Pànxing Solsonès

21, juny del 2024

Search
Close this search box.

21, juny del 2024

Entrevistes – Berguedà Bages Solsonès

Entrevista a Oriol Baró, fundador de Liken Skis

Berguedà Bages Solsonès
LIKEN_JPEG_LOW_RESOLUTION_17

1. Com va néixer el projecte Liken?

Liken va néixer l’any 2015 arran de la inquietud que vam tenir amb dos amics meus, el Toni i l’Adrià de fabricar-nos uns esquís de forma artesanal. Tots tres som enginyers. El Toni va trobar informació i vídeos a Internet, sobretot de persones americanes i canadenques on explicaven com és fabricaven els seus esquís. Fruit d’aquesta inquietud, ens vam il·lusionar i motivar per provar de fer-nos els nostres propis esquís. En aquell moment, l’any 2015, això era un simple hobbie i ho volíem fer com una cosa personal, però el resultat va ser molt bo i de seguida vam tenir gent propera que ens demanaven si els hi podríem fer uns esquís. A partir d’aquí, jo que portava molts anys vivint a Barcelona, vaig començar a pensar que potser seria possible viure de la fabricació d’esquís i tornar a viure a la Poble de Lillet i tornar als meus orígens. Necessitava estar en un entorn natural, que és el que a mi em fa feliç i m’apassiona. Al 2018, vaig decidir deixar la meva feina a Barcelona per crear Liken com a marca. En aquell moment vaig crear-la jo sol, perquè els meus dos companys ja tenien la seva feina al Berguedà i jo necessitava un gran canvi. Per això vaig decidir apostar per engegar aquest projecte.

2. Qui hi ha darrere la marca?

Darrere la marca i sóc jo, l’Oriol Baró, nascut a la Pobla de Lillet. Això no vol dir que hi estigui sol, perquè en una marca d’esquís, ser una única persona seria una bogeria per tota la feina que comporta i hi ha aspectes molt específics que requereixen persones molt professionals. Sí que és veritat que a nivell d’estructura, sempre ho he vist d’estar jo sol, sense socis ni treballadors. M’agrada ser un artesà dels esquís i ser el màxim d’autònom possible, sobretot pel que fa al disseny, decisions i gestió. A nivell de col·laboracions, tinc un fotògraf, el Guifré, també un amic meu que es diu Mario que és il·lustrador i dissenyador gràfic. El Joan té una escola d’esquí i és ell qui em valida els esquís d’alpí, tinc col·laboracions amb persones del món del Telemark, guies de muntanya i gent que es dedica professionalment al món de la neu. També hi ha una figura molt important que és el Josep, que té un taller de reparació d’esquís i és qui prepara els esquís a nivell de soles i cantos i fa l’acabat final amb la mateixa passió que jo i utilitzant unes màquines específiques que jo no tinc. Tots aquests col•laboradors són professionals i figures molt importants dins de Liken.

3. Com és el procés de fabricació dels esquís?

El procés de fabricació d’esquís el podríem dividir en quatre fases. La primera és la de preparació i provisionalment, deixar tots els materials a punt per a la següent fase que és el procés de laminat. Consisteix en col•locar totes les capes que té l’esquí, que són les soles, els cantos, el nucli de l’esquí que és de fusta de fréixer i l’acabat superficial que és de xapa de fusta natural. Tot això va amb unes capes intermitges de fibra de vidre cohesionades amb una resina epòxid que ha de ser flexible. És un esquí que es fa a foc lent, a 25-30 graus i durant moltes hores. La tercera fase és quan l’esquí surt del premsat i dels motlles i el polim retallant els sobrants. L’última fase és quan gravem la marca i les personalitzacions que demana el client mitjançant la tecnologia làser i inserint fusta amb peces. Això és un detall que li dóna molta qualitat al producte final. Després se li aplica un vernís per donar-li protecció i es passa al taller per polir les soles i donar angles als cantos.

4. A qui va dirigit el vostre producte?

Va dirigit a totes les persones apassionades pel món de l’esquí o que busquen fer un regal molt especial. També a persones que valoren els productes de proximitat i el treball que hi ha en el món de l’artesania, a través de productes fets amb precisió i passió. Persones que busquen esquís molt bons, que tinguin totes les prestacions i que compleixin amb les seves expectatives. Són esquís que els fabrico a mida i el client tria quin acabat vol tenir i quines personalitzacions vol fer-hi. Tinc un contacte directe amb els clients, no hi ha intermediaris i estan al corrent de tot el procés de fabricació dels seus esquís. Això li dóna un valor que no trobes en les altres marques.


5. Quins valors representa Liken?

Sobretot hi ha el valor de l’artesania, el fet de fabricar les coses a mà, d’una en una i amb calma. El resultat final és l’objectiu més important, aconseguir un producte d’alta qualitat i això implica no industrialitzar-ho de forma ràpida. Ens focalitzem en oferir un producte fet amb dedicació, passió, precisió i cura. Aportem al client una relació de proximitat i un producte amb moltes prestacions. Volem tornar als orígens elaborant uns esquís manuals i amb fusta, que tinguin una durabilitat molt alta que perdurin en el temps. Són esquís més sostenibles i molt estètics, quan decideixis jubilar-los, també els pots fer servir de decoració.

6. Alguna cosa que vulguis dir als nostres lectors?

Em quedo amb una frase que em va dir un client i que m’agradaria dir als lectors perquè la considero molt interessant: “aquests esquís, quan els veus t’agraden, però quan els esquies, t’enamoren!” Això és el que vull transmetre, la gent els ha de provar perquè són esquís que funcionen excepcionalment. Encoratjo a tothom qui tingui curiositat a què em contacti per mirar de fer un test. Hi ha moltes possibilitats de provar diferents models i quan el client ho té clar, llavors els fabriquem.

Si t’ha agradat llegir l’entrevista a Oriol Baró, fundador de Liken Skis, també et pot interessar llegir l’Entrevista a Olga Moyà, cap de colla dels Tirallongues de Manresa.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.