https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

29, maig del 2024

Search
Close this search box.

29, maig del 2024

Entrevistes – Maresme

Rosa Rey, editora d’Angle

Maresme
626f050f10c5e09dde9a90a106d63a47.jpg
“Volem aconseguir fer pensar des de la no ficció i emocionar amb la literatura”.

Angle Editorial està de celebració, una celebració important en el món editorial. 25 anys omplint de llibres moltes llars catalanes és un luxe que no tots poden celebrar avui dia. La Llibreria Index de Vilassar de Mar dedica el mes de juliol a aquesta editorial, i la seva editora, Rosa Rey, fa un resum d’aquests 25 anys.
 
Com neix Angle Editorial?
Angle Editorial neix l’any 1992 publicant llibres fotogràfics de gran format sobre el patrimoni artístic de Catalunya. Poc després es crea la línea de Narratives i diferents col·leccions d’actualitat i no ficció, fins arribar on som ara. Som una editorial generalista amb col·leccions de ficció, no ficció, clàssics i llibre il·lustrat. 
 
Quin va ser el primer títol publicat?
Retaules gòtics de la Seu de Manresa, de Joaquín Yarza. Es va aconseguir crear una col·lecció escrita per especialistes però pensada per al públic general, molt divulgativa, amb fotografies espectaculars i en català. 
 
De tots els títols publicats, quin llibre (o llibres) destacaria?
25 anys donen per a molt i és difícil decidir, permeteu-me destacar-ne diferents títols de les diferents línies: La Barcelona desapareguda, de Josep Maria i Guillem Huertas, un llibre excepcional que mostrava la Barcelona de principis de segle XX amb fotos pràcticament inèdites, va ser un èxit des del primer moment de la seva edició; Foc latent, de Lluïsa Forredad, va ser un llibre de narrativa que va canviar l’editorial, la Lluïsa havia guanyat el premi Nadal l’any 1953 i després va desaparèixer del panorama literari, i Foc latent la va tornar a posar en primera línia de la literatura en català; Salvador Puig Antich, cas obert, de Jordi Panyella, una investigació periodística sobre el cas Puig Antich del que em sento molt orgullosa d’haver publicat; Nosaltres en la nit, de Kent Haruf, és una novel·la magnífica amb personatges entranyables que t’acompanya durant molt de temps i et fa pensar moltes coses relacionades amb el fet de fer-se gran, de la soledat, de ser pare i també de ser fill; Elogi de l’ombra, de Junichiro Tanizaki, el best-seller de la col·lecció d’El Far i un llibre exquisit sobre estètica japonesa, i Els jueus catalans, de Manuel Forcano, que sintetitza molt bé el que busquem amb la divulgació històrica: rigor, entreteniment i transmissió de coneixements sobre la nostra història i societat. 
Quin ha estat el tret distintiu del vostre catàleg?
Penso que la nostra virtut és que hi ha espai per a lectors molt diferents i tots poden trobar lectures interessants. Despertar la curiositat en la divulgació, tractar els temes des del rigor, fer pensar des de la no ficció i emocionar-se amb la literatura és el que volem aconseguir. 
 
Com es fa la tria de llibres per a cada col·lecció?
Per a les col·leccions d’Inspira o El Fil d’Ariadna, que són de no ficció, busquem temes que pensem que són interessants per al lector. La col·lecció de Narratives s’alimenta de diferents maneres: amb originals que t’envien les agències, originals que tu has buscat en catàlegs estrangers i, si són autors catalans, gent que saps que escriu que té amics que escriuen. Contactes amb ells perquè et sembla que fan coses interessants i de vegades funciona i d’altres no. La tria es fa en funció de la qualitat literària, que no és només que estigui ben escrit i que hi hagi un domini de la llengua (que ha de ser-hi), sinó que t’expliqui una història que t’atrapi d’alguna manera i que presenti uns personatges creïbles. Bé, que siguin bones novel·les. En la col·lecció d’El Far, on publiquem clàssics en petit format, en canvi, sempre tenim un llistat de títols en cua esperant ser traduïts. 
 
Què va representar la fusió amb Cossetània Edicions?
D’una banda, va enfortir el múscul financer que permet que afrontem projectes ambiciosos. De l’altra, ha posat en col·laboració professionals diferents del món de l’edició que compartim idees i opinions que acaben enriquint tant la línia de Cossetània (més natura i cuina) com la nostra. Fem un consell editorial conjunt que ens ajuda molt a tenir un punt de vista fresc i diferent sobre els temes. 
 
Com ha estat la celebració dels 25 anys de vida d’Angle?
De fet la celebració dura tot l’any! Ho hem volgut celebrar amb la publicació dels 10 títols més significatius del catàleg de Narratives i El Far. Ara han sortit els cinc primers (El sentit d’un final, de Julian Barnes; El franctirador, d’Albert Pijuan; Tu i jo, de Niccolò Ammaniti; Biografia del silenci, de Pablo d’Ors, i La vida al davant, de Romain Gary) i a la tardor sortiran els cinc segons (Ciutat de vidre, de Paul Auster; Allò que vaig estimar, de Siri Husvdet; Reparar els vius, de Maylis de Kerangal; Elogi de l’ombra, de Junichiro Tanizaki, i, inèdit, Nivells de vida, de Julian Barnes). 
 
Recomani’ns 3 llibres de l’editorial per a l’inici de la nova temporada.
Gos blanc, de Romain Gary, una història real sobre un gos que l’autor troba al carrer i adopta i que resulta ser un animal entrenat per caçar negres; Les quatre vides de l’oncle Antoine, de Xavier Aliaga, guanyador del Premi Pin i Soler, i Apories de la vida quotidiana, de Nemrod Carrasco, un llibre sobre filosofia quotidiana. 
 
 
EDITORIAL DEL MES DE LA LLIBRERIA INDEX DE VILASSAR DE MAR
C/ Miquel Borotau, 8-10
Vilassar de Mar
Tel. 93 759 08 33

 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.