https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Entrevistes – Maresme

Marc Moreno: escriptor, editor, periodista i director del Festival Vilassar de Noir

Maresme
3d0decd5ba6deebc6e6b5842349ecd1a.jpg
“Tenir un festival així al costat de casa i no venir seria un delicte”.

El Festival de literatura i cinema negre Vilassar de Noir torna aquest 2019 amb un programa molt potent. 
 
El Festival de Vilassar de Mar creat per l’escriptor, editor i periodista Marc Moreno es consolida en la seva quarta edició amb una novetat important: el I Premi Vilassar de Noir de novel·la negra. Parlem amb ell d’aquest nou guardó, del certamen i de la salut del gènere. 

 
Aquesta és ja la quarta edició del Vilassar de Noir. Quin és el repte aquest any?
Continuar fent el millor festival possible i aconseguir que tothom que hi passi en algun moment del cap de setmana s’hi trobi còmode; entre llibres, escriptors i gent de la cultura. Els fonaments ja són sòlids, després de tres edicions amb bastant públic, però encara penso que estem en fase de créixer i de consolidar-nos com un festival important dins del circuit català i espanyol, on tenim la sort de comptar amb els principals autors del panorama literari.
 
Heu convocat el I Premi Vilassar de Noir de novel·la negra. Fes-nos 5 cèntims d’aquest nou projecte.
La idea de fer un premi de novel·la negra la teníem des de la primera edició, i ara que la marca Vilassar de Noir és més coneguda, ha arribat el moment d’iniciar aquest projecte, lligat al festival però amb un recorregut paral·lel. La novel·la guanyadora serà publicada per Llibres del Delicte i tindrà el logo a la coberta indicant que és la guanyadora. Quan estigui a les llibreries, la marca Vilassar de Noir continuarà viva més enllà d’octubre. És un premi a obra negra original escrita en català, pot participar-hi tothom i el guanyador o guanyadora rebrà 2500 € i la publicació a Llibres del Delicte. Sabrem el guanyador divendres 25 d’octubre.
 
Els premis són la clau per l’èxit de molts autors. Són garantia de qualitat per al lector?
El premi Vilassar de Noir és un premi net, amb un jurat format per tres escriptors reconeguts com són la Margarida Aritzeta, l’Empar Fernández i el Toni Hill, És un guardó independent, tant de l’editorial com de l’Ajuntament, i on només els tres autors del jurat tindran vot. Per tant, guanyarà la millor novel·la de les 21 que s’han presentat enguany, que per ser la primera edició és una xifra important.
 
Quines són les novetats del programa?
Enguany tenim un grapat de novetats: des de la celebració del I Premi Vilassar de Noir que hem comentat fins a la participació de La Tropa Teatre, que és una col·laboració que perseguíem des de la primera edició i que faran tres passes d’una obra de misteri: el dissabte 26 d’octubre a les 17.30 h i a les 19.30h i el diumenge a les 11 h. A més, dedicarem la tarda del divendres a l’audiovisual. Veurem la pel·lícula d’estrena La estratègia del pequinès, amb entrada lliure fins a omplir la sala. Després farem una taula rodona amb el director del film, Elio Quiroga, i l’autor de la novel·la en què es basa la pel·lícula, Alexis Ravelo.
 
I el plat fort?
Tots els plats del programa són forts! Però intentem que la tarda de dissabte sigui especialment potent, amb moltes propostes i autors diferents i de renom. I enguany crec que diumenge al matí també serà un moment especialment interessant, ja que l’alcalde Damià del Clot presentarà la seva nova novel·la en una taula rodona a les 13 h.
 
Espereu atraure gent del Maresme o és un festival de gent més de fora de la comarca?
La voluntat és convertir-nos en un festival que generi interès en els veïns de Vilassar de mar i de tot el Maresme, però també que atregui gent de fora, que és el que està passant principalment. Les anteriors edicions ha vingut molta gent de fora que ha passat tot el cap de setmana a Vilassar aprofitant els actes del festival; han fet nit aquí, hi han dinat i sopat. Però el repte d’aquesta edició és aconseguir que la gent de Vilassar de mar s’animi a participar i gaudir de les xerrades i de l’ambient. Tenir un festival així al costat de casa i no venir seria un delicte.
 
Com veus la literatura negra a Catalunya actualment? Fa un any parlaves d’un moment d’eclosió. On som, un any després? I el cinema?
Igual que aquests últims anys: en un bon moment però amb molt de recorregut per davant. La literatura de gènere en català està en fase de creixement, però encara li queda molt per assolir un estat òptim. Per qualitat i quantitat mereixeria molta més visibilitat, i per això organitzem aquests festivals, per apropar el talent dels nostres escriptors a la gent i que tothom gaudeixi de la literatura.
 
Quins són els teus autors, autores de referència?
Dennis Lehane i Don Winslow dels ianquis, Jean Claude Izzo a Europa, Carlos Zanón a Espanya i en català la Margarida Aritzeta, que pel meu gust no té res a envejar als quatre anteriors, tot i que malauradament no compta amb el reconeixement internacional que mereixeria.
 
Tens algun projecte de novel·la entre mans?
Sí, al gener publico una nova novel·la: Escapisme, que sortirà tant en català com en castellà. Han passat tres anys des de Temps de rates, que és l’últim que vaig publicar, tinc unes ganes enormes de tornar als taulells de novetats.
 
El Marc encara la nova edició del Vilassar de Noir amb il·lusió, i no és per menys. Tal com ell mateix diu, tenir un festival com aquest a casa i no anar-hi, seria un delicte. Si en voleu saber més, visiteu la seva pàgina web: www.vilassardenoir.com
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.