https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Josep Ferré, director artístic de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat

Maresme
a2215d3cce33b7319f0654892f274c53.jpg
“La música clàssica s’ha de viure en directe, com experiència vital”.

Tornen els Concerts de Clàssica a La Massa de Vilassar de Dalt. Una nova temporada consensuada amb els directors artístics de l’Orquestra Simfònica Sant Cugat, Josep Ferré, i de la Banda Municipal de Barcelona, Beatriz Fernández. Amb la mateixa qualitat que altres temporades, enguany el cicle inclou novetats com un concert familiar o un concert en horari matinal en exclusiva per als alumnes de l’Institut Jaume Almera. Josep Ferré, encantat amb La Massa i amb el Maresme, demostra el seu entusiasme amb el cicle i el que representa.  

Com arriba la Simfònica als Concerts de Clàssica de La Massa?

Els responsables del teatre La Massa ens van venir a veure i ens van proposar col·laborar. De seguida vam connectar molt bé amb la gent de Vilassar de Dalt, vam provar en una primera temporada, amb un èxit creixent, i ara estem com a casa nostra; ens trobem molt ben acollits al Maresme i treballem molt bé.

Creu que iniciatives com els Concerts de Clàssica de La Massa són l’eina per popularitzar la música clàssica sense maltractar-la?

La música clàssica té el problema que no suporta l’enregistrament (discs, televisió, multimèdia), s’ha de viure en directe com experiència vital. A més, en una orquestra simfònica, passen moltes coses simultàniament: hi ha diàlegs melòdics, hi ha diferents colors perquè la mateixa melodia passa d’un instrument a un altre, hi ha combinacions d'instruments, hi ha immensitats de sons, hi ha harmònics… Hi ha moltes coses que no es poden apreciar si no es viu en directe. Crec sincerament que la música clàssica s’ha de viure en directe i sabem que la gent que ho prova repeteix, el problema és aconseguir que ho provin.

Doncs… com ho fem perquè la gent arribi a aquests concerts?

No existeixen fórmules màgiques però sí que iniciatives com aquest cicle són molt interessants perquè és clàssica però accessible, la gent pot anar una vegada per curiositat però després veu que s’ho ha passat bé i repeteix. S’ha de perdre la por a tenir experiències i no fiar-se de les etiquetes com “és que la música clàssica no és per a mi”. S’ha de provar una vegada, és una experiència enriquidora, no tenir por dels formalismes, anar, pagar una entrada (a més, molt bé de preu), seure una estona, gaudir i marxar i ja està, no s’ha de fer res més. I si agrada… repetir.

Per què recomanaria a la gent que provés els Concerts de Clàssica?

Un concert d’aquest cicle dura un parell d’hores però el record pot durar molt. És una experiència que s’ha de provar, perquè la nostra experiència diu que la gent que ho prova, repeteix. Algú, ara no sé si un músic o un director, va dir “ningú s'hauria de morir sense haver estat en una sala de concerts i escoltar un concert de música clàssica”, i jo ho subscric.

De tots els concerts programats per aquesta temporada, quin recomanaria per a un novell en la clàssica?

Una de les novetats d’aquest any és un concert familiar Pere i el llop, un conte fantàstic, molt divertit que presentem amb unes projeccions molt boniques. Per a aquella gent que diu “és que a mi la música clàssica no m’agrada gens”, el concert de valsos segur que els agradarà, música de ball, fresca, variada. Però, realment estic dient això com un tòpic perquè, en el fons, penso que tots els concerts tenen el seu què. Presentar Els Planetes, de Holst, és un altre privilegi, una música espectacular, que a més a la gent li recordarà coses perquè algun fragment és la base d’anuncis i d’alguna pel·lícula. I, precisament, en la línia de què parlàvem d’introduir a la gent en el món de la clàssica, Els Planetes, de Holst, la posem 2 cops en escena, una en la programació “normal” i una altra exclusivament per als alumnes de l’Institut Jaume Almera, en una sessió matinal.

I un altre concert que pot servir per engrescar a la gent més jove és el concert de Cap d’Any, que comptarà amb una youtuber que té més de 3 milions de seguidors i cantarà amb nosaltres.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.