https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

18, maig del 2024

Search
Close this search box.

18, maig del 2024

Cultura – Maresme

Vilassar de Dalt i l’obra de Rafael Guastavino: el teatre La Massa

Maresme
5b422955f229b6837a25e1b11bca8c1f.jpg

Vilassar de Dalt compta amb tres elements catalogats com Béns d'Interès Cultural, el castell, el dolmen i el Teatre de La Massa.

Aquest darrer obra de l'arquitecte valencià Rafael Guastavino qui va convertir la tècnica de construcció tradicional catalana, la volta de maó, en una icona revolucionària de l'arquitectura nordamericana de finals del S.XIX. La gran quantitat d'obres amb volta catalana que Guastavino va construir als Estats Units, es comptabilitzen més de 1.000 edificis, ha provocat que sempre s'hagi donat molta importància a aquesta producció de voltes catalanes als Estats Units i s'hagi deixat de banda la que va ser la seva primera gran obra amb volta catalana i cúpula: el Teatre de La Massa de Vilassar de Dalt.

Un teatre de sala circular coberta amb una cúpula de disset metres de diàmetre, amb un llanterna central coronada amb un cupulí que il·lumina l'espai. La sala es composa de dues parts, al centre i sota la cúpula hi ha la platea, i la cúpula descansa sobre una zona perimetral de voltes de canó que emmarquen amb columnes cada una de les llotges. Les divuit parts dels meridians de la cúpula es projecten sobre la zona perimetral: tres corresponen a l'escenari, una part a cada banda de l'escenari, que corresponien a l'accés de les llotges i les tretze restants cobreixen simètricament les llotges del primer pis, que pertanyien per dret als dotze socis i a la junta de l'entitat.

Guastavino ja havia emigrat a Nova York quan, al 1881, es va inaugurar el teatre La Massa i en aquella primera obra ja s'hi trobaven les claus de tot el projecte que Guastavino exportaria a Amèrica. Als Estats Units la seva producció va ser absolutament impressionant amb edificis tan emblemàtics com la Gran Estació Central o el Carnegie Hall de Nova York, el Museu de la Immigració d'Ellis Island… o més d'un centenar d'obres situades a Boston.

En una tasca de reivindicació patrimonial, Vilassar de Dalt està treballant, amb la col·laboració de la Generalitat, de la Diputació i de l'Ajuntament de Barcelona, per donar a conèixer l'obra de Guastavino a través de la convocatòria de la Biennal Guastavino un esdeveniment per premiar els treballs d'investigació sobre l'obra d'aquest arquitecte i la tècnica mil·lenària de la volta catalana.

I en aquesta mateixa línia de treball de reivindicació com a bressol de la primera obra important de volta catalana de Guastavino, el municipi s'ha postulat a la secció Ciutat convidada del Festival Open House Barcelona 2014. Des de Vilassar de Dalt defensen, com a municipi candidat, la riquesa i varietat del seu  patrimoni arquitectònic, la proximitat a Barcelona i el lligam temàtic de l'obra de l'arquitecte Rafael Guastavino.

La proposta vilassarenca ofereix visites guiades, amb inscripció prèvia a través del Barcelona Open House, que enllaçarien l'obra de Guastavino a Barcelona amb l'obra visitable a Vilassar de Dalt, articulada en la seva figura com capdavanter de la modernització de la tradicional tècnica constructiva de la volta catalana.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.