https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

28, maig del 2024

Search
Close this search box.

28, maig del 2024

Entrevistes – Maresme

Joan Majó, restaurador i president de l’Associació de restauradors d’Arenys de Mar

Maresme
4cae34d9361ac3fbd6d9956772b87ca8.jpg
“Tenim el millor calamar del país”.

L’entusiasme de Joan Majó, la iniciativa (ara fa 21 anys) de l’aleshores regidor de Promoció Econòmica, Benet Maimí, i el suport de l’Ajuntament d’Arenys de Mar, són els 3 factors bàsics que van provocar el naixement del Calamarenys, ara fa 21 anys. Enguany arrenquen de nou, el proper 7 d’octubre, les jornades gastronòmiques per excel·lència d’Arenys de Mar.
 
Hi ha pocs dubtes que ha estat l’empenta, l’entusiasme i la fe de Joan Majó, President de l’Associació de Restauradors d’Arenys de Mar, les que van ajudar fa 21 anys al naixement del Calama-renys i que segueixen darrera d’aquestes jornades. Nascut a Arenys de Mar l’any 1946 es dedica al món de la restauració des dels 13 anys, quan va començar com a aprenent al Club Nàutic d’Arenys de Mar i des de fa 17 anys regenta el seu propi restaurant, Can Majó.
 
Majó explica el naixement de les jornades, i del seu nom, com una cosa casual quan, el llavors regidor de Promoció Econòmica, Benet Maimí, va reunir tots els restauradors del municipi per intentar crear unes jornades gastronòmiques específiques de la vila. Majó afirma: “vaig ser jo mateix que vaig proposar el calamar com a eix, sóc molt pescador i penso que al Maresme, i a Arenys en concret, tenim el millor calamar del país i això calia promocionar-ho”.
 
Majó explica que el calamar és un cefalòpode que no neda mai, simplement es deixa arrossegar pels corrents: “al Maresme tenim la sort, d’una banda de no tenir gaire fondària de mar a vora de costa, i de l’altra comptar amb uns fantàstics alguers, des del far de Calella fins a Montgat, que són els que li proporcionen la dolçor característica al calamar de la zona”.
 
El Calamarenys ha anat canviant al llarg dels anys. En un principi va ser una iniciativa de l’Ajuntament d’Arenys i dels restauradors creant unes jornades que havien de servir per promocionar un producte típic de la vila, i també per potenciar l’economia local, tant del sector pesquer com del sector de la restauració. Va aconseguir captar un dels principals segments turístics que actualment té la vila, el turisme gastronòmic i amb el temps es va estendre a la comarca dins de les jornades gastronòmiques del Consorci de Turisme del Maresme. Però enguany han tornat als seus orígens, centrant-se de nou en l’àmbit arenyenc i el pròxim 7 d’octubre es farà la jornada de presentació amb un sopar popular amb una gran cassola, cuinada pel mateix Majó i altres restauradors de l’Associació, una cassola de calamar amb mongeta, rossinyol i botifarra negra que se servirà a l’Espai Calisay al bell mig del municipi.
 
Quan demanes a Majó que faci una valoració d’aquests 21 anys, i si ell era una mica conscient del que estava engegant quan van fer el primer Calamarenys, esclata en una rialla: “i ara, en cap dels meus pensaments hagués imaginat això… si de fet va començar tot plegat una mica com… va…  provem… Però està clar que cada cop hem anat a més, i que la idea funciona. És més, crec que durant el mes d’octubre tots els restaurants d’Arenys treballem més que altres mesos i això és degut al Calamarenys”.
 
Els calamars són un ingredient molt present en la cuina mediterrània, a més prou dúctil per barrejar-se amb carns, amb llegums, amb bolets… a la romana, a l’andalusa, farcits, guisats, sols o acompanyats… En Joan Majó però ens dóna la seva recepta: “jo a la bruta, tal com arriben de la barca, una mica enfarinats, dos grans d’all a la paella i…  tot el sabor del calamar a taula”.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.