https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Entrevistes – Maresme

Montserrat Garrido Romera, alcaldessa de Sant Pol de Mar

Maresme
dca484dba216197752a5e926c627d5f1.jpg
“A Sant Pol es treballa per la cultura en lletres majúscules”.

És alcaldessa de Sant Pol de Mar des de 2011, però la Montserrat Garrido Romera abans n’havia estat regidora des de 1987, experiència que li permet comptar amb una visió àmplia del poble i conèixer-lo en tots els seus detalls. No es cansa de lloar Sant Pol en tots els aspectes, des de la seva bellesa, passant per la seva vida cultural, la multitud de fires, els festivals de música o la gastronomia. 

 Sant Pol de Mar és un poble petit però sembla ple de cultura…
I tant, a Sant Pol es treballa molt per la cultura, però cultura en lletres majúscules i a tots els nivells, tant cultura popular, com editorial o cultura gastronòmica.
 
 Si parlem de gastronomia a Sant Pol, hem de parlar del Sant Pau.
Evidentment. La Carme Ruscalleda i el Sant Pau són un puntal de la gastronomia santpolenca, però tots els restaurants de Sant Pol són d’una qualitat immillorable, potser perquè tenim les eines: el material que tenim al Maresme és de primeríssima qualitat, i això fa fàcil que a qualsevol restaurant de Sant Pol es trobi molt bona cuina.
 
 Sant Pol té alguna mancança a nivell turístic?
Tenim una mancança de places per pernoctar. No tenim hotels ara, també podem dir que els tenim aquí mateix… a Calella, i aquí la gent pot venir a passar el dia. Tradicionalment, a l’estiu la gent ve a les nostres platges, que són de les més boniques del Maresme, platges petites sense grans aglomeracions i de sorra gruixuda, i per tant molt neta, perquè mai hem acceptat les feines de draga.
 
 Quin paper juga l’Hotel – Escola a Sant Pol?
Com a escola, té un paper clau; com a Hotel Gran Sol, la pena és que han primat l’escola, i l’hotel ha quedat en segon terme, perquè el que els interessa és la formació, que és un puntal, una referència a Espanya com a escola d’hostaleria. Ara estan fent màsters i postgraus en llengua anglesa, la qual cosa vol dir que ve gent de tot arreu. A més, a Sant Pol també tenim l’IGCAT (Institut de Gastronomia, Cultura, Art i Turisme) que ha treballat perquè Catalunya fos el 2016 Regió Gastronòmica.
 
 Però sembla que, si per alguna cosa destaca Sant Pol, és per les seves fires.
Doncs sí, tenim una fira quasi mensual i convidem a tothom a venir i gaudir de qualsevol d’elles. Cronològicament, ara ve la de Sant Pau, la fira de la Festa Major d’hivern, que perviu amb l’estil de la fira de tota la vida, amb una parada de ferreteria de fa 1.000 anys, una d’animals, alimentació, formatges, pans, taronges… ve gent de tot arreu i hi ha de tot.
Durant el mes d’abril, tenim la Fira de la Maduixa, que balla en les dates perquè la darrera setmana d’abril fem la Fira del Formatge (única i exclusivament amb productors de formatge artesà, de pastor), i aquí la de la maduixa es fa abans o després depenent de la maduració de la maduixa. 
I arribem al juny, on tenim la Mostra Gastronòmica, en la que participen tots els restauradors de Sant Pol, l’Escola d’Hostaleria, els maduixaires, les pastisseries… Per Sant Jaume, tenim la Fira d’Art, amb pintors i artesans, i a l’agost, coincidint normalment amb el cap de setmana de la Mare de Déu d’agost, la Fira Alternativa. I abans d’acabar l’estiu encara tenim Firamar, dedicada al mar; dissabte al matí es fa una venda de peix a la platja, cantada com antigament, i durant tot el dia hi ha activitats relacionades amb el món del mar. A la mateixa fira es fa un concurs de composició d’havaneres, que no té res a envejar a la cantada de Calella de Palafrugell.
I finalment, per tancar l’any, tenim la Fira de la tardor, amb productes típics de l’època (bolets, castanyes…) i la tradicional de Santa Llúcia.
 
 El Maresme destaca per la seva qualitat musical i la quantitat de festivals i concerts. Sant Pol també té tanta música? 
Tenim també un nivell envejable. A part de la cantada-concurs d’havaneres, coincidint amb Firamar, tenim el Concert de Reis, sempre a l’església, i d’un altíssim nivell; per Sant Pau, hi ha un concert de sardanes dedicat a Josep Maria Tarridas, el compositor fill de Sant Pol; tenim també el festival de jazz, de tres caps de setmana, que normalment comença amb la Mostra Gastronòmica, i un cicle de concerts d’estiu que es fan a l’ermita de Sant Pau.
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.