https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Cultura – Maresme

La llegenda dels Repicatrugues

Maresme
7_FW_FMH_2023
Sant Julià 2023 - Argentona

Conta la història que cap a final del segle XVII la vila d’Argentona va rebre la visita inesperada del bisbe de Barcelona. Durant la seva estada al poble va amonestar el capellà per les condicions en què es trobava la parròquia, ja que, entre altres greuges, havia trobat l’aviram passejant i picotejant lliurement pel cementiri, un fet que va considerar un sacrilegi de molt mal gust.

Després d’això, el bisbe va anunciar una segona visita per tal d’observar si s’havien canviat algunes de les lamentables condicions en què es trobava l’església i el seu entorn.

El poblei el seu mossèn esperaven amb preocupació la visita del bisbe de Barcelona. El campaner va ser l’encarregat d’estar a l’aguait i de fer saber, a toc de campana, als argentonins i argentonines si el bisbe s’acostava per així poder-li fer una bona rebuda.

Un bon dia, el campanar va veure des de la torre una munió de pols que s’aixecava riera enllà en direcció al poble, i automàticament va començar a repicar les campanes per avisar que el bisbe s’acostava. Però quina va ser la sorpresa de la gent del poble quan va veure que aquella polseguera que s’aixecava no era pas de la carrossa del bisbe, sinó d’un carro amb dues truges ben bacones. Des de llavors. als i les habitants d’Argentona se’ls coneix com a repicatruges, i diuen que al bisbe l’empipada per la confusió encara li dura.

La imatge de la Festa Major d’Hivern d’enguany, realitzada per Maria Cejudo, vol donar a conèixer aquesta llegenda que ha servit per donar nom a diversos elements festius de la Vila: la Polseguera, la Garrinada, els gegants del Centre Parroquial (un porc, una truja i dotze garrins) i el malnom amb el qual són coneguts els vilatans i vilatanes d’Argentona.

Si t’ha agradat llegir l’article La llegenda dels Repicatrugues, també et pot interessar llegir La pel·lícula alemanya “Qazi” triomfa al Calella Film Festival.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.