https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

11, octubre del 2024

Search
Close this search box.

11, octubre del 2024

Cultura – Maresme

Recomanacions de llibres per aquest Sant Jordi 2017

Maresme
“És la festa que més m’agrada de totes les que celebrem a Catalunya!!”. Quan algú sent aquesta frase ràpidament l’associa a la Diada de Sant Jordi. Una diada que és, segurament, la festa més viscuda pels catalans, tot i no haver estat mai un festiu oficial, per bé que enguany cau en diumenge i tindrà el sabor d’un festiu. Una diada on els grans protagonistes són els llibres i les roses, malgrat que les dues tradicions no tenen res en comú, simplement la coincidència en la data de commemoració. 

Des del Pànxing, recomanem gaudir de la jornada, sortir al carrer, remenar llibres i olorar roses, buscar els teus llibres favorits i comprar-los. Evidentment ens atrevim a fer-vos unes petites recomanacions amb l’ajut del nostre bibliotecari de capçalera, en Joan Ramon Herrador, de la Biblioteca Municipal de Cabrils.
 
En castellà, d’aquí i d’allà…
‘Derecho natural’. Ignacio Martínez de Pisón. (Seix Barral)
‘Derecho natural’ recull en el seu títol aquells anys en què es va començar a construir un desenvolupament legislatiu ple, en oberta contradicció amb el llarg temps en què no hi havia coincidència entre dret i justícia. 
 
‘Los cinco y yo’. Antonio Orejudo. (Tusquets)
Novel·la molt original que a estones es disfressa de memòries d’infància i d’altres, d’inquietant ficció de denúncia per passar de l’anècdota a la sàtira i d’aquesta, a una teoria personal de la narració. És un homenatge al ‘boom’ demogràfic dels 70.
 
‘Los peligros de fumar en la cama’. Mariana Enríquez. (Anagrama)
Dotze contes espectaculars que despleguen un repertori de recursos del relat clàssic de terror: aparicions espectrals, bruixes, sessions d’espiritisme, visions, morts que tornen a la vida… Enríquez imprimeix en aquest material una veu pròpia i radicalment moderna. 
 
‘Recursos inhumanos’. Pierre Lemaitre. (Alfaguara)
Amb humor, cruesa i un realisme brutal, Lemaitre explora el costat més immoral del món empresarial i els efectes perversos que l’atur pot arribar a tenir en qualsevol de nosaltres.
 
I també: ‘El monarca de las sombras’, de Javier Cercas; ‘Mac y su contratiempo’, d’Enrique Vila-Matas; ‘Parar en seco’ , de William Ospina; ‘El número 11’, de Jonahatan Coe; ‘Los días de Jesús en la escuela’, de J.M. Coetzee; ‘Cáscara de nuez’,  d’Ian McEwan, i ‘Babilonia’, de Yasmina Reza.
 
I en català…
‘Quan arriba la penombra’. Jaume Cabré. (Proa)
Llibre de relats on trobem individus inquiets que voldrien ser en alguna altra banda, personatges fora de la llei, aromes de thriller, tocs d’ironia, elements fantàstics… amb la mestria tècnica que l’ha fet cèlebre a tot Europa -salts endavant i endarrere, canvis de punts de vista, veus que es trenen-, però també amb tota la passió vital. 
 
‘Els vells amics’. Sílvia Soler.(Columna)
A ‘Els vells amics’, Sílvia Soler s’endinsa en l’apassionant aventura que suposa la recerca del sentit de la vida i ens mostra perquè l’amistat és un valor que cal preservar per sempre.
 
‘Amics per sempre’. Lluís Anton Baulenas. (Bromera)
Ferran Simó s’ha convertit en un gos. La guerra dels Balcans, on s’ha vist immers gairebé per atzar, ha reduït la seva voluntat a la d’un animal i ho ha assumit. Només la sort el salvarà de morir i podrà tornar a casa, a una Barcelona eufòrica a punt d’inaugurar els Jocs Olímpics. 
 
I també:  ‘Nosaltres dos’, de Xavier Bosch; ‘El setè àngel’, de David Circi; ‘Vida familiar’, de Jenn Diaz; ‘El bar de l’AVE’, de Valentí Puig; ‘Ara comença tot’, de Lluís Homar, i  ‘D’on trec el temps’, de Màrius Serra.
 
I com cada any… els maresmencs

 

‘Cabrils, Sao Paulo, Barcelona. Un amor’ 
Emília Illamola. (Voliana)
‘Cabrils, Sao Paulo, Barcelona. Un amor pendent’ és una novel·la que està inspirada en fets reals de la vida de Jaume Almirall i Joana Barrós, els quals han compartit amb l’autora records i vivències, moltes de les quals estan reflectides en aquest llibre, que es presenta en tres parts, de forma ficcionada.
 

‘Xera i sutge’ 
Sílvia Fernández. (Voliana)
Novel·la històrica, coral i iniciàtica, on la sensibilitat de l’autora permet recórrer un ventall de fets i personatges, on no hi ha blancs i negres sinó grisos, on el desesper per conquerir una vida digna provoca fets sagnants.

 

‘Objectiu Fidel. Cuba nua’ 
Manel Joan i Avinyó. (Voliana)
Mig de broma però ben seriosament, a ‘Objectiu Fidel. Cuba nua’, Manel Joan i Arinyó proclama veritats com temples sobre el socialisme, el capitalisme, l’Església, la riquesa, la pobresa, la prostitució, el goig, el desencís i la lluita del poble cubà per sobreviure i prosperar, digne i feliç.

 

‘Cròniques del Kaneai’ 
Raquel Picolo. (Voliana)
Recull de contes fantàstics, la majoria dels quals transcorren a Cerbi (Valls d’Àneu). La natura hi és omnipresent i s’hi trenen dues melodies ben diferents: la de l’alta muntanya humanitzada, on es barregen pagesos i estiuejants, i la fantàstica, que brolla de les esquerdes de la terra, de les roques i dels salts d’aigua.

 

‘Un pont de versos’ 
Recull de versos. (Voliana)
Un pont virtual entre dos poetes afectats per la malaltia de Parkinson: la flamenca Marieke Maerevoet i el català Salvador Riera. Ella no entén el català i ell no entén el neerlandès, però amb l’ajuda de la Rosa Tirado i de la Laia Fàbregas escriuen un poemari en quatre llengües (català, castellà, anglès, neerlandès) que estableix un pont de versos entre aquestes llengües.

 
 

 
 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp