Pànxing Bages

14, desembre del 2024

Search
Close this search box.

14, desembre del 2024

Entrevistes – Bages

Entrevista a Moisès Parcerisa Rovira dels CF de l’Escola Diocesana de Navàs

Bages
escola-diocesana-navas
Un cop s’acaben els estudis obligatoris, s’obre davant dels estudiants tot un món de possibilitats per continuar amb la seva formació. Una de les vies per prosseguir amb aquest periple educatiu són els cicles formatius, primer de grau mitjà i després amb la possibilitat d’accedir a un de nivell superior. Aquest tipus d’ensenyament, és una molt bona manera de preparar-nos a la perfecció per al futur món laboral, des d’un vessant més pràctic, així com per arribar amb un bagatge de coneixement excel·lent a les portes de la universitat. Hem parlat amb el Moisès Parcerisa Rovira, coordinador de Cicles Formatius de l’EDN, perquè ens faci cinc cèntims dels cicles que trobarem a la seva escola.

Si haguessis de convèncer algú perquè fes un Cicle Formatiu, quins dos arguments donaries?

Els cicles formatius (CF) són una bona opció per a aquells estudiants que estan tips d’estudiar matèries comunes i volen aprendre les competències necessàries per incorporar-se a l’entorn laboral. També són un camí per arribar a la universitat amb una visió molt més pràctica en comparació amb el batxillerat.

Moisès Parcerisa Rovira de l'Escola Diocesana de Navàs
Moisès Parcerisa Rovira de l’Escola Diocesana de Navàs

El professorat de l’EDN sovint compagina l’activitat educativa amb la professional. Quins avantatges comporta això?

Permet que els professors estiguin actualitzats amb aquells aspectes que requereix l’activitat laboral, i per tant, els alumnes acaben el cicle amb els coneixements que demana en cada moment el món laboral actual.

Si un alumne/a és de fora de Navàs i no té transport propi, oferiu alguna solució?

L’any vinent posarem en pràctica un mitjà que permetrà posar en contacte aquells alumnes que tinguin vehicle i permís de conduir amb aquells que estan buscant un mitjà de transport per anar fins al centre.

Cicles

CFGM CAUX

Aquest cicle ha tingut molta demanda arran de la COVID-19. Els alumnes que surten de l’EDN, on poden treballar?

a major part dels alumnes que finalitzen aquest curs poden treballar en hospitals, geriàtrics o clíniques dentals. Cures Auxiliars és un dels pocs CFGM que es pot cursar en un curs acadèmic, i per tant, permet accedir a un cicle superior social un any abans que amb la resta. A més, si agrada i es vol seguir en els estudis, es pot cursar un CFGS de la família sanitària. O no! Tenim molts alumnes que han estudiat després el CFGS d’Educació Infantil i seguidament han fet el Grau d’Infermeria.

CFGM Manteniment Electromecànic

Com és aquest cicle?

Té continuïtat a l’EDN? La major part del temps, els alumnes, el passen al taller. Per tant, és un cicle molt pràctic i atractiu per aquells a qui agradi remenar en el món de l’electricitat i la mecànica. Una vegada finalitzat, poden cursar el CFGS d’Automatització i Robòtica Industrial o accedir a ensenyances superiors en centres de Manresa. Tanmateix, els alumnes que finalitzen aquests estudis són molt polivalents i encaixen en qualsevol empresa amb equip de manteniment o en empreses de fabricació mecànica.

CFGS Automatització i Robòtica industrial

Al cicle feu servir uns robots cedits per l’empresa DENSO i l’empresa Stäubli. Què n’aprenen els alumnes?

Un mínim de teoria és necessària per després poder fer muntatges correctament. Així i tot, el professorat intenta que la majoria dels conceptes s’adquireixin amb muntatges de maquetes. A més, els alumnes aprenen a programar els moviments i les operacions que ha de fer un robot, en part gràcies a aquests que esmentes, essent una experiència més real que amb simuladors. Quan acaben els estudis, els alumnes es poden matricular pràcticament en qualsevol enginyeria, sent les més freqüents: mecatrònica, electrònica, electricitat i TIC.

CFGS Educació Infantil

Quina diferència hi ha entre un tècnic en educació infantil i un mestre de la llar d’infants?

Com a tècnic superior d’educació infantil pots treballar com mestre des de P0 a P2. A partir de P3 i fins a P5, un tècnic superior d’educació infantil pot fer de suport, però no de mestre, ja que cal estudiar el grau d’educació infantil. Els alumnes podran fer pràctiques en escoles infantils o llars d’infants sense importar la titularitat.

CFGS Integració Social

Què és un tècnic en Integració Social?

És un professional que ajuda aquells col·lectius que es troben amb dificultats per gaudir plenament de la societat. Estem parlant de persones amb diversitat funcional, menors no tutelats, immigrants, etc. Amb la titulació permet treballar com a tècnic/a de programes de prevenció i inserció social, educador/a d’equipaments residencials, treballador familiar, educador/a d’educació especial i un llarg etcètera.

CFGS en Administració i Finances

Actualment, aquest curs, tot i l’alta demanda de feina, no s’ha pogut realitzar a l’EDN. Per què?

És difícil saber el motiu. Ens ho hem preguntat moltes vegades i sempre arribem a la conclusió que la majoria de nois i noies prefereixen estudiar un Grau directament. No obstant això, creiem que passar abans per aquest cicle ajudaria a comprendre millor els conceptes, perquè es treballen des d’una perspectiva més pràctica i real. L’alumne fa pràctiques en empresa, permet-li adquirir i relacionar millor els conceptes, podent exercir finalment com a tècnic/a d’administració i finances dins el departament comptable i de finances de qualsevol empresa.


Experiència dels alumnes

CLÀUDIA GABARRÓS

És el primer any que estudio a l’EDN el Cicle Mitjà de Cures d’Auxiliar d’Infermeria. He triat aquesta escola perquè t’ofereixen la possibilitat de fer-ho en un any. Jo ja venia amb unes bones expectatives, però el tracte humà i educatiu és fins i tot millor del que m’havia imaginat. En el meu cas faig les pràctiques al matí, a l’Hospital Sant Bernabé de Berga, i a la tarda classe. La millor part de fer-ho junt és que la part teòrica la puc aplicar durant les pràctiques. Realment estic molt contenta d’haver escollit l’EDN per realitzar els meus estudis.

Fotografia Clàudia Gabarrós - CF
Fotografia de la Clàudia Gabarrós

MARINA SABATA

Vaig sortir de l’ESO i ja tenia clar el grau que volia estudiar, Cures Auxiliars d’Infermeria. Vaig triar aquesta escola perquè és la més propera d’allà on visc i em va cridar l’atenció que a més a més fos un cicle d’un any. Hores d’ara no em penedeixo gens d’haver-lo triat.

Fotografia Marina Sabata
Fotografia de la Marina Sabata

IULIAN VIJULIE

Sóc alumne del 1r curs d’Automatizació i Robòtica. Vaig triar l’EDN perquè coneixia un antic alumne que ara treballa com a programador de màquines industrials en una empresa de la comarca. Actualment treballo en una empresa que em permet fer un horari intensiu, de 7 a 15h, per la qual cosa la gran majoria de dies arribo a temps per començar el curs. En el futur vull dedicar-me a la construcció de maquinària industrial i necessito tot aquest coneixement per assolir un molt bon nivell professional.

Fotografia Iulian Vijulie
Fotografia d’en Iulian Vijulie

ISMAEL SIMON

Vaig cursar el CFGM de Manteniment Electromecànic paral·lelament amb el curs de Formació Ocupacional sobre Instal·lacions Elèctriques de Baixa Tensió. Actualment, estic estudiant el CFGS d’Automatització i Robòtica Industrial i, simultàniament, un nou curs de Formació Ocupacional sobre Muntatge i Manteniment d’Instal·lacions Solars Fotovoltaiques. Crec que tant la teoria com les pràctiques són realment útils per a una futura feina, ja que des de l’escola ja t’ofereixen diverses possibilitats per entrar a treballar en una empresa.

Fotografia Ismael Simon
Fotografia de l’Ismael Simon

Si t’ha agradat llegir Entrevista a Moisès Parcerisa Rovira dels CF de l’Escola Diocesana de Navàs, també et pot interessar Entrevista a Berguedà Bike Trails i Velo Berga.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp