Pànxing Pirineus

25, maig del 2024

Search
Close this search box.

25, maig del 2024

Esports – Cerdanya Pirineus

Excursió al Puigllançada des dels Alabaus de La Molina

Cerdanya Pirineus
camping
L'excursió ideal per als qui es volen iniciar en les excursions a l'Alta Muntanya. El Puigllançada (2.410 m) és el que en llenguatge col·loquial dels excursionistes s'anomena un cim de vaques. Fer-la a l'estiu és el més similar a caminar per sobre una llarga catifa de gespa de color verd intens.

El Puigllançada és un cim d’accés fàcil, especialment a l’estiu. Ofereix molts atractius que el fan cobejat entre els excursionistes, entre els quals la seva altura considerable (2.410 m), les panoràmiques que ofereix des del seu cim, la facilitat d’accés i pel fet que forma part del llistat dels 100 cims més emblemàtics de Catalunya (llistat del FEEC).

Una de les rutes habituals per accedir-hi és des dels Alabaus (cota 1.905 m) de La Molina, el que es coneix com la collada del Pedró.

Sortida cap a Puigllançada des dels Alabaus

La ruta proposada per aquest mes de juliol fins al Puigllançada amb sortida des dels Alabaus es fa camps a través. No hi ha sender marcat. Té una llargada de 8 quilòmetres (anada i tornada) i 600 metres de desnivell. La durada aproximada és d’un màxim de 4 hores a pas tranquil, inclosos els pertinents 15 o 20 minuts de descans al cim. Gaudirem d’un paisatge de verd intens, ja que la muntanya encara ara és ben carregada d’humitat, gràcies a les precipitacions continuades d’aquest mes de juny. Pel que fa a fauna salvatge, no ens serà gens difícil veure algun isard, marmotes o alguna àliga o rapinyaire sobrevolant els nostres caps.

La sortida d’aquesta excursió es fa des del davant mateix de l’aparcament dels Alabaus, a tocar del restaurant i telecadira del mateix nom. Des de l’aparcament iniciem l’excursió en direcció al bosquet del Clot de l’Hospital, seguint el camí que neix darrere el mateix telecadira. D’aquesta manera ens allunyem una mica de les instal·lacions de l’estació d’esquí, fet que ens permetrà gaudir d’un entorn més natural.

Seguint el perímetre nord del bosquet i pel tàlveg del Clot iniciem una pujada constant i força monòtona que ens portarà fins a la carena. Un cop a la carena hi trobarem uns paravents de fusta de l’estació d’esquí. Seguint-los arribarem a la pista Genciana de La Molina. Aquesta pista, també ben delimitada pels paravents de fusta, enllaça els retorns dels telecadires de Torrent Negre i Alabaus de l’estació d’esquí de La Molina.

El fet que no hi hagi sender marcat, però que, per contra, tinguem les instal·lacions mecàniques i els paravents de l’estació tant a la vista, és el que ens permetrà un retorn segur i fàcil en cas que la boira ens pugui sorprendre de tornada del cim.

Un cop arribats al retorn del telecadira de Torrent Negre ja podrem veure el cim de Puigllançada a un cop de pedra. Baixarem uns pocs metres de desnivell i travessarem una zona de prats d’alta muntanya -sovint freqüentats per isards- per, de seguida, remuntar de nou per la carena. En caminada suau i agradable arribarem al cim del Puigllançada, coronat per una petita columna geodèsica de formigó.

Dalt del cim observarem en 360 graus el massís del Pedraforca, la serra del Cadí, el Pic de l’Orri, La Tosa d’Alp, el Puigpedrós, el Carlit, els Peric, el Puigmal, el Montseny i, si el dia és clar, Montserrat.

El camí de tornada el farem pel mateix camí pel qual hem pujat o bé podem variar-lo una mica al nostre aire, ja que el punt de tornada és a la vista i de fàcil localització.

Per a aquesta excursió recordeu portar roba d’abrigar a la motxilla, menjar, beguda i anar ben calçats, encara que sigui juliol, perquè a l’alta muntanya el temps pot canviar sobtadament. Poseu-vos crema protectora per al sol i procureu fer l’excursió en silenci per no molestar la fauna o els ramats de vaques que, habitualment en aquesta època de l’any, pasturen per la zona.

Puigllançada
El Puigllançada a l’estiu. La Molina

Font: Ivan Sanz Tusell

Si t’ha agradat llegir la notícia Excursió al Puigllançada des dels Alabaus de La Molina, també et pot interessar llegir Un estiu per gaudir de les estacions de muntanya.

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.