https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

24, juliol del 2024

Search
Close this search box.

24, juliol del 2024

Entrevistes – Maresme

Teresa Vidal, regidora de Promoció Econòmica de Sant Andreu de Llavaneres

Maresme
c3d5c28edd515bf71850442af7a9a626.jpg
“El pèsol garrofal de Llavaneres es caracteritza per la seva dolçor extrema”.

La Teresa Vidal fa 4 anys que és regidora de Promoció Econòmica de Sant Andreu de Llavaneres i si ha tingut clar un objectiu, des del primer dia, és la importància del pèsol garrofal en el dia a dia de Llavaneres. Enguany la Festa del Pèsol arriba a la 20ena edició i la Teresa preveu unes jornades molt especials. 

Per què és tan especial el pèsol de Llavaneres?
El pèsol garrofal de Llavaneres, que de moment té la Marca de Garantia, es caracteritza per la seva dolçor extrema, una dolçor que el diferencia de la resta de varietats de pèsols. Pel que expliquen els productors aquesta dolçor és deguda a la situació de les hortes, entre el front marítim i la muntanya, el mar produeix una mena de salinització de les terres i les mateixes plantes lluiten contra això, produint un extra de dolçor.
 
És exclusiu de Llavaneres aquest garrofal?
Sí, per això es treballa per aconseguir la DOP (Denominació d’Origen Protegida).
 
Què representa la Marca de Garantia?
La Marca garanteix que es compleixi la qualitat que exigeix un producte determinat, en aquest cas el pèsol. Està molt relacionat amb la manera de produir, amb les llavors, les llavors cada any han de sortir de les mateixes plantes…
 
I què cal per aconseguir la DOP?
Primer de tot s’ha de formar una associació de productors, no només de pèsols sinó d’horta, de planta… el que es pretén és que s’agrupin tots i a partir d’aquí que demanin la DPO, un cop muntada l’associació, han de demanar el tràmit, enviar a Europa i esperar.
 
Malgrat tots aquest moviments i la qualitat del pèsol garrofal només hi ha 5 hortes productores. HI ha perill que desaparegui el pèsol de Llavaneres?
No, en algunes de les hortes la continuïtat està garantida i a més hi ha premis i ajuts des d’Europa que incentiven a joves estudiants d’agricultura a iniciar projectes, a  Llavaneres ara hi ha un jove molt interessat que ja ha aconseguit un d’aquets ajuts europeus.
 
Què representen les Jornades gastronòmiques el pèsol i la Festa del Pèsol?
Sobretot posar el pèsol en boca de tothom. Les Jornades són iniciativa del Consorci i signifiquen que durant un mes tots els restauradors de Llavaneres ofereixen plats amb el pèsol com a protagonista.
 
D’altra banda la Festa del Pèsol són tres dies d’activitats, per a grans i petits, relacionades amb el pèsol. Són tres dies de diversió però també de coneixement d’aquest producte tan nostre. I enguany que celebrem un número tan rodó prometo una edició molt especial!!
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.