https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

27, abril del 2024

Search
Close this search box.

27, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Eva Asensio, una apassionada de l’agricultura ecològica

Maresme
iStock-621258948
En una societat hiperconnectada tecnològicament, frenètica i en constant moviment, estem perdent la connexió amb la nostra essència, amb allò que ens ha definit des dels albors de la humanitat: la relació amb la naturalesa i la terra. Aquesta desconnexió ens provoca un seguit de problemes de salut que són totalment guaribles amb el retrobament amb la terra i amb el seu treball respectuós. Per aconseguir-ho, l’Eva Asensio, ens planteja un projecte interessantíssim d’agricultura ecològica i de salut en tots els aspectes. Per conèixer una mica millor aquesta iniciativa hem parlat amb ella. No us ho perdeu!

Com neix el projecte? 

El projecte és fruit de la meva passió per l’ornitologia, l’agricultura i el contacte amb la naturalesa. A mesura que m’anava fent gran trobava molt a faltar els productes de l’horta tradicional, allò que es diu moltes vegades que els tomàquets ja no tenen gust de tomàquet, i és ben cert. Aquelles olors i aquells sabors que s’estaven perdent m’entristien. A partir d’aquí és quan començo a investigar sobre l’agricultura ecològica per recuperar aquests gustos a través de les verdures fresques cultivades de manera respectuosa amb el medi ambient.

I arriba un punt que decideixes materialitzar aquesta passió.

Fa un any que va sorgir l’oportunitat de llogar una finca de dues hectàrees a Cabrera i portar-hi a terme un projecte no només sobre agricultura ecològica, sinó també que ajuntés el benestar de cos i ment, que permetés a la gent a reconnectar amb la naturalesa. La base del projecte és l’alimentació sana a través d’aquestes fruites i verdures cultivades de manera responsable, equilibrada i ecològica. Però no acaba aquí: també hi haurà tallers sobre salut, mindfulness, medicina integrativa, ioga, alimentació o fins i tot tallers sobre treballs manuals.

agricultura ecològica

Com hi participa la gent d’aquesta iniciativa?

En una primera fase hem parcel·lat cinquanta horts que la gent que vulgui podrà llogar i cultivar-hi allò que més li plagui: hortalisses, plantes aromàtiques i medicinals, alguna fruita. Això sí, sempre amb la premissa indispensable que el cultiu es faci de manera ecològica i responsable, sense cap mena d’ús de pesticides no aprovats pel cultiu ecològic. És el raconet que les persones o famílies tenen pel seu consum personal.

A més a més, hi haurà també un espai del terreny destinat al cultiu d’hortalisses que gestionarem nosaltres, i on la gent, abonant unes quotes, podrà gaudir de la recol·lecció sense haver de patir pel cultiu.

Una bona manera de reconnectar amb la terra.

El contacte amb la terra, amb els nostres orígens, aquesta realitat que volem transmetre nosaltres, és la base de la humanitat, la nostra base. Tocar la terra, saber on neixen les patates, com creixen  els enciams o els tomàquets i la feina i dedicació que hi ha darrere d’aquest procés. De fet, aquesta desconnexió que experimentem de la natura i la terra ens aboca a problemes de salut, sigui pel que mengem i respirem sigui pels nivells d’estrès als que estem sotmesos. Reconnectar amb la terra i els nostres orígens ens ajuda a portar millor tot això.

agricultura ecològica

I fer el pas a la producció ecològica és beneficiós també pel medi ambient.

Totalment. Hem de pensar que aquestes formes de cultiu aporten a la terra un equilibri mediambiental que amb l’ús de substàncies químiques hem trencat. És més, quan apugem el nivell a les pràctiques autoregeneratives encara ajudem més a la terra, ja que la treballem de manera totalment natural: no es llaura el terra, no es remouen les capes ni es barregen microorganismes. Al final ens suposa menys treball i més beneficis, estem en més equilibri amb l’ecosistema.

Font: Oriol Bombardó

Si t’ha agradat l’entrevista a Eva Asensio, una apassionada de l’agricultura ecològica, també et pot interessar Entrevistem a Steffi Mallebrein de Vilassar de Mar.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.