https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Entrevistes – Maresme

Josep Manel Ximenis. Alcalde d’Arenys de Munt

Maresme
2db83fcf95c5fc036a00abfb412f50e4.jpg

“Arenys de Munt és un poble molt particular i aquesta particularitat fonamentalment és la seva gent”

Josep Manel Ximenis transmet tranquil·litat en cada paraula. Independentista des dels 16 anys, i amb una consciència política profunda d’esquerres, entra en política per aconseguir un país millor per als seus fills. Amb aquest anhel, i com qui no vol la cosa, avui és un dels 3 alcaldes que la CUP té a Catalunya, després d’haver estat regidor la legislatura passada i un dels impulsors de la Consulta per la Independència. Veí d’Arenys de Munt des que es va casar amb una noia del poble, fa més de 25 anys, s’estima el poble, al que sent seu, del que diu que el millor és la seva gent.

Què se sent quan s’ha estat el capdavanter d’una cosa tan important com els Referèndums per la Independència a Catalunya?
Sóc el mateix de sempre, no he canviat, això sí, estic aquí fent d’alcalde i abans no hi era. La realitat és que et satisfà i moltes vegades penso si jo, un alcalde i un poble petit hem arribat a fer aquesta sacsejada tan important com és que d’altres amb molt més poder no ho han pogut fer…

2013: Arenys de Munt, Capital de la Sardana. Que representarà això pel municipi?
El primer acte serà el 16 de març amb un acte inaugural espectacular. Serà l’esdeveniment més important de la història d’Arenys de Munt perquè serà tot un any amb esdeveniments molt importants i amb el poble abocat. Representa mostrar a l’exterior la potència d’Arenys de Munt, un poble molt particular i aquesta particularitat fonamentalment és la seva gent. Estem al mig del Maresme però som diferents, s’han preservat molt les arrels, les tradicions. El teixit associatiu és molt potent i això es mostrarà al món gràcies a la capitalitat de la sardana. Gràcies a les entitats s’ha confegit un programa espectacular i molt potent. D’altra banda la Capitalitat servirà per mostrar els molts atractius turístics d’Arenys de Munt. Per mi és un dels pobles més macos de tot el Maresme i això ens permetrà posar en safata de plata aquests atractius i fer unes infraestructures turístiques de les que tenim una mancança absoluta.
També aprofitant l’esdeveniment es llença la idea de crear la Universitat de la Sardana a Arenys de Munt.

Quin racó s’ha de visitar obligatòriament si es visita Arenys de Munt?
Molts. Som dels pocs llocs del món que tenim un brot del roure original de Gernika, un arbre centenari. Cal visitar la Plaça de l’Església, els volts de l’Escola Sant Martí, un edifici republicà construït gràcies a aportacions populars, espais naturals com el naixement de la riera, racó magnífic, anant cap a la Creu de Rupit. Però com a lloc privilegiat jo em quedo amb el Mirador del Corral, un lloc preciós, al que no és fàcil arribar, però un cop hi ets tens una visió panoràmica preciosa del Maresme en tot el seu esplendor, tota la natura d’Arenys de Munt lliscant i obrint-se cap al mar.

Que és el millor de viure a Arenys de Munt?
El contacte amb la natura, ja que només allunyant-te 100 metres del centre del poble estàs al bell mig de la natura. I a més la seva gent, el teixit associatiu, la col·laboració, el dinamisme que hi ha, cada cap de setmana hi ha coses, jo com alcalde ho pateixo molt perquè sempre hi ha actes. Precisament la gent que arriba a viure de fora és el que més destaca que sempre s’estan fent coses.

I el pitjor?
Té coses dolentes Arenys de Munt?. No. Jo crec que  no en té de coses dolentes.

Quin personatge, entranyable, històric, fonamental… destacaria del poble?
En Josep Maria Soler, l’alcalde de la República. Una persona amb una determinació molt clara i uns valors molt profunds, una mica l’essència del republicanisme i de fet és el que va impulsar una renovació molt important al municipi. Al meu entendre va marcar al poble, pel poc temps que va poder treballar va aconseguir moltes coses i per a mi és el model a seguir.

Gastronòmicament, Arenys de Munt té alguna especialitat?
I tant, el “relleno”, un plat medieval que consisteix en una poma farcida de carn. És, una barreja de gustos dolços i salats, amb un tast molt diferent als actuals perquè no deixa de ser un plat medieval que s’ha mantingut sempre segons les receptes de cada casa i ara s’està sistematitzant a ensenyar-ho a tothom. Es un plat que també s’ha mantingut a Teià i a l’Alt Empordà.

I ja per acabar, assenyali les rutes més significatives per fer al municipi.
N’hi ha per triar i remenar, la Ruta dels Cirerers, fantàstica entre els arbres quan aquests estan en la seva màxima floració;  la Ruta de les Masies; la Ruta d’en Catà, fill d’Arenys de Munt i arquitecte del Museu Nacional de Catalunya, que ha deixat testimonis emblemàtics de la seva obra al municipi i insisteixo allunyar-se 100 metres del nucli i gaudir de l’esplendor de la natura que envolta el nostre municipi.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.