Pànxing Pirineus

13, juliol del 2024

Search
Close this search box.

13, juliol del 2024

Entrevistes – Pirineus

Entrevista a Xavier Nolla, president de l’ACEM

Pirineus
3541836a39af4e88d9c28f08c6d6b79f.jpg

Xavier Nolla és director de l'estació d'esquí de Masella i president de l'Associació Catalana d'Estacions d'Esquí i Activitats de Muntanya. 

Mig segle immers en el sector de la neu i 42 anys treballant a l’estació de Masella! Encara manté la mateixa il·lusió i la mateixa força que al principi?

Sí, o millor dit, encara treballo amb més il·lusió que la meva primera temporada. I és que la perspectiva que em dóna l’experiència dels anys és que des del sector i, en particular, des de Masella he vist evolucionar el sector de l’esquí de tal manera que ara aprendre a esquiar és més fàcil i és una activitat més agradable.
 
En quin sentit ha evolucionat el sector dels esports d’hivern?
En el cas de les estacions hem evolucionat molt en la millora dels remuntadors i en garantir la neu. En aquest sentit a Masella, per exemple, s’han instal·lat les cintes transportadores que faciliten molt l’accés a les pistes pels debutants. De la mateixa manera, els telecadires desembragables de l’estació també faciliten l’accés a pistes de manera còmode i segura als esquiadors més novells. I la garantia de neu ha sigut gràcies a la inversió constant de Masella, des de fa vint anys ençà, en la millora de la xarxa de neu produïda que permet millorar-la neu en qualitat i quantitat. D’altra banda, el material, és a dir les botes i els esquís, han evolucionat fent de la pràctica de l’esquí una activitat més fàcil i segura.
 
A més de director de l’estació d’esquí de Masella, és el president de l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM). En què consisteix, a grans trets, la feina de l’Associació?
L’objecte de l’associació és el de vetllar pels interessos del sector del turisme de neu. Hi ha tres àrees de tasques molt importants: la formació dels treballadors del sector, la promoció de les estacions d’esquí catalanes i la representació del sector davant l’administració i organismes internacionals.
 
Quines principals novetats són les més destacables aquesta temporada 2014-2015?
Aquest any la principal novetat és la instal·lació de tres nous remuntadors a l’estació de Baqueira-Beret, un telecadira desembragable i dos teleesquís, així com una nova àrea esquiable a la seva cara nord. A Masella s’ha innivat 5 noves pistes, el que representa 4km més amb neu assegurada, i s’ha fet una nova pista vermella en el sector dels Coms de Das.
 
 
Amb la situació econòmica actual molts forfets no només no han augmentat de preu, sinó que també s’han ofert paquets ajustats a diferents perfils d’esquiadors. S’està notant molt la crisi a les estacions d’esquí?
La nostra gran crisi és la manca de neu o la manca de fred, la crisi econòmica s’ha notat sobre tot en els comportaments dels esquiadors, per exemple si pugen el cap de setmana ho fan dissabte al matí i no divendres tarda. El manteniment de preus i la configuració d'ofertes ajustades als diferents perfils d’esquiador està permetent mantenir la nostra activitat i l’economia de les valls.
 
Tenim entès que aquesta temporada han facilitat als escolars de Barcelona l’esquí a preus “testimonials”. Expliqui’ns aquesta gran promoció.
Aquesta temporada comencen dues iniciatives importants per tal que els escolars practiquin els esports d’hivern. D’una banda la Secretaria General de l’Esport i el Departament d’Ensenyament han dissenyat un programa per tal que els nens i nenes de les comarques de muntanya practiquin l’esquí; aquesta temporada seran 400 els que participaran i és important tenir en compte que aquesta activitat forma part del programa escolar i puntua en la matèria d’educació física. D’una altra l’Ajuntament de Barcelona ha posat a disposició de les escoles 1.000 places perquè escolars de la ciutat practiquin esports de neu, esquí alpí, esquí nòrdic i snowboard, i 900 més perquè practiquin esports de gel. Tots dos programes compten amb el finançament dels seus impulsors i de les estacions d’esquí, així com amb la col·laboració de la FCEH i Barcelona Turisme. Vull destacar l’important paper que l’oficina de la candidatura ha jugat i juga en la posta en marxa i desenvolupament dels dos programes.
 
I ja per acabar, enguany La Molina i Masella oferiran un servei de lloguer de roba per poder atraure al turisme internacional que està de pas a Catalunya. Però amb quines accions més estan treballant per poder obrir mercat, tant nacional com internacional, a les estacions d’esquí catalanes?
No és sols un lloguer de roba, de fet hem tancat un acord amb Turisme de Barcelona per tal de donar a conèixer als visitants de la ciutat l’oferta turística del Pirineu. Dins d'aquest acord s’han preparat diversos productes, un d’ells consisteix en una connexió diària amb autobús entre Barcelona i La Molina-Masella que inclou forfet, lloguer de material d’esquí o Snow i lloguer de la resta de l’equipament necessari per gaudir de la neu: roba, ulleres, guants, casc, etc. L’esquí és, a tot el món, una oferta turística de proximitat. Partint d’aquí el nostre esforç es centra en el mercat del sud de França.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.