https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

20, abril del 2024

Search
Close this search box.

20, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Robert Garcia, regidor de Festes i Fires de Sant Pol de Mar

Maresme
7120f92e23aac45b30193b917a0b9cf0.jpg
“Crec que hem aconseguit un equilibri al llarg de l’any”.

En Robert Garcia és el regidor de fires i festes de Sant Pol de Mar. Des de la seva arribada a la regidoria, el seu objectiu ha estat donar un equilibri al calendari de fires i festes del municipi i arribar a tots els veïns santpolencs perquè cadascú trobi el seu espai. 
 
D’uns anys ençà, sembla que la festa de Sant Pau ha pres una nova vida.
Sant Pau era com la gran oblidada. És un dels dos patrons del poble però com cau al gener, venim de Nadal… havia quedat cenyida al dia 25 de gener i es feia el que tocava: les sardanes, els gegants, l’ofici i prou més. Ara fa uns anys, es va proposar fer un envelat, ja amortitzat després de 4 anys. En tenir envelat, vam tornar a conquerir una mica el Sant Pau oblidat, una festa que els santpolencs s’estimen molt perquè, sobretot, la tradició de la fira és immemorable, la típica fira comarcal on venia tothom. És per això que des de la regidoria, intentem que sigui una fira molt tradicional, que no sigui una fira com totes. Busquem molta presència de producte de proximitat, terrissaires, fem un parell de nits d’envelat, l’escudellada… que enguany la vénen a fer els escudellaires d’Andorra perquè estem agermanats amb Andorra la Vella i cada 4 anys la fan ells. Torna a ser una mica la nostra festa perquè per la de Sant Jaume, a ple juliol, Sant Pol està a rebentar i la de Sant Pau és més dels santpolnecs.
Aquest any tenim la novetat de fer un correfoc infantil, ja que sempre, per Sant Jaume, es fa el correfoc gran i serà una manera d’ensenyar a la canalla aquest punt de la cultura popular.
A més, hem procurat que Sant Pau no es limiti a un cap de setmana, sinó que en siguin dos. Teníem la Trobada de bandes, que era a l’agost i sempre hi havia problemes perquè la gent estava fora, i l’hem passat al gener; amb ella omplim un dissabte de cultura amb un dinar popular. També està contemplada la vessant solidària, perquè la Marxa de Sant pau dóna 35 cèntims de cada inscripció a la lluita contra el càncer.
 
Teniu un calendari de festes i fires pràcticament mensual.
Sí. De fet, després de Sant Pau, tenim el carnestoltes amb un dia que funciona molt bé: el diumenge, amb el dinar esbojarrat, on hi ha quasi mil persones dinant al carrer Nou. Sant Joan també és un plat fort, perquè som un dels pocs pobles que fem el ball a sobre el mar, a la Punta, amb una orquestra, mentre es crema la bruixa. És una revetlla molt popular i amb preus populars que té molt èxit. Una altra fita ha estat la Mostra Gastronòmica. Ja anem pels 6 anys, intentant que tot el producte sigui de proximitat, amb vins DO Alella, i posant-ho molt fàcil perquè hi siguin tots els restauradors de Sant Pol. O la Mostra de Vins i Caves per una tarda de juliol, que ens va sortir perquè no hi havia res d’oferta similar i no costa tant que la gent conegui els vins de la terra. Posem una mica de jazz en aquell balcó sobre el mar de la Punta i és fàcil que funcioni.
Després arriba Sant Jaume, que portem dos o tres anys fent-la molt grossa. Dura quasi 7 dies i ens hem imposat que cada dia hi hagi una activitat infantil amb tot gratuït. 
 
De tot el ventall que teniu, destacaries alguna concreta?
Cada una, a la seva època, té el seu encant i cada una té el seu públic. Nosaltres intentem sobretot que cada fira tingui el seu valor distintiu. Crec que hem aconseguit un equilibri al llarg de l’any.
 
Com col·labora el teixit associatiu en tot aquest calendari?
Precisament, a Sant Pol hi ha moltes festes que funcionen perquè les fan les entitats: la sardinada, el Firamar, la Fira Alternativa… Són festes i fires bàsicament liderades per entitats molt arrelades i que funcionen molt bé perquè tenen una implicació molt gran de la seva gent.

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.