https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Coneixes a… Rosa Falgueras?

Maresme
e92e0bb53fc4bcbecc6e21dd7442b37c.jpg
“El tortell de pasta de full amb nata és el nostre producte estrella”. Pastisseries Falgueras. Vilassar de Mar.

L’Antoni Falgueras Coll arribava a Vilassar de Mar al 1911 després d’assabentar-se que al poble no hi havia pastisseria, i d’haver abandonat la seva Santa Coloma de Farners natal per treballar de pastisser a Barcelona. Naixia la Pastisseria Falgueras, que en pocs anys, ja casat amb la Teresa Bofill Alberti, agafaria volada com la millor pastisseria del poble. Les Pastisseries Falgueras, perquè en uns anys en serien dues, una al Carrer Sant Joan i l’altra a la Plaça de l’Era, han estat el referent pastisser de Vilassar de Mar durant més de 100 anys i des de 1991 al capdavant està una de les netes d’aquells precursors, la Rosa Falgueras.
 
Com arriba un jove de Santa Coloma de Farners a Vilassar a fer de pastisser?
Casualitats. Com el meu avi no era l’hereu havia de buscar-se la vida. Va anar a Barcelona a treballar i va acabar aquí a Vilassar der Mar, la botiga no va començar a funcionar bé fins que es va casar amb la meva iaia. El meu avi era d’aquells que convidava a tothom, que sempre tenia la botiga oberta per tothom… va ser la iaia, a partir de 1914, que va posar ordre perquè ella era una dona negociant i emprenedora, així l’avi va seguir fent de pastisser, que era molt bo, i la iaia va fer rutllar el negoci. 
 
I tu ja ets la tercera generació al capdavant de les Pastisseries Falgueras…
Els avis van tenir 4 fills, dos nois i dues noies, el meu pare i el tiet van seguir l’ofici de l’avi i les dues tietes, que no es van casar mai, van estar sempre a les botigues darrera el taulell.
Quan aquesta generació es volia començar a jubilar, el meu marit, en Joan Fontseca, ja feia temps que treballava de pastisser al negoci, com cap dels meus cosins hi tenia interès i els meus germans tampoc vaig decidir quedar-me’l jo. Finalment, al 1991, amb el suport del meu germà que és qui porta la comptabilitat de l’empresa, vaig posar-me al capdavant de Pastisseries Falgueres. 
 
Ara la teniu tancada però durant molts anys heu tingut dues botigues, aquesta (ens trobem a la botiga de la Plaça de l’Era) i la del Carrer Sant Joan.
L’altra botiga els meus avis la van obrir al 1947, els meus pares es casaven i van llogar el local per fer-ne una altra botiga i la casa dels pares, de fet jo vaig néixer allà. Però els temps canvien, les circumstàncies també i aquella era de lloguer, acabat el contracte vam pensar que era una mica absurd mantenir dues botigues a tan poca distància. 
 
Quin és el vostre producte estrella?
El tortell de pasta de full amb nata, indiscutiblement, encara que hi ha gent que opta pel tortell de massapà amb nata, una mica influïts pel tortell de Reis. De totes maneres l’estrella és el de full amb nata, si en fem 100, 80 són de nata, 15 de crema i 5 de trufa.
 
I el més innovador?
Una de les nostres grans innovacions, encara que ara ja faci temps, va ser introduir la fruita fresca a la pastisseria, les tarteletes amb fruita i les pinyes amb crema porten anys triomfant.
 
Està assegurat que un Falgueras segueixi amb el negoci?
Ara per ara no. Tenim 2 fills i en principi cap dels dos volen seguir en el món de la pastisseria, ara… jo sempre havia dit que quedar-me a la pastisseria mai de la vida i… ja veus porto 28 anys. Mai se sap!!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.