https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, abril del 2024

Search
Close this search box.

25, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Coneixes a… la Biblioteca Ernest Lluch?

Maresme
4586a9befa7bc3fe6cd0068b5c6364eb.jpg
Laia Ventura, directora de la Biblioteca Ernest Lluch. Vilassar de Mar.

La Laia Ventura fa més de 20 anys que treballa a la Biblioteca Ernest Lluch de Vilassar de Mar i ja en fa uns quants que n’és la directora. Ha viscut com la Biblioteca passava moments baixos, el canvi d’ubicació, la inauguració del nou edifici i el seu posicionament com a eix central de la dinamització cultural del municipi. Una mirada enrere i un futur engrescador omplen la cara de la Laia amb un gran somriure i molta il·lusió.
 
Quan neix la Biblioteca de Vilassar de Mar?
El 1953, de mà de l’obra de la Fundació Social de La Caixa amb la Mª Gràcia Gelpí al capdavant. Cap a mitjans dels anys ‘90, la Biblioteca passa a ser de titularitat exclusivament municipal durant més de 12 anys perquè La Caixa abandona la seva línia sociocultural; va ser l’època que vam estar a l’edifici Manuel de Falla. Allà, l’espai i els fons eren deficitaris. A més, no estàvem en xarxa i qualsevol fons que no tinguéssim no el podíem demanar… era un handicap quan la resta de biblioteques de l’entorn ja tenien una xarxa. Va ser quan vam començar a fer feina de dinamització de foment de la lectura: hores del conte, clubs de lectura per adults, per a joves, es va iniciar el projecte Nascuts per llegir, que encara es manté, un projecte amb famílies amb infants fins a 3 anys, juntament amb el CAP, que acull a les famílies que han tingut o esperen nadons, amb informació i fons documental relacionats amb el fet. Trobades amb famílies o embarassades un cop al mes on es tracten temes sobre la maternitat o vinculats als primers mesos de vida dels infants. En definitiva, vam anar fent bullir l’olla i finalment, cap al 2002-03, es comença a pensar en el nou projecte.
 
Quan s’inaugura el nou edifici?
Inaugurem el novembre de 2009. La Biblioteca ja es deia Ernest Lluch. Vam esperar a inaugurar-la perquè el 21 de novembre és l’aniversari del seu assassinat i ho vam posposar unes setmanes expressament. A més, al nou edifici hi ha la Fundació Ernest Lluch, que ja hi era al Veral, i l’Arxiu Municipal. M’agrada especialment que la Biblioteca de Vilassar de Mar tingui el nom d’una persona que defensava la cultura de la pau i a qui li devem un sistema de salut pública universal. A més, crec que és enriquidor que el nom tingui un vincle amb el municipi.
 
Des de quan té voluntaris la Biblioteca?
Els voluntaris van sorgir arran del jardí. Inicialment, al jardí només hi havia unes magnòlies però a partir de la proposta d’una persona, que va esdevenir voluntària de la biblioteca, tenim un jardí molt bonic i el gaudim el que ens deixen els mosquits. Ara la Biblioteca té molt voluntariat que depèn d’una fundació. Tenim voluntariat al jardí i als 15 grups de conversa d’idiomes: francès, anglès, italià i alemany.
 
Quanta gent passa diàriament per la Biblioteca?
En època d’hivern es poden arribar a superar les 600 visites diàries. S’ha de tenir en compte que a part de tot el que fa la Biblioteca, fem molta cessió d’espais a les entitats. Pràcticament cada dia es fa una activitat i aquesta activitat ja genera molt moviment. Si a això se suma els grups de conversa i els usuaris, el moviment arriba a xifres molt importants.
 
Quins són els projectes de futur més immediats?
Hi ha projectes de futur que han esdevingut presents més ràpid del que esperàvem. La Diputació de Barcelona té un nou enfocament de cara a les biblioteques públiques, que és la creació d’espais de coneixement, d’experimentació… a altres països li diuen makers spaces. A Vilassar, l’entitat Marrecs de Vilassar, que es presenta regularment a la Lego League, una competició vinculada a la robòtica amb una part de projecte molt interessant, ha aconseguit una subvenció de la Diputació vinculada a aquests projectes de BiblioLabs que es farà a la Biblioteca, començant amb un que es diu BiblioTec, vinculat a la impressió amb 3D. I, vinculat a això, la Biblioteca parla amb Marrecs sobre la possibilitat d’aprofitar aquest espai i, si hi ha recursos, fer un espai maker a la biblioteca. Hem tingut la sort que ha estat un dels projectes escollits en els pressupostos participatius i ara estem esperant la votació final. 
 
I el projecte estrella de la Biblioteca? 
Sense cap dubte, totes les activitats de foment de lectura. A més de tot el que es fa a la Biblioteca: hores de conte, clubs de lectura, laboratoris de lectura… Des de fa uns 10 anys anem a les escoles i instituts amb fons nostres per oferir propostes de lectura a l’aula. Les presentem de manera suggerent i deixem el material a l’aula perquè el treballin: el llegeixen, descobreixen… i mensualment o trimestralment, depenent dels cursos, l’anem a recollir i en parlem, plasmem les impressions i a poc a poc anem fent uns quaderns que algun dia esperem exposar.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.