https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Entrevistes – Maresme

Carlos Hartmann, director del Festival de Música Clàssica de Santa Florentina

Maresme
19a0ec64e9110d8002c2015ebcc74f7a.jpg
“Són 10 magnífics concerts que busquen l’equilibri”.

Aquest agost farà 19 anys que naixia el Festival de Música de Santa Florentina com a fruit de l’amor d’un home per la música i la cultura. Quan fa 20 anys la Fundació Castells de Catalunya va demanar a Carlos Hartmann si podia organitzar un concert benèfic al pati d’armes del castell de la seva família, el Castell Santa Florentina a Canet de Mar, poc podia pensar que, just acabat aquell concert, ell i la seva dona haurien tingut el mateix pensament: organitzar un festival de música clàssica aprofitant les instal•lacions del castell. 19 anys després, i algun trasllat de seu (sempre sense marxar del Maresme), el festival gaudeix d’una magnífica salut i Carlos Hartmann, el seu director, fa un recorregut per l’ahir i l’avui del festival.
 
Segon any del Festival de Santa Florentina a Can Jalpí. Per què es deixa de fer al castell de Santa Florentina?
Després de la venda del castell es va continuar celebrant allà perquè els nous propietaris estaven encantats i, a més, col•laboraven econòmicament. Però la crisi econòmica i la devaluació del ruble va complicar les coses. Passats dos anys van dir que no podien seguir col•laborant econòmicament; mantenien les portes obertes per celebrar el festival, però sense la col•laboració econòmica era inviable. Tot plegat va coincidir que el llavors alcalde de Caldes, que feia anys mostrava interès pel festival, va oferir el municipi de Caldes i tota la col•laboració del consistori, i va anar tot molt rodat per firmar un conveni. Després d’un any de canvis polítics, ens van fer bellugar de nou. L’alcalde d’Arenys de Munt, que també havia mostrat molt d’interès, va oferir la seva localitat i el Castell Jalpí. No ens va costar decidir-nos i es va signar un conveni per 3 anys, enguany és el segon.
 
Què aporta el castell al festival? Afegeix un plus o el festival no ho necessita?
Jo penso que tot suma. Sóc del parer que, si al festival li pots donar un aparcament propi i còmode, uns accessos fàcils, un lloc on la gent pot prendre qualsevol cosa allà mateix, l’opció de sopar d’entrepans o a una taula ben parada –tan sols a 15 metres on té el seu lloc de platea per gaudir del concert– i, a més, sumes un entorn meravellós decorat amb el castell, el llac, els jardins… tot és un plus. A més cal tenir en compte tot el personal que SHERS (empresa propietària del castell) facilita per al desenvolupament perfecte del festival.
Com s’afronta econòmicament el festival?
El festival té un pressupost de 140.000 euros, aproximadament. Comptem amb una aportació econòmica, i logística, de l’ajuntament d’Arenys de Munt, una aportació important del Departament de Presidència de la Generalitat i patrocinadors privats.
 
Qui són aquest any els caps de cartell?
No m’agrada parlar de caps de cartell, són 10 magnífics concerts que busquen l’equilibri perquè tots els públics trobin el seu. Enguany a la persona que li agradi molt el piano té dos concerts exclusius de piano, a la que li agraden les veus té tres concerts. Hi ha diverses orquestres de cambra, un concert més popular amb la GIOrquestra, amb bandes sonores de cinema, o el del violinista Ara Malikian (concert pel qual ja pràcticament estan exhaurides les entrades). 
 
Després de 19 anys davant del festival, per què pensa que els festivals d’estiu tenen tant d’èxit, independentment del tipus de cartell?
Perquè són una molt bona opció. Tenim un clima fantàstic i poder anar a un concert a l’aire lliure a escoltar música de qualitat, sopar i tenir un pla des de les 20h més o menys fins a la 1h és una molt bona opció. A més estem en un lloc molt ben comunicat, a 40 minuts de Barcelona i a uns 45 de Girona, molt a prop del Vallès; la gent que ve (a part del Maresme) és de tots aquests llocs. Oferim un gran festival i sóc del parer que és bo aconseguir una tradició de festivals de música, és crear cultura, crear hàbits musicals…
 
Segurament cal acostumar la gent en aquests hàbits.
Per a mi és un plaer… Una anècdota: l’any passat vaig trobar vàries famílies que em van donar una gran satisfacció, em van dir (i en van ser diverses) que venien al festival des de la primera edició, primer la parella sola, després amb els fills i ara ja venien amb els fills i els néts. Això em va produir una satisfacció fantàstica.
 
Podeu consultar el programa del Festival aquí
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.