https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, abril del 2024

Search
Close this search box.

25, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Joaquim Arnó, president del Consorci Costa del Maresme

Maresme
5f77e45b838b7255c67b3d3b873a988d.jpg
“Tenim una comarca que, excepte neu, té de tot”.

Estretament lligat al Maresme i amb una llarga trajectòria política, Joaquim Arnó presideix el Consorci Costa del Maresme des del 2015. L’exalcalde de Caldes d’Estrac i expresident del Consorci de Viles Termals de Catalunya és una persona amb molta iniciativa, acostumat a treballar cercant sinèrgies i amb una àmplia visió comercial que trasllada a la seva feina.
 
Pànxing Maresme ha parlat amb Arnó per conèixer de primera mà la feina que s’està fent des del Consorci en pro del creixement turístic comarcal.

 
 Quines són les prioritats del seu mandat?
Un dels objectius ha estat flexibilitzar la infraestructura del Consorci, dotant al personal de major autonomia i iniciativa, per tal que funcioni efectivament no només durant sinó també  després del meu pas.
Com a òrgan aglutinador que som, hem prioritzat ordenar i posar en relleu tots els actius i atractius que tenim a la comarca, que en tenim molts i bons però dispersos i inconnexes, fent els pertinents equilibris dins la comarca tan diversa que tenim. És imprescindible un bon vincle amb tots i cadascun dels municipis per ajudar-los en aquest ordre i posada en valor dels seus actius, respectant, evidentment, l’autonomia municipal i la seva manera de fer-ho.
D’altra banda, ser un consorci ens ha permès aconseguir alguns ajuts a nivell supramunicipal i comptar, actualment, amb la transferència de la taxa turística, que fins ara es quedava el consell comarcal, i que ens permetrà poder fer més accions vers els municipis que fins ara no la percebien.
 
Com es promociona una comarca tan diversa turísticament com és el Maresme?
Tenim una comarca que, excepte neu, té de tot. Podem fer activitats a l’aire lliure, activitats nàutiques, podem disposar de platja i a la vegada de muntanya, arqueologia, ornitologia, parcs… És una gran oferta que permet desestacionalitzar el turisme, és un atractiu per a moltes operadores i ens ajuda en la recerca d’un turisme de qualitat.
Ara hem fet l’aposta d’endreçar molts actius amb un projecte FEDER. Hem anat a buscar uns projectes que a nivell local cap municipi es podria plantejar a nivell individual però que, en global, té una potencialitat molt alta (modernisme, indians, gastronomia, música, castells, torres de guaita…). Al voltant d’un projecte com aquest, es creen allotjaments, restaurants o activitats vinculades. 
Cada vegada tenim una major demanda d’activitats de senderisme, recerca de mercats… o activitats com veure castellers, escoltar sardanes, veure correfocs… En definitiva, hi ha una major recerca de sensacions vers el turisme de sol i platja.
Ara, per exemple, estem preparant, juntament amb el Departament d’Ensenyament, un recull de tots aquells elements i empreses amb recursos pedagògics destinat a totes les escoles i instituts del Maresme i comarques veïnes, per tal que en facin ús i no els sigui necessari marxar fora a trobar-ho. Cal donar a conèixer la nostra realitat, que de vegades és ben desconeguda inclús pel qui està més proper.
 
I quines són les actuals necessitats del sector turístic del Maresme en aquest sentit?
A nivell de promoció, mai n’hi ha prou. Ara el què hem fet és canviar una mica la modalitat. Seguim treballant amb els mitjans locals per incentivar el públic local però respecte als mitjans externs, estem canviant la publicitat estàtica per la dinàmica. 
Pretenem donar més visibilitat a la promoció mitjançant les xarxes socials amb la figura d’un community manager i un element de premsa encarat a generar opinió en els mitjans per poder donar a conèixer el que estem fent.
També és molt important per a nosaltres mantenir una bona comunicació amb els municipis per poder-los explicar les accions que fem i la utilitat del consorci com a eina per aconseguir una major promoció del territori. Volem que els ajuntaments se sentin identificats i creguin en el projecte global i que cada dia més empreses hi vulguin col·laborar, ja que el turista, en definitiva, no té en compte les delimitacions municipals. 
Una de les novetats que hem incorporat és un increment notable de les juntes de comissió permanent així com de la creació de múltiples taules de treball monogràfiques amb tècnics municipals i empreses privades per debatre i decidir sobre les diferents temàtiques turístiques de la comarca (gastronomia, arqueologia, rutes turístiques…), ja que cada especialitat requereix unes decisions específiques i, per tant, no fem res que no s’hagi consensuat abans. És més lent i suposa una major inversió de temps, però ens garanteix que el què fem és el que volen els municipis i una major solidesa en les decisions.
 
La gastronomia és, sens dubte, un dels grans atractius de la comarca. Quines han estat les novetats en aquest camp respecte les ja conegudes Jornades Gastronòmiques? 
Hem canviat la dinàmica respecte a les Jornades Gastronòmiques que teníem fins avui perquè cada vegada teníem més municipis que volien destacar un producte singular. Aprofitant la sinergia de l’Any de la Gastronomia, declarada per l’Agència Catalana de Turisme, vam analitzar els actius que teníem i vam arribar a la conclusió d’agrupar diferents productes propis del Maresme, però també de crear un distintiu que identifiqui els productes comarcals i la venda de proximitat.
D’altra banda, cal no oblidar que comptem amb alguns dels millors cuiners de renom que ens permeten pensar en la creació d’un col·lectiu de cuina, que ells siguin els nostres ambaixadors i que siguin qui ens puguin indicar les directrius a seguir per promocionar la cuina comarcal.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.