https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Josep Lluís Martí, director gerent del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme

Maresme
672afa8031e8618a8e9b5df0ce808169.jpg

En Josep Maria Martí està lligat al turisme i a la gastronomia del Maresme des de fa més de 20 anys. Primer des de diversos càrrecs al Gremi d’Hostaleria i Turisme de Mataró i El Maresme i, des del desembre de 2011, com a Director Gerent del Consorci de Promoció Turística Costa del Maresme. Gran coneixedor de la situació i posicionament del sector al Maresme, es mostra convençut dels trets diferencials del Maresme.

Per què insisteix tant en que el Maresme, a nivell gastronòmic, és una comarca tan diferenciada de la resta de Catalunya?
Està clar que el Maresme té un model gastronòmic especial. Possiblement no hi hagi cap altra comarca a Catalunya que funcioni amb un model en el que, durant 10 mesos a l’any, hi ha jornades gastronòmiques de forma continuada. A la nostra comarca, ja fa 20 anys que des del Gremi d’Hostaleria i Turisme s’ha fet una gran feina per l’impuls d’aquest model. D’alguna manera el Gremi es va avançar al temps i l’aposta ja va ser, llavors, pel producte de proximitat, de quilòmetre cero, de donar importància als productors, al producte de temporada de la zona…. tot plegat el que ara està tan de moda però pel que fa 20 anys ningú apostava i va ser el Gremi el que es va avançar en aquest camí.

Així, vostè creu que són les Jornades Gastronòmiques les que donen el tret diferencial?
D’alguna manera sí. Amb les jornades s’ha aconseguit potenciar productes autòctons de la comarca als que se’ls hi ha atorgat una importància vital en la gastronomia de la zona. El primer i millor exemple: la Pesolada de Caldetes, unes jornades que neixen una mica per reivindicar el pèsol, un producte que estava en franca decadència a nivell de producció. En aquest primer “invent” s’impliquen els restaurants de la zona i ràpidament productors, restauradors, ajuntaments, el gremi… i de sobte s’adonen que allò funciona i que pot ser un model a implementar. En poc temps es busca un producte que pugui ser l’equivalent al pèsol, producte de primavera, per la tardor i així neixen les Jornades del Bolet, no tan íntimament lligades a productors però amb molt ganxo per restauradors. Poc a poc, sense quasi adonar-nos, arribem a les 8 jornades que actualement funcionen a l’any.

I des de quan es gestionen des del Consorci, per què pel que explica la iniciativa sorgeix del Gremi, en un principi?
Sí, realment fa 20 anys era el Gremi qui gestionava, feia la comunicació, engrescava als ajuntaments per participar, però la cosa era complicada i sorgeix una mena d’acord entre el Gremi i el Consorci, perquè el Consorci ho va veure claríssim just quan el gremi començava a defalli, de mica en mica el Consorci va agafant importància i l’organització de les jornades s’acaben traslladant en un 80-90% al Consorci per la facilitat de detectar ajuntaments, de contactar amb tota la restauració, estigui agremiada o no…. Fer calendaris amb previsions de dos mesos vista per l’organització de cadascuna de les jornades…

Quines són les jornades en aquests moments?
Són vuit, Pèsol, D.O Alella i Maduixes, a la primavera; a l’estiu Peix i Marisc i Tomàquet; a la tardor arriba el Calamarenys i els Bolets i les últimes, a l’hivern, els Fèsols del Ganxet. De cadascuna d’elles fem un opuscle integral amb participació de l’Àrea de Promoció Econòmica del Consell Comarcal, d’aquí l’aparició de la Xarxa de Productes de la Terra. D’aquestes vuit jornades el Consorci en gestiona set, ja que les de la D.O Alella ho fa el Consorci D.O. Alella encara que nosaltres hi col·laborem. A més  els opuscles també contemplen tots els elements turístics de manera que el visitant que va a una població a gaudir d’un restaurant de les jornades també pugui gaudir dels esdeveniments i visites recomanades de cadascun d’ells.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.