https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

13, octubre del 2024

Search
Close this search box.

13, octubre del 2024

Entrevistes – Maresme

Montse Serra, editora de Vibop edicions

Maresme
“El vi t’interroga sobre tu mateix, és lligar-te a la terra i a la natura”

La Montse Serra és periodista cultural i, des de sempre, una enamorada del món del vi. Després d’un trajecte llarg, on els dos mons convergien de tant en tant, el 2017 neix Vibop, un projecte que gira al voltant del vi, la cuina i el paisatge. I, sota aquest paraigua, la proposta més ambiciosa és Vibop edicions, que s’estrena amb Envinats, una col·lecció de llibres de petit format que vinculen el món del vi amb el món de les arts i la creació.
 
Per què el món del vi?
Sóc periodista cultural però sempre m’ha interessat molt el món del vi. Sóc alellenca, per tant, el món del vi és el meu entorn. Aquest món ho té tot: és història, està vinculat a la cultura i al món dels sentits, el vi t’interroga sobre tu mateix; és paisatge, és lligar-te a la terra i a la natura i és un producte que necessita tot un any per ser realitat, tot un any perquè la vinya faci tots els processos de la natura, doni el raïm i a partir d’aquí puguis elaborar el vi…
El  2008 col·laboro a engegar Papers de vi, que em va connectar encara més al món del vi; era lògic que en algun moment els dos mons, el de la cultura i el del vi, s’acabessin creuant. El 2013 em faig freelance i una de les coses que em van motivar era trobar un espai per dedicar-me al periodisme vinícola. Només tenim una vida i hem de procurar fer tot allò que ens omple.
 
I d’aquestes connexions neix Vibop?
Sí. Començo fent “Literatures amb sentits”, unes sessions literàries maridades amb un vi de la DO Alella. Busco un vi de la DO que doni un argument a la sessió. Abans de començar la sessió la gent ja té la copa a la mà, és la idea dels simpòsiums grecs clàssics on la gent es trobava per discutir i beure. A més, hi ha un sommelier o l’autor del vi, que l’explica abans de començar la sessió. 
 
Què més fa Vibop?
Des del 2014 munto amb l’ajuntament d’Alella “La Nit de la Pansa Blanca”, una proposta cultural i vinícola. També uns “Tastos Narrats” per explicar històries que descobreixo sobre el lligam de gent del món de l’art i la literatura amb el món del vi.
 
I amb Vibop edicions arriba la teva primera col·lecció Envinats.
Sí, començo a imaginar una col·lecció de llibres, de petit format, plaquetes, que vinculessin el món del vi amb el món de la creació i la cultura. Ha estat un part llarg perquè no només has de pensar en el contingut de la col·lecció i de l’editorial sinó que has d’aixecar-la. De mica en mica vas construint, i finalment neix com un projecte molt personal.
 
Quin és l’esperit d’Envinats?
Els llibres naixeran per parelles, dos a la primavera i dos a la tardor. Els llibres no tindran pràcticament distribució, la idea és que la gent se subscrigui de manera que li arribin els llibres a casa. És fàcil que si estimes el món del vi vulguis tenir la col•lecció sencera. Fer-se subscriptor té una altra cosa bona, la idea d’anar més enllà i crear comunitat lectora. Tenim uns subscriptors, sabem que estimen el món de la cultura, el món del vi i els llibres, amb aquests elements són lectors que comparteixen moltes coses, podem compartir més enllà del llibre altres coses… 
 
Com s’estrena la col·lecció?
Els dos primers títols d’una col·lecció són compromesos en el sentit que són com una declaració d’intencions. Vaig pensar molt quins havien de ser, al final crec que defineixen molt el que serà la col·lecció. El primer és Josep Roca, a l’avantguarda del món del vi, un llibre que recull dos tastos de Josep Roca, sommelier del Celler de Can Roca. Són dos tastos dels darrers anys, un als jardins de Cap Roig, en el marc del festival, i l’altre a finals del 2016, quan va presentar Entre les vinyes, que fixa una mica el moment en què es troba el món del vi. En el primer es tasten vins extraordinaris, havia de parlar per molta gent que no està avesada al món del vi però que tenia curiositat, i vaig fer un relat molt per tothom, per aquells que en saben molt i per aquells que no, però que es volen interessar. El llibre acontentarà a gent del món del vi, perquè els vins que s’expliquen són impressionants, i a aquella gent que té ganes de començar en aquest món i no sap massa com. 
El segon llibre, Les olors en la literatura de Vicenç Pagès Jordà, descobreix una trentena de fragments d’obres de la literatura universal sobre el món de les olors. És molt cultural i literari, una petita joieta, una selecció de fragments curts que només parlen d’olors, d’autors de tot arreu i on els fragments van fent com un diàleg entre ells, un porta a l’altre. És molt bonic perquè fas com un camí i descobreixes que autors molt diferents parlen d’olors. 
Per tant, tenim un primer llibre molt vinícola i un segon molt literari. La col·lecció vol ser molt oberta, molt eclèctica i sorprendre. Tots seran molt diferents, però hi haurà una cadència interna en tota la col·lecció. Hi haurà de tot.
És tan agradable i satisfactori poder parir llibres… és una sensació molt especial. D’una manera gairebé natural, van sortint projectes i aquest és el més gros, i ara mateix és l’últim.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp