https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

19, abril del 2024

Search
Close this search box.

19, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Emma Escolano, regidora de Cultura de Premià de Dalt

Maresme
6214da3f66faedc13de73c740d928085.jpg
“L’Arrela’t és una aposta per la nostra cultura on participi tothom”.

L’Arrela’t a la cultura neix al 2015 com una aposta, quasi personal, de la llavors acabada d’estrenar regidora de Cultura, Emma Escolano. A aquella aposta de seguida, i sense dubtes, es van sumar la Comissió de Festes i els equips de les Regidories de Cultura i Joventut. L’Emma, lligada professionalment al món de la cultura i, molt particularment, al de les arts escèniques, volia reivindicar el seu poble, Premià de Dalt, des del punt de vista de la cultura popular. Tres anys després d’aquella aposta, l’Emma repassa d’on sorgeix l’Arrela’t i on ha arribat a tocar de la seva quarta edició.
 
Com neix l’Arrela’t? 
A partir del 2015 hi ha com un punt d’inflexió general, estava clar que anàvem cap al referèndum i volíem la república, va ser com si tot s’activés… i no sé què va passar però recordo que vaig pensar que s’havia de reforçar la nostra cultura popular. Tenim una cultura popular molt, molt rica i un poble amb entitats culturals de tota mena (geganters, esbarts, puntaires, grups escènics….)  i la idea era potenciar aquesta xarxa per poder incloure tota la resta des cultures, vaig pensar “tenim un poble molt divers i si vull incloure-ho tot no puc bolcar-ho tot a una carta, haig d’abraçar tota la cultura popular catalana”. En definitiva L’Arrela’t neix d’aquí, d’aquesta necessitat de reivindicar-nos una mica com a poble, de reivindicar totes les entitats culturals,que en són moltes i diverses, i des d’aquí començar a fer intercanvis amb les cultures populars d’altres indrets. 
 
I aquell primer Arrela’t com arrenca? 
Com la idea era fer una festa de lCom la idea era fer una festa de la cultura popular, vam pensar aprofitar l’Aplec de Sant Mateu, que sempre ha fet sardanes (i ja era un element de cultura) perquè la gent gaudís de la festa al matí i atreure’ls cap a un dinar popular i a la tarda vam programar gegants, trabucaries, esbarts… La festa va funcionar molt bé i de seguida vam  proposar una segona edició amb 2 dies, començaríem el dissabte a la tarda, per aprofitar la nit, i l’endemà faríem activitats, veiem clar que volíem fer més coses i amb  una tarda no en teníem prou.
 
La gent que vingui aquest any a l’Arrela’t què trobarà?
El primer que trobarà, dissabte a la tarda, serà la batucada d’inauguració amb gent del nostre poble; la 27ena Trobada de gegants (perquè els gegants ho van tenir clar des del minut 0, que si era una festa de cultura  popular enlloc de fer la trobada de gegants per la Festa Major la farien a l’Arrela’t); un concert de Catfolkin, un grup de folk molt jove del Vallès i molt potent que ja ha estat a la Fira Mediterrània i al Tradicionarius; una mica  de  teatre amb el monòleg de l’argentí Andrés Cavallín que parla de la immigració… A més de tot això, des de que comença l’Arrela’t el Carrilet Arrela’t amb el Concert Viatger que recorre els 4 barris de Premià de Dalt i porta una xaranga que va tocant…. Ja diumenge comencen els trabucaires i simultàniament al Barri Santa Anna uns tallers d’art natural i les sardanes, que fan mitja ballada al Barri Cotet i mitja a Can Verboom;  un taller d’esgrima esportiu adreçat a les arts escèniques i després ja el dinar, aquest any amb un arròs de verdures, una fideuà de marisc i macarrons pels petits. Ja ben dinat, i per acabar el diumenge, un cafè concert amb La Calaixera; teatre de carrer; una exhibició dels Falcons de Piera; la percussió dels Sound de Secà i tancarem amb un castell de focs.
 
En definitiva un ventall de cultura popular variat i extens on triar…
En definitiva una aposta per la nostra cultura on participi tothom. El que volem és no només gaudir de la nostra cultura sinó de les altres cultures de manera inclusiva i arribar a fer intercanvis amb altres països.
 
Podeu consultar el programa de l'Arrela't: aquí
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.