https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

26, juliol del 2024

Search
Close this search box.

26, juliol del 2024

Entrevistes – Maresme

Laura Martínez, alcaldessa de Vilassar de Mar

Maresme
foto-alcaldessa-Laura-Martinez-1
Amb la festa major a tocar, hem entrevistat a l’alcaldessa de Vilassar de Mar, Laura Martínez. A través d’una conversa distesa hem volgut conèixer de primera mà els canvis i novetats que es presenten enguany amb el seu nou mandat, així com també quines són les seves activitats imprescindibles per gaudir de la festa major com una vilassarenca més!

Quines són les principals novetats en el programa de la Festa Major d’enguany comparat amb anys anteriors?

La festa major d’aquest any presenta algunes novetats destacades com per exemple una reorientació de les activitats de lleure pels joves, la qual implica abandonar alguna proposta que havia sigut més problemàtica. Per solucionar-ho, s’ha optat per una major implicació dels joves com artistes en forma de cantautors, DJ i grups locals. Aquests participaran en la proposta musical de joves i per a joves a partir de la creació d’un festival anomenat Neverita Urban Fest i també amb diverses actuacions de joves en diferents espais.

També hem impulsat una nit orientada a un públic més de mitjana edat, el qual ens ha semblat que quedava més orfe de propostes. Sempre hi havia activitats per joves i per gent gran però no per la franja de mitjana edat. Aquesta proposta es basa en grups tributs de Queen i Abba, que creiem que a part de les persones de mitjana edat poden agradar a totes les edats.

L’altre és que hem potenciat el castell de focs, que sense cap dubte és un dels plats forts de la nostra Festa Major i que és el que arriba a més gent perquè agrada a totes les edats.

Com ha influït el canvi de consistori en l’organització de la Festa Major d’aquest any?

La Festa Major de Vilassar de Mar està bastant consolidada en el que és l’estructura actual: el poble dividit en tres sectors (els Pescadors Contrabandistes, els Mestres d’Aixa i la Gent Pagesa), els actes que dinamitza la Rierada, les activitats de cultura popular i tradicionals, l’arribada del Sant Ramon amb els gegants, la penjada i la despenjada de l’ase… Són activitats que formen part de la nostra festa major, la qual també és una festa molt participada per les entitats.

Nosaltres tot això ho mantenim, reorientem algunes activitats com per exemple alguna dirigida a joves que tenia alguna problemàtica. De cara a pròximes edicions treballarem per polir algunes coses, però creiem que l’estructura de la Festa Major no s’ha de tocar, és molt tradicional i molt participada.

Quins criteris s’han tingut en compte per a seleccionar les activitats culturals i artístiques que es realitzaran durant la Festa Major?

A l’hora de seleccionar sempre busquem combinacions de propostes per les diferents franges d’edat i diverses propostes per diferents gustos i interessos. Tenim elements clàssics, però alhora incorporem novetats. La música està molt present i les activitats de carrer també. A més, com coincideix amb Sant Joan i l’inici de les vacances escolars, la Festa Major coincideix amb la inauguració de l’estiu. L’objectiu és que la gent surti al carrer i es deixi portar, que hi hagi activitats per a tothom. La nostra població comença a ser una mica gran, 21.000 habitants, i per tant ha d’haver-hi activitats per a tots els gustos i públics.

Quin paper han jugat les entitats locals en la preparació del programa de la Festa Major 2024?

Les entitats locals són molt importants. Les entitats del municipi, tant culturals com socials i esportives, juguen un paper importantíssim en la preparació del programa de Festa Major perquè contribueixen amb les seves propostes i també en les activitats que es realitzen. De fet, és una de les coses per la qual la Festa Major és la festa de tothom; les entitats fan possible la presentació de les activitats amb les quals han treballat durant quasi un any sencer. Aquesta participació ens ajuda a estructurar i a vertebrar el municipi.

Aprofito per agrair a totes les entitats de Vilassar, tenim un teixit associatiu riquíssim i molt participatiu. No hi hauria poble sense entitats i sense elles no hi hauria Festa Major.

Com s’ha involucrat la comunitat juvenil en la planificació i execució dels esdeveniments de la Festa Major?

Els joves han participat molt activament en la preparació de la Festa Major d’enguany, tant de les entitats de les quals formen part com des del Consell d’Adolescents que està vinculat a la Regidoria de Joventut. Han proposat la realització d’un Escape Room i participaran com a protagonistes del Neverita Urban Fest, un concert on participaran cantautors locals. 

Jo crec que la gent jove és un dels actius més importants de la societat i que cal tenir-los presents sempre en tots els àmbits. La seva participació des de ben joves fa també que tinguin més vinculació al municipi.

S’han pres iniciatives per a fer la Festa Major més inclusiva i accessible per a tothom? Si és la resposta es afirmativa, quines són?

Des de l’inici del nostre mandat estem treballant per impulsar mesures per fer més inclusives i accessibles les festes. Per exemple, a la rua de Carnaval vam fer un tram tranquil, on persones amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA) s’hi poguessin sentir còmodes. Aquest any, a la fira d’atraccions de la Festa Major hi haurà franja horària tranquil·la, sense estímuls sonors ni visuals perquè totes les persones puguin gaudir de les atraccions. Anem fent coses per intentar que tothom pugui sentir seva la festa i hi pugui participar.

Finalment, una pregunta més personal: Quins són els esdeveniments d’aquesta festa major que vostè no es perdrà com a vilassarenca?

És difícil escollir un acte perquè m’agrada tot el que es fa a la Festa Major. Si he de triar, la tradició de la penjada i despenjada de l’ase per mi és un moment emotiu que no em perdo mai. També m’agrada molt el concert de la Principal de la Bisbal, i evidentment l’espectacle del castell de focs. Aquest últim aquest any canvia d’ubicació, ja que no tenim platja on es feia fins ara i el tornem a fer a l’espigó de Garbí, on s’havia fet anys enrere.

Fotografia:
Font: Ajuntament de Vilassar de Mar

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.