https://turismemaresme.cat/

Pànxing Maresme

21, abril del 2024

Search
Close this search box.

21, abril del 2024

Gastronomia – Maresme

Cargols, una exquisidesa de la cuina catalana

Maresme
9e9ec3cbb27372f6201a8ccef2ec9ff8.jpg

Si agraden, ho fan amb bogeria, però si no agraden poden fer fins i tot fàstic, així sense terme mig, és la principal característica dels cargols com a oferta gastronòmica. El cargol és un dels primers aliments de la humanitat, un aliment abundant i fàcil de trobar. Un aliment que, lentament, han fet el camí de la cuina de subsistència cap a l’alta gastronomia per acabar sent un dels productes més característics de la cuina tradicional catalana.

Actualment el cargol s’ha convertit en un ingredient important en la cuina catalana i els restauradors busquen rescatar receptes tradicionals i populars, per provar amb elles noves maneres de cuinar aquesta menja. La seva popularitat ha fet que cada any es celebrin trobades gastronòmiques al seu entorn, la més important, indiscutiblement, l’Aplec del Cargol de Lleida, on s’han arribat a cuinar 12 tones de cargols.
 
Gairebé tots els cargols es poden cuinar però n’hi ha set o vuit classes que destaquen especialment per la seva carn greixosa, indiscutiblement, el rei és el cargol bover, seguit del vinyal. Els podem comprar o collir, i es poden menjar durant tot l’any, encara que la millor època per anar a collir-los és, precisament ara, arribada la primavera entre els mesos de març i abril. Abans de cuinar-los serà important depurar-los, els millors cargols són aquells que han estat dejunats o purgats entre 8 ó 10 dies, per evitar els efectes de la ingesta d’herbes nocives o verinoses per part dels cargols que podrien arribar al nostre sistema digestiu. Un cop purgats i nets, es poden cuinar directament o hi ha qui abans de cuinar-los prefereix bullir-los.
 
 
La majoria de cops els cargols es presenten cuinats a la llauna, però les seves possibilitats a l’hora d’entrar a les cuines són diverses i molt variades, els cargols sols en sec els podrem menjar a la llauna, a la brutesca, a la graella o bullits i acompanyats amb salses com allioli, maioneses, vinagretes o tomàquet. Però també els podrem cuinar amb salsa, a la cassola amb pernilet o cansalada, amb tomàquet i costella de porc, amb samfaina o cuinats amb sobrassada. I no rebutjarem uns bons cargols amb conill, amb gambes o amb naps.
 
Possibilitats infinites que si us han obert la gana de provar o tastar podreu trobar als nostres restaurants recomanats.
 
L’Era Restaurant 
Arenys de Munt
Tel. 93 795 01 14
A més dels tradicionals cargols a la llauna ofereix plats amb cargols com l’arròs amb conill i cargols
 
Restaurant Quatre Rellotges 
Argentona
Tel. 93 757 41 94 
Cargols guisats
 
La Devesa
Badalona 
Tel. 93 395 41 55  
Cargols a la gourmanda
 
Restaurant La Girella
Mataró
Tel. 93 755 21 74 
Cargols a la Llauna, però amb el toc especial de La Girella
 
Restaurant Cal Senyor
Vilassar de Dalt
Tel. 93 753 21 60 
Cargols Guisats
 
Restaurant Sant Salvador 
Vilassar de Dalt
Tel 93 753 17 03 
Cargols a la Llauna
 
Restaurant Picapoll BRASA 38
Vilassar de Mar
Tel. 93 754 22 53 
Cargols sal i pebre
 

Compartir:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
Newsletter Pànxing

Subscriu-te per rebre per correu el butlletí gratuït de Pànxing.net​

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Sigues el primer a tindre la revista a les teves mans.

Rep les últimes notícies

Subscriu-te
al nostre butlletí

Newsletter General

T'enviem la revista

El Pànxing Maresme al teu WhatsApp

Envia ALTA al 657 918 961 o clica següent botó.