https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, juliol del 2024

Search
Close this search box.

12, juliol del 2024

Entrevistes – Maresme

Mayka Garnica i Neus Payerol, presidenta i secretària de la Fundació Junts Canviem la vida de les persones amb autisme

Maresme
3d853a6ace75c997e3d593aa46517c97.jpg
“La gent amb autisme té un no constant en les seves vides”.

El diumenge 2 d’abril, Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, el pati del Centre Cultural Calisay i part de la riera d’Arenys de Mar s’ompliran de festa. Una festa ciutadana amb bombolles de sabó, màgia, inflables i timbalers, i amb xocolatada pels infants i joves amb autisme, perquè la Fundació Junts persegueix un únic objectiu: aconseguir un món on la gent amb autisme també tingui cabuda.
 
Com comença aquesta història de la Fundació?
La història comença fa 10 anys quan es funda l’associació Aprenem perquè pares amb fills amb autisme volíem que els nostres fills tinguessin oportunitats que llavors no existien. I malauradament perquè la gent amb autisme té un NO constant en les seves vides. Fins al 2010 vam ser una associació molt activista en qüestió de drets però a partir del 2010 comencem a pensar que, a part de seguir defensant els drets, hem de donar serveis, així que, paral•lelament a Aprenem, organitzem una nova associació arenyenca per donar serveis i neix Junts. Sí, el 2010 donàvem serveis a 3 famílies i actualment Junts atén a 60 famílies.
 
Què feu des de la Fundació?
Atenció a les criatures, informació i orientació a les famílies, suport en l’educació i en la transició a la vida adulta i activitats d’oci. El primer que fem és atendre a les famílies per poder oferir a les criatures un treball dinàmic, integrador, amb propostes de treball individual per a cada nen. Fem intervencions amb nens des dels 3 anys fins als 19 anys. Fins als 15 anys fem intervencions educatives i els més grans estan al projecte EVI, on es comença a pensar en tot el tema prelaboral i laboral. Pensem que totes les persones amb autisme poden estar en un ambient ordinari amb els ajuts necessaris, perquè tots poden realitzar tasques de manera autònoma després d’un aprenentatge. Per això intentem descobrir les habilitats concretes de cada nen, perquè cada nen té les seves.
 
El vostre és un discurs de lluita constant, bel·ligerant però carregat d’amor…
Lluitem perquè som conscients que els nostres fills es perdran un munt de coses d’aquesta vida i, per tant, volem que el que tinguin sigui de qualitat. Els nostres fills no tindran amics, no tindran parella, no dormiran cada nit amb algú que els estimi i això les famílies ho veiem i sabem que s’ho perdran… Per tant, lluitem perquè tinguin una vida el més bonica possible.
 
I l’objectiu de la festa que celebrareu el 2 d’abril? 
Tots som blaus, el nom de la festa (festa que no volem que es llegeixi com una substitució de la Nit Blava, perquè la Nit Blava tornarà) té tota la intenció perquè la gent entengui que tots estem en el mateix món. Els infants amb autisme no viuen en el seu món, viuen en el nostre món i, per tant, tots som blaus. I amb la festa busquem sensibilitzar, serà una festa familiar on apropar als nanos amb autisme a la societat, que tothom vegi que no passa res, i que ens coneguin.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.