Pànxing Pirineus

18, març del 2024

Search
Close this search box.

18, març del 2024

Entrevistes – Maresme Cerdanya Berguedà Bages Solsonès Pirineus Barcelona

Entrevista a Enric Ticó, president de FGC

Maresme Cerdanya Berguedà Bages Solsonès Pirineus Barcelona
32471962ccd05089282d048584f0d227.jpg
Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) dinamitza i fomenta el turisme i la pràctica de l’esport en indrets característics de Catalunya, aconseguint així un equilibri equitatiu i igualitari en tot l’àmbit català i creant negoci els 365 dies de l’any.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) compta actualment amb dues línies de negoci: el ferroviari i la gestió i promoció de moltes de les estacions de muntanya del territori català. L’empresa compta amb tres línies ferroviàries al Vallès, el Llobregat i Lleida-La Pobla així com el Cremallera de Montserrat i els seus dos funiculars, el cremallera de Núria i el funicular de Gelida. D’altra banda gestiona els trens turístics del Tren dels Llacs i el Tren del Ciment, que sens dubte representen la història ferroviària de Catalunya i dels quals us en parlem extensament en aquesta edició del Pànxing Pirineus. Paral·lelament, l’empresa compta amb la divisió de Turisme i Muntanya que gestiona les estacions de La Molina, Vall de Núria, Vallter 2000, Espot i Port Ainé. 
 
FGC és, sens dubte, un dels operadors turístics més importants de Catalunya. Tant és així que, per tercer any consecutiu, la Universitat de Londres ha certificat a Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya com una de les empreses ferroviàries més eficients del món. I al capdavant d’aquesta gran empresa hi ha des de fa 5 anys Enric Ticó, una persona que tot i la rellevància del càrrec que ostenta, és propera i afable. No és d’estranyar doncs, que compti al seu voltant amb un gran equip de persones amb qui gestionar i fer créixer el negoci dia a dia.
 
Com es justifica que una empresa pública es faci càrrec d’estacions de muntanya en estat deficitari?
Doncs pel fet de que només si mantenim les estacions en funcionament aconseguim donar riquesa al territori, llocs de treball i molts altres negocis que creixen al seu voltant. Ens hem adonat que cada euro que nosaltres ingressem a l’hivern, el territori n’ingressa entre 6 i 11 (depenent de la zona). No tenim ni volem fer els negocis sols. Nosaltres operem el negoci bàsic i la resta són concessions.
 
I això no representa una gran despesa pública?
Evidentment som una empresa i l’objectiu és no perdre-hi diners. De fet, FGC és una empresa autosuficient i funciona sense necessitat d’inversió pública. Les estacions més exitoses compensen les més deficitàries, i estem aconseguint que aquestes, any rere any, tinguin una pèrdua menor.
 
Quin és l’objectiu per a totes aquestes estacions?
El pla estratègic de totes les estacions de muntanya que gestionem  (i dic de muntanya i no d’esquí, tot i que som un referent per la Federació Internacional d’Esquí (FIS) i les competicions) contempla que estiguin obertes al llarg de tot l’any, donin riquesa al territori i siguin negoci per a nosaltres per reinvertir-ho.
 
Aquestes estacions són llocs meravellosos que estan dins de parcs nacionals o naturals, amb moltes possibilitats per oferir activitats durant tot l’any. De fet, l’estiu passat vam oferir més de 60 activitats, com la “platja de La Cerdanya” a 1.500m d’alçada a La Molina, amb un seguit d’iniciatives al voltant del llac, i aquest estiu seran més de 80 activitats al voltant de les estacions, amb l’objectiu clar de potenciar cada dia més els diferents atractius que aquestes ens proporcionen.
 
Quan vaig entrar fa 5 anys, el 7% del negoci de FGC era turisme i muntanya i ara és el 20% amb tendència a l’alça.
 
Parlem de trens…
En aquest moments estem explotant 7 trens turístics: el cremallera de Montserrat i els seus dos funiculars, el cremallera de Núria, el funicular de Gelida, el Tren dels Llacs i el Tren del Ciment. A tots ells els caracteritza el fet que són sistemes ferroviaris que estan a la muntanya: permeten accedir a determinats llocs de muntanya i gaudir també del mateix tren, ja que tots són magnífics i aconsegueixen aquest equilibri territorial. 
 
Fa dos anys vam celebrar el centenari del Tren del Ciment i ara tenim un pla estratègic per tal de potenciar-lo encara més.
 
 
I el Tren dels Llacs ha estat un èxit any rere any…
En el Tren dels Llacs ens estem plantejant si posar un altre vagó. Aquesta temporada passada vam posar un cotxe que segueix anant ple i ara estem mirant de posar un cotxe inclús una mica temàtic. Estem pensant amb un cotxe restaurant on es pugui fer una oferta específica, per exemple un restaurant/chill-out per a grups reduïts… a cada una de les estacions sempre estem analitzant quins nous atractius hi podem oferir. 
 
En el Tren dels Llacs, aquest any farem 5 circulacions més amb els trens nous, que no són estrictament turístics però que tenen el seu aire condicionat, els seus serveis, els seus vidres panoràmics. Anem a veure com funciona el mercat amb aquests nous trens com a Tren dels Llacs. 
 
Aquests projectes ferroviaris potencien molt l’atractiu de cada territori. Aquest també és l’objectiu del Turistren?
Sí, treballem molt conjuntament amb el territori i per això va néixer Turistren. Consisteix en què a partir dels atractius turístics de cada zona oferim bitllets integrats que combinen els passatges amb entrades a museus, a espais arquitectònics i d’oci… De fet, ara estem acabant de treballar amb el Turistren de Lleida- la Pobla, amb més de vint activitats relacionades. És un projecte innovador que vam iniciar fa dos anys a la línia del Vallès i que crec que justifica molt la presència d’una empresa pública alimentant-ho.
 
Teniu més projectes de futur?
En tenim molts… Estem analitzant  l’obertura d’algun altre tren turístic a Catalunya. Tenim un projecte molt bonic a les Terres de l’Ebre, aprofitant l’actual via de Tarragona a l’Aragó. A Catalunya hi ha molta més muntanya que la del Pirineu. Tarragona i la terra interior de Lleida tenen igual de muntanya i amb una riquesa extraordinària. 
 
D’altra banda, fa dos anys que estem treballant en un concepte de tren-restaurant dins un tren històric, aturat en alguna de les estacions modernistes més boniques que tenim. Un altre projecte és un tren restaurant turístic entre el port de Barcelona i Montserrat, un producte molt pensat per a creueristes de dia i per a “enamorats”de nit.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.