https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, juliol del 2024

Search
Close this search box.

21, juliol del 2024

Entrevistes – Maresme

Oriol Calvo, director del Museu del Càntir d’Argentona i del Festival Argillà Argentona 2024

Maresme
Oriol-Calvo-horitzontal

Si parlem de la Fira Argillà 2024, quines són les novetats més destacades que ens trobarem aquest any? 

D’entrada, l’activitat més destacada seria que hem transformat el concepte de fira al concepte de festival. Hem volgut potenciar totes aquelles accions que tenen a veure amb l’art de la ceràmica. Hi haurà exposicions, tallers participatius, cinema i també activitats culturals com per exemple dos espectacles de fang i foc que farem un el divendres al vespre (5 de juliol) i l’altre el dissabte a la nit (6 de juliol). 

L’altre punt que destacaria és que la República Txeca és aquest any el país convidat. Tota la nostra activitat del festival d’enguany tindrà una gran presència de cultura txeca. Vindran artistes de la ceràmica d’aquest país, però com a destacat tenim l’Eva Roucka, una de les artistes amb més projecció internacional del país txec, la qual farà una exposició de les seves obres recents al museu.

 Quins artistes o ceramistes internacionals participaran en la fira aquest any?

Venen artistes de pràcticament tot Europa i nord d’Àfrica. En venen molts de Catalunya, de la resta d’Espanya, de Portugal, de França, d’Holanda, entre altres. Passejar els dies del festival pels carrers d’Argentona és com fer la volta al món de la ceràmica però sense bellugarte del poble. Per tant, és una molt bona oportunitat per la gent que tingui interès en la ceràmica, per poder veure expressions de molts països diferents.

 Què opines sobre que un artista de renom com Xavier Mariscal sigui l’escultor que presenta el Càntir d’Autor d’aquest any?

Estic molt content que Xavier Mariscal hagi acceptat aquest repte. Ja li havíem proposat un parell d’anys enrere, nosaltres realment teníem molt interès en què Mariscal pogués fer el Càntir d’Autor. Nosaltres hem tingut una nòmina de dissenyadors tan important, que fins i tot el mateix Mariscal ens va agrair que li haguéssim proposat, afirmant que era un gran honor per a ell.

Ell és una persona que, quan el tractes de prop, és una persona molt amable, molt senzilla, molt propera. Tant és així, que no només ens ha fet en càntir de l’any sinó que també ens ha fet el cartell de l’edició d’enguany, el qual es va presentar el passat diumenge. És un cartell preciós, realment es nota que és un gran artista, un gran dissenyador que té una gran experiència. Un artista de cap a peus, estem molt contents amb la relació que hem tingut amb ell.

 Com creus que la Fira Argillà impacta en la comunitat local i en la promoció de la ceràmica?

Nosaltres, a Catalunya, som la fira de ceràmica de referència. Ens coneixen com a Fira del Càntir, i tot i que no és el nostre nom oficial nosaltres, l’acceptem com a nom popular. Tanmateix, ara ens identifiquem com a festival internacional de ceràmica.

Pel que fa a l’impacte a la comunitat, des del primer dia que es va fer la fira ha tingut molt èxit. Hi ha hagut edicions que s’ha arribat a desbordar les capacitats d’un poble  com Argentona, fins al punt que gairebé era impossible trobar un lloc per aparcar. Aquesta situació es donava en els anys en què la fira coincidia amb la Festa Major de Sant Domènec. La Festa Major i la Fira van anar creixent tant que al final es va decidir que el millor era desplaçar la Fira fora de la Festa Major.

Ara la Fira té lloc el primer cap de setmana de juliol, i jo crec que hi hem sortit guanyant tots. A l’inici va costar que la gent acceptés que la Festa Major es feia sense la Fira i viceversa, però aquest any és la 9a edició separats i crec que tots hem acceptat que és el millor. Ara visitar la fira és molt més còmode per tothom, no hi ha tantes aglomeracions i la gent pot fer una visita de més qualitat. La fira aporta molt al poble, dona molta vida als comerços, als restaurants i a la mateixa gent d’Argentona.

 Mirant al futur, quins són els plans per a Argillà Argentona i com espereu que evolucioni en els propers anys?

Nosaltres aquest any hem fet un canvi important, que és passar de fer una fira de fer un festival. Això implica obrir-nos a més vessants de la ceràmica, és a dir, no ser només una activitat comercial de ceramistes, sinó que també hem volgut donar valor a totes les activitats que es fan al voltant d’aquesta comercialització, com les exposicions, aparadors artístics, la mostra de cinema, les publicacions, espectacles, etc. Tota aquesta activitat passa a ser el centre de l’Argillà. La fira continuarà sent l’eix vertebrador de l’esdeveniment al llarg del carrer Gran, però hem volgut potenciar totes aquestes activitats.

Aquest és el repte: continuar creixent amb aquestes activitats. Ho estem fent d’una forma modesta i discreta perquè les nostres capacitats són limitades i el pressupost també, però de mica en mica esperem anar creixent i que aquest esdeveniment artístic sigui un gran festival al voltant de la ceràmica a Argentona i el de referència a tot el país    

Redacció.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.