https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, juny del 2024

Search
Close this search box.

21, juny del 2024

Entrevistes – Maresme

Coneixes a… Josep Danès?

Maresme
b488823d8c08ca688296ee53ea9a1338.jpg
Pastisseria Danès. Arenys de Mar

Propietari d’una pastisseria centenària, que no sempre ha estat de la seva família  però ho és des de fa quasi 60 anys, i on ell va aprendre l’ofici de manera autodidàctica i de la mà del seu pare, Josep Danès destaca per la seva bonhomia. Creatiu de mena i amant de originar, dissenyar, dibuixar, investigar, provar… en la pastisseria hi ha trobat el lloc per fer realitat les seves idees. Orgullós d’haver rebut aquest any el XV Premi Nacional als Establiments Comercials Centenaris obre les portes d’un dels comerços més emblemàtics d’Arenys de Mar. 
 
Com comença en l’ofici?
Bufff ve de llarg. El meu pare va entrar d’aprenent a aquesta pastisseria quan era Carreras, després de moltes voltes va obrir la seva pastisseria a la Plaça de les Olles a Girona, ja casat amb la mare, i on vaig néixer jo, al 1957 els Carreras li van oferir aquesta pastisseria perquè la volien deixar i no s’ho va pensar. Ens va deixar a la mare i a mi a Girona per arrencar i va venir cap aquí.   
 
I els seus inicis?
Jo arribo aquí al 1958 amb la mare, quan tenia 8 mesos, i als 14 anys ja vaig començar a ajudar al negoci, com tots els  germans, per aprendre una mica l’ofici… Sempre m’ha agradat molt el dibuix, vaig estudiar per delineant projectista, sóc una persona molt creativa, m’agrada molt… dibuixar, crear, modelar… Tornant del servei militar el meu futur estava a Barcelona fent de delineant, el pare em va demanar que em quedés un temps a la pastisseria, només un any i…. ja en porto 50.
 
A partir d’aquí es forma acadèmicament?
No he sigut mai d’escola, jo em fixo, escolto, provo… i així he anat aprenent… He fet algun curs al Gremi però… de fet el meu mestre sempre ha estat el meu pare.
 
Quin és el seu producte estrella?
No crec en els productes estrella. La pastisseria implica molts productes i moltes fei-nes dibuixar, idear, modelar, serigrafiar, calcular… tens molts oficis dins un mateix ofici. Parlem de xocolata, de coques, de rebosteria, d’un pastís d’an-iversari, de tortells, de torrons….
Potser podríem considerar producte estrella les Coquetes d’Arenys, un dolç molt típic, que es tant o més antic que l’Ametlla d’Arenys, una pasta de full arrebossada de sucre caramel·litzat al forn, de forma ovalada i allargada i molt cruixent. Avui aquest producte és el que ens salva, però estrella no n’hi ha cap.
 
Algun dels seus fills té intenció de seguir el negoci?
Ara per ara sembla que no. Un és dissenyador gràfic, l’altre xef de cuina i la nena infermera, i tot que tots tres fan un cop de mà no hi veuen el seu futur aquí, almenys de moment. A mi em queden 10 anys, veurem què passa però de moment no.
 
El millor i el pitjor del seu ofici?
Em sembla que no hi ha ni millor ni pitjor. Cada dia hi ha coses millors i coses pitjors. Valoro molt tenir un ofici que m’agrada i del que gaudeixo.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.