https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, juny del 2024

Search
Close this search box.

25, juny del 2024

Entrevistes – Maresme

Manel Guerrero, comissari de l’Any Palau

Maresme
0208b20e0751085d6dc05f9144ac50d7.jpg
“La Fundació és un dels espais centrals de l‘Any Palau”.

Filòleg de formació, relacionat laboralment amb el món del teatre, de l’art, de les exposicions… Manel Guerrero és un especialista en Palau i Fabre amb qui va establir una bona amistat i al llarg dels anys van col·laborar amb diverses qüestions. A Guerrero li proposen comissionar l’Any Palau i, quan confirma que, donades totes les administracions implicades, es podrà treballar amb una dimensió important per donar a conèixer a Palau internacionalment, accepta l’encàrrec encantat. Parla de Palau i del centenari amb entusiasme i il·lusió. 
 
Què és l’Any Palau?
L’Any Palau és la celebració del centenari del naixement de Palau i Fabre; va néixer el 1917, ara ha fet 100 anys, això semblava un motiu important de celebració, una celebració impulsada per la Fundació, que és el llegat més important de Palau i Fabre, per la Institució de les Lletres Catalanes i pel Departament de Cultura de la Generalitat, per tant, té un abast nacional pel fet que Palau i Fabre es considera un autor important en les lletres catalanes del segle XX.
L’Any Palau planteja la necessitat de donar a conèixer Palau i Fabre a un públic ampli perquè els poetes tenen un públic normalment minoritari. Malgrat tot, Palau va escriure teatre, narrativa, assaig i, a més a més, és un dels més grans especialistes en Picasso, per tant, és un autor amb una dimensió que supera la dimensió local o només de poeta.
 
De vegades dóna la sensació que és més conegut com a especialista de Picasso que no per la seva pròpia obra.
Depèn de l‘àmbit on et belluguis, del públic… el que ha passat amb Palau i Fabre és que, com que toca diferents aspectes, és conegut en diferents sectors, depèn del que es parli. Com a poeta és conegut en l’àmbit de la literatura, com assagista de Picasso és més conegut en l’àmbit de l‘art, de la història de l’art i des d’una dimensió internacional perquè és de referència mundial, per part del teatre és un autor a tenir en compte, té una obra teatral important i a més com a teòric també, però no és prou conegut encara.
 
Durant l’Any Palau hi ha activitats a tot el país, l’acte central seria…
Degut a la seva amplitud d’aspectes no es podia fer un acte central. La Fundació, que és el somni de Palau, és un dels espais centrals de l‘Any Palau però no l’únic. I tampoc hi ha una única activitat: tot al llarg de l’any es succeiran múltiples activitats, moltes a la Fundació, però també a molts altres indrets al llarg del territori.
 
Com a comissari, quin acte indispensable recomanaria?
No hi ha un acte indispensable, jo recomanaria a aquell que no conegui Palau que visités la Fundació perquè allà hi ha tot el seu llegat, tot el seu univers i és una visita indispensable, que explica molt bé qui era Palau, per tant això és la primera cosa que recomanaria: una visita a la Fundació. I de cara, sobretot, a la gent del Maresme, recomanaria el Festival de Poesia i + que tindrà lloc en diferents municipis del 6 al 16 de juliol. És un festival proposat pel mateix Palau per donar a conèixer els nous poetes i els valors de les nostres lletres. Aquest festival s’ha consolidat com un dels festivals més importants de poesia i té una programació realment molt atractiva. Un altre acte important serà l’exposició dedicada a Palau i Picasso, inaugurada el 21 de juny a la casa natal de Picasso a Màlaga, i que a l’octubre arribarà a la Fundació.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.