https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Coneixes a… Marc Abril i Els Pastorets de Mataró?

Maresme
d8d6e8d62510b3db341d778d78e8f91b.jpg
“Els Pastorets de Mataró destaquen sobretot per la gent que mouen”.

100 anys d’història i amb moltes ganes, Els Pastorets de Mataró, els de la Sala Cabanyes, els de sempre, celebren enguany, exactament el dia de la representació del 25 de desembre, els seus 100 amb molt bona salut i ganes de continuar. I qui passarà a la història, ho vulgui o no, com a director del 100 anys és el Marc Abril. Un mataroní lligat a la Sala Cabanyes des de ben petit i que ha tingut la sort (o l’honor) de dirigir Els Pastorets en aquest aniversari tan assenyalat.
 
Des de quan lligat a Els Pastorets de Mataró?
Des de sempre, els meus pares ja ho estaven i jo hi vaig sortir des de ben petitet, he fet de dimoni, de pastor, de Naïm, de tècnic, d’escenògraf…
 
I com s’arriba a dirigir-los?
És la Junta del teatre qui decideix, els directors roten cada dos o tres anys, es va decidir fa anys fer aquesta rotació pel bé de l’espectacle, perquè anés tenint aire fresc. Quan al director vigent li queda un any es decideix qui serà el proper, els càrrecs se solapen un any, per fer traspàs i al tercer any el nou director ja agafa les regnes.
 
Que representa dirigir aquesta obra, precisament quan fa 100 i estar darrera l’escenari el 25 de desembre que farà just l’aniversari?
Conec molt l’espectacle i, suposo, que com tots els que el coneixem tant, portem un director dintre, quan m’ho van proposar primer vaig pensar si tenia alguna cosa a dir, si tenia un projecte, després de rumiar un parell de dies vaig tenir clar què era el que podia aportar i vaig dir que sí. Em feia molta il•lusió però també molt respecte, en aquell moment no sabia que seria el director del centenari perquè, en principi, no em tocava, per l’any passat el meu projecte va tenir molt bona acceptació i enlloc d’agafar un nou director pel centenari van decidir que seguís jo. I de sobte em trobo amb una gran il•lusió però amb molt de respecte.
 
Quanta gent belluguen Els Pastorets?
Unes 350 persones, pensa que nosaltres som actors, tècnics, acomodadors, venedors d’entrades, maquilladors, il•luminadors… ho som tot. A nivell d’escena, on surt més gent és a La casa de Naïm on hi ha unes 120 persones a l’escenari.
 
Quines són les teves innovacions?
Bàsicament vaig començar agafant el text original, perquè cada director fa les seves aportacions i el text va perdent la seva essència. Partint de la versió original vaig fer una versió pròpia que fos més dinàmica i atractiva, un dels canvis que, probablement, va cridar més l’atenció és que es va passar de 4 a 3 actes, vaig suprimir un acte, distribuir les escenes i eliminar 20 minuts d’obra, sense perdre res. Veus en off, diferents recursos, transformacions d’escenes…. són elements que agiliten les escenes.
 
Per què cal veure Els Pastorets de Mataró?
Segur que cada poble dirà que els seus pastorets són els millors, perquè és una cosa molt de casa, però els de Mataró destaquen sobretot per la gent que mou, per l’orquestra  de 17 músics que toca en directa en cada representació, per la quantitat de decorats, pels efectes especials, pels vols a l’escenari… no gosaré dir que són els millors però, segurament, son uns dels millors i a més els tenim a l’abast, per tant crec que perdre-se’ls és una pena.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.