https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Entrevistes – Maresme

Banc de Temps +9: un viver d’intercanvis

Maresme
43c752d880d6053d20548b9508b60b5d.jpg
El projecte dels bancs de temps és una iniciativa que promou l’intercanvi de temps, serveis, habilitats, coneixements, relacions i ajuda entre persones que resideixen i/o treballen en un mateix barri, poble o ciutat tal com es feia abans espontàniament. Al Masnou hi va haver una Associació del Banc del Temps des del 2012 fins al 2018. L’any següent es va crear el Col·lectiu Banc de Temps +9 amb una vintena d’usuaris, entre els quals hi ha veïns d’Alella i Teià. Elia Garcia, Carmen Tabales i John Crayford en són els coordinadors. 

Hem pogut parlar amb l’Elia, que ens ha explicat el funcionament del Banc.
 
Elia, què ofereix el Banc de Temps +9?
E: De tot el que et puguis imaginar. Qualsevol cosa que necessitis. Algú necessita que li arreglin alguna cosa de casa, un altre que el portin en cotxe, que l’ajudin en una mudança o que li ensenyin com va un ordinador. També fem tallers: en tenim un d’escriptura creativa, una tertúlia literària, un de receptes de cuina, i d’altres. Ara n’estem muntant un de marxa nòrdica. Però no només s’intercanvia coneixement, també organitzem un mercat d’intercanvi, dues vegades l’any, que té un gran èxit. Ara toca el de tardor.
 
Què s’hi pot trobar al mercat?
Roba (són peces que han d’estar en bon estat); va perfecte pel canvi d’armari que toca ara i a la primavera, i pels nens, que canvien de talla tan sovint. També s’hi poden trobar joguines, coses petites per a la casa, llibres, música i pel·lícules. Tot allò que no ha tingut sortida al mercat després ho entreguem a diverses ONGs.
 
En el cas dels intercanvis de serveis, es compten les hores?  
Abans es feia així; una persona ajudava una altra i rebia punts segons el temps utilitzat. Després usava els punts per pagar aquell que l’ajudava a ella. Ara ja no; actualment tothom ofereix el que pot i ja està. 
 
A banda de no comptar ja les hores, quines altres novetats hi ha en el funcionament del Banc?
El que funciona molt ara són els grups de WhatsApp per interessos. En pot formar part qualsevol membre del col·lectiu. Per exemple, hi ha un grup informatiu d’actes del Masnou. És molt actiu i serveix per conèixer les activitats que es fan al poble i en alguns casos, per quedar i anar-hi junts. En tenim un altre que es diu Migració, on es dona informació a tots els membres interessats en el tema. (al poble hi ha un centre d’acollida de menors no acompanyats). 
 
Com vas conèixer el Banc de Temps? 
M’hi vaig apuntar quan vaig venir a viure al Masnou, per conèixer els meus veïns. I vaig trobar gent fantàstica. És un projecte per fer poble i on la gent s’ajuda moltíssim.
 
L’Elia està molt convençuda de les bondats del Banc de Temps i s’acomiada subratllant el seu agraïment a les persones que el van impulsar. Si  voleu saber més coses sobre el funcionament del Banc i sobre com en podeu formar part, contacteu per mòbil/WhatsApp 
643 940 657 colbancdetempsmasnou@gmail.com o al Mercat d’Intercanvi de Tardor, el dissabte 16 de novembre al centre cívic Els Vienesos. Com ells mateixos diuen, només cal que sigueu majors d’edat i que us interessi el projecte. 
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.