abstinència de carns, sobretot vermelles. La gran influència a la societat d'aquestes creences fa que durant la Setmana Santa molts restaurants ofereixin a les seves cartes plats protagonitzats pel bacallà, les verdures i els llegums. Però indubtablement la gran protagonista de la cuina d'aquestes dates, a Catalunya, és la Mona de Pasqua, les postres típiques de Dilluns de Pasqua. El regal que tots els infants esperen dels seus padrins, tradicionalment un pa de pessic, decorat amb ous de xocolata i figuretes decoratives que faran les delícies dels més petits de la casa.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.