https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

12, abril del 2024

Search
Close this search box.

12, abril del 2024

Entrevistes – Maresme

Xavier Godàs Pérez, alcalde de Vilassar de Dalt

Maresme
5bc809922b62b92fb0594be109b18fc9.jpg

Arribar a l'alcaldia d'un ajuntament en fallida tècnica no és el millor dels escenaris per iniciar l'aventura de ser alcalde del teu municipi, aquell que t'ha vist néixer i créixer. Doncs aquest és l'escenari que troba Xavier Godàs quan, després de les eleccions de 2011, arriba a l'alcaldia del seu poble, previ pacte amb el ventall de partits d'esquerra que havien aconseguit representació. Des del primer moment diàleg, diàleg i més diàleg. Si hi ha un concepte que defineix a Godàs és precisament aquest: diàleg.

Vostè arriba a l'alcaldia d'unpetit municipi en fallida tècnica i amb la necessitat, per poder governar, de fer pactes. Com s'arrenca una legislatura en aquest  escenari?
Parlant, parlant i tornant a parlar. Som un govern plural que ens hem pogut entendre en base a un fet fonamental: parlar molt, tantes vegades com sigui necessari perquè jo, ni per tarannà ni per possibilitats, no exerceixo una alcaldia autoritària, sinó una alcaldia oberta sempre al diàleg. S'ha de saber tenir respecte als elements dels altres buscant sempre l'element comú que permeti tirar endavant.

Malgrat el diàleg, la situació econòmica no ajudava gens. Com s'afronta una situació de fallida?
Primer revisant serveis per fer-los més eficients, ajustant preus, incrementant preus de manera que es puguin pagar però que a la vegada ajudin a eixugar dèficit, buscant fórmules imaginatives de sostenibilitat que no passin pel tancament pur i dur d'aquests, uns serveis valorats per la ciutadania i que pensem que s'han de seguir oferint. Hem aconseguit mantenir-los, mal que bé, reestructurant l'organització i redimensionant (amb alguns acomiadaments dolorosos) el nombre de  treballadors de la casa i hem hagut de jugar amb algunes externalitzacions de serveis, o si més no alguns fragments de serveis. L'altra pota per sortir endavant és garantir projectes que aportin ingressos extraordinaris i activitat econòmica. En aquests moments Vilassar de Dalt és el municipi del Maresme que més inversions privades ha aconseguit atreure, per exemple Can Nolla representarà una inversió de quasi 10 milions d'euros i ara estem treballant en un projecte de serveis  funeraris integrals de nova generació que també serà una injecció extraordinària. De moment tenim el malalt estabilitzat.

Turísticament Vilassar de Dalt pot ser un pol d'atracció del Maresme?
Vilassar de Dalt és el territori del Maresme que disposa d'un patrimoni més ric de les poblacions del voltant perquè disposa d'equipaments de primera divisió: el castell, la Torre de Can Mayans, els forns romans de La Fornaca, la zona megalítica de Can Boquet…, tot això conforma una riquesa potent; suma-hi l'accés fàcil al Parc Serralada Litoral, no malmès com en altres poblacions. A més, hem d'explotar la possibilitat d'arribar a acords amb municipis de la banda de mar i aprofitar  la Marca Barcelona. Podem oferir unes possibilitats de lleure lligades a la cultura, als esports de baixa intensitat, a la natura… només a 20 minuts de Barcelona, és a dir un accés fàcil, molt vinculat al territori i a la marca Barcelona, i això ho hem de saber organitzar i explotar. Ara bé hem de pensar també que això, com activitat econòmica, només tindrà sentit si vinculem aquest turisme potencial de la qüestió patrimonial a aspectes de més alta intensitat de consum.

Pot ser aquest turisme el sector que faci arrencar una nova situació?
Evidentment, en aquest moment estem en una cruïlla en la que és necessari que la història de Vilassar de Dalt faci un cert gir. Hem de poder mantenir el que tenim però hem de repensar la població en termes d'obertura, de vistes, de fer aflorar el patrimoni que tenim, que en part s'explica pel que hem estat, i posar-lo en el mercat a partir dels operadors que en saben. Necessitem un Pla Director de Turisme que ordeni tots aquests aspectes i ho implementi en el temps i que  Vilassar de Dalt arribi a ser un nòdul d'intervenció turística, sempre pensant en Vilassar de Dalt, no només com municipi, sinó lligat al territori Maresme i a la marca Barcelona. En aquest sentit podem arribar a ser un espai d'operacions important perquè tenim un patrimoni riquíssim i amb la inauguració de Can Nolla hi sumem un complex d'alta intensitat de consum.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.